Ομιλία Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε πάρα πολλά ζητήματα θα συμφωνήσω, γιατί με πρόλαβαν οι προλαλήσαντες, όπως ο κ. Κωτσός, έθιξε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που αφορά τη χρήση των φυτοφαρμάκων.Κάτι, το οποίο, πρέπει να το δει η Επιτροπή μας και σε ό,τι αφορά, βεβαίως και τη λεγόμενη «απονιτροποίηση»στα χωράφια.Ήταν ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει κάποια στιγμή από τη Θεσσαλία, μετά πάγωσε.Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να έρθουν εδώ ειδικοί, να δούμε εδαφολογικές μελέτες, να μας πουν εμπεριστατωμένα τη γνώμη τους σε ό,τι αφορά την απονιτροποίηση που πρέπει για να έχουμε και μία ποιοτική παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Αυτό συνδέεται και με κάποια ποτάμια τα οποία πηγάζουν από γειτονικά κράτη είτε από τα Σκόπια,είτε την Αλβανία, είτε τη Βουλγαρία.
Όπως για παράδειγμα, καλά θα ήταν να δούμε τι γίνεται με τον Αλιάκμονα, τον Λουδία και τον Στρυμόνα, που είναι στο νομό Σερρών. Διότι, έρχεται από τη Βουλγαρία και εξαιτίας των φερτών υλών που φέρνει ο ποταμός Στρυμόνας, κινδυνεύει να ανέβει πυθμένας του υδροβιοτόπου της λίμνης Κερκίνης. Και λέω για τη λίμνη Κερκίνη, διότι έχει πάνω από 187 αποδημητικά είδη πουλιών.Είναι καλό να μας μιλήσουν κάποιοι άνθρωποι εκεί, περιηγητές, που γνωρίζουν πολύ καλά την ισορροπία πανίδας και χλωρίδας της λίμνης Κερκίνης.Μάλιστα, έχει αναπτυχθεί και βουβαλοτροφεία, όπου θα μπορούν να μας μιλήσουν και οι βουβαλοτρόφοι, γιατί είναι σπάνια τα βουβάλια σε παγκόσμια κλίμακα και βέβαια, τα εκτρέφουν περιμετρικά της λίμνης Κερκίνης.Μέσα σε αυτό,όμως, να προσθέσω, πρέπει να γίνουν και κάποιες αναλύσεις να δούμε τι θα γίνει με την απονιτροποίηση.
Έχουμε και το φράγμα του Λιθοτόπου. Υπάρχει πρόβλημα και με τα νούφαρα, γιατί έχει διαταραχθεί αυτή η ισορροπία.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα,επίσης, είναι σε ό,τι αφορά και τα σπήλαια.Το δεύτερο τοπικό ζήτημα που βάζω εγώ είναι το σπήλαιο της Αλιστράτης, διότι είναι το μοναδικό σπήλαιο αυτή τη στιγμή στον κόσμο, με ένα υπερσύγχρονο ρομπότ, σε 32 γλώσσες μεταξύ αυτών και αρχαιοελληνικής, χωρίς να υστερεί,όμως, θέσεις εργασίες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.Είναι ακριβώς δίπλα στο λεγόμενο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη και είναι μια σπάνια ομορφιά.Πως μπορούμε, τουλάχιστον, να αξιοποιήσουμε περισσότερο και τα υπόλοιπα σπήλαια, που έχουμε μιλήσει στην Επιτροπή, βέβαια, για τα σπήλαια.Το φέρνω ως παράδειγμα, κυρία Πρόεδρε, μια και υπάρχει αυτό το ρομπότ, που το έχουν βάλει οι άνθρωποι εκεί, για να μπορέσει πραγματικά να είναι ένας πολύ καλός ξεναγός.
Επίσης, ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που γίνεται λόγος τα τελευταία χρόνια και είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, είναι οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.Σε ποιες περιοχές υπάρχουν;Υπάρχουν σε ταράτσες πολυκατοικιών, υπάρχουν σε κάποια σπίτια, υπάρχουν κοντά σε σχολεία ή κοντά σε νοσοκομεία και υπάρχει μια εύλογη ανησυχία από πλευράς των κατοίκων. Εν ενόψει του 5G, καλό είναι να έρθουν άνθρωποι να μας μιλήσουν, ακριβώς, για τη χωροθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν την υγεία, διότι, όταν είναι ανενημέρωτοι οι κάτοικοι ο φόβος είναι ακόμη πολύ μεγαλύτερος.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα αφορά κάποιους ανεξέλεγκτους χειμάρρους, αλλά και απόβλητα που χύνονται σε θαλάσσιες ακτές. Δηλαδή, τι γίνεται με την προστασία του αιγιαλού;Πέρα από το ό,τι έχουμε μόλυνση στο περιβάλλον, τουλάχιστον, στον αιγιαλό,υπάρχουν και αυτές οι προσχώσεις που έχουν προκληθεί είτε από κατολισθήσεις είτε αβλαβή από φαινόμενα του εδάφους, αλλά και από πυρκαγιές.
Άλλο μεγάλο ζήτημα που θα μπορούσε να κληθούν εδώ εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου.Εγώ θα βάλω τον νομό Σερρών, όπου και ανήκω, είναι τι γίνεται με τις βιομηχανικές περιοχές. Πρόσφατα ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στις βιομηχανικές περιοχές, διότι δεν υπάρχει και βιολογικός καθαρισμός. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μια ευταξία του χώρου για να είναι πιο λειτουργικές οι ΒΙ.ΠΕ.. Είναι καλό να μας πουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές ανά την Ελλάδα.. Βεβαίως,στο πως μπορούν να κάνουν έναν βιολογικό καθαρισμό για να μην έχουν πρόβλημα κυρίως κάποιες βιομηχανίες και βιοτεχνίεςσε ό,τι αφορά τα απόβλητα.
Επίσης, θεωρώ ένα σημαντικό κομμάτι, κυρία Πρόεδρε, είναι καλό να έρθουν κάποιοι κτηνίατροι και γεωπόνοι για να μας μιλήσουν για δύο άλλα σημαντικά θέματα μια και η Επιτροπή μας είναι πολύ σημαντική. Κατ’ εμέ, θα έπρεπε να είναι και μόνιμη νομοπαρασκευαστικού χαρακτήρα σε πάρα πολλά ζητήματα η συγκεκριμένη Επιτροπή.Δεν μπορούμε να μιλάμε, δηλαδή, για Greendeal, για κυκλική πράσινη ανάπτυξη και η Επιτροπή αυτή δεν μπορεί να είναι μία απλή Επιτροπή.Θα είναι μια Επιτροπή κομβικής σημασίας, πολύ σημαντική για τα επόμενα χρόνια εν όψει των κλιματολογικών φαινομένων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι κτηνίατροι να μας πουν αναλυτικά ποιεςράτσες κάποιων ζώων κινδυνεύουν στην Ελλάδα. Οπότε για να δούμε και την ισορροπία ανάμεσα σε πανίδα και χλωρίδα το ίδιο μπορεί να γίνει με γεωπόνους για κάποια σπάνια δέντρα, αλλά κυρίως και για κάποιους σπόρους, οι οποίοι εξαφανίζονται και μέσω της επικονίασης που υπάρχει πρόβλημα από τις μέλισσες. Υπάρχουν κάποιες τράπεζες σπόρων, όπως θυμάμαι το «Αρχιπέλαγος», αν δεν κάνω λάθος, στη Σάμο, που θα μπορέσουν να μας πουν οι άνθρωποι αυτοί πως θα διασώσουμε κάποιους σπόρους, τουλάχιστον, στη δική μας χώρα.
Φυσικά είναι πολύ σημαντικό ακόμη και το πρόγραμμα «HorizonEurope»,που καλό θα ήταν να μας ενημερώσουν και Ευρωβουλευτές, επ’ αυτού. Τι γίνεται με τους ταμιευτήρες βρόχινου νερού που θα μπορούσαν να λύσουν ένα πολύ μεγάλο ζήτημα στα νησιά, δηλαδή, το βρόχινο νερό, το οποίο πάει χαμένο; Υπάρχει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης με χρονικό ορίζοντα το 2027, για να δούμε κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε κονδύλια, να έχουμε ώριμες μελέτες να εκπονήσουμε, προκειμένου να έχουμε τους ταμιευτήρες του βρόχινου νερού που είναι πολύ σημαντικό, όπως καταλαβαίνετε στα νησιά.
Εν κατακλείδι, κυρία Πρόεδρε, ένα θέμα το οποίο σας το είχα πει και στο παρελθόν και νομίζω ότι μας αφορά όλους. Καλό είναι, επειδή υπάρχει ο πεπαλαιωμένος πυρηνικός αντιδραστήρας του Κοζλοντούι στη Βόρεια Ελλάδα και είναι να αντικατασταθεί σε έναν νέο πυρηνικό αντιδραστήρα που ετοιμάζει Βουλγαρία τα επόμενα χρόνια στο Μπέλενε, ένας πρόξενος ή ένας πρέσβης της Βουλγαρίας, να μας πει, για να μην ανησυχούμε, διότι αντιλαμβάνεστε είναι ένας πεπαλαιωμένος αντιδραστήρας στης αρχής της δεκαετίας του ’70.Καλό θα είναι να έχουμε μεγαλύτερη ενημέρωση, διότι με τα πυρηνικά δεν παίζουμε.
Νομίζω ότι αυτά είναι τα θέματα που εγώ προτείνω για την ατζέντα, όπως πολύ σημαντικά είναι και τα θέματα που είπαν οι συνάδελφοι, που μιλήσαμε προηγουμένως.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.