Το ψωμί είναι η βασική τροφή των Ελλήνων, αλλά και γενικότερα όλων των κατοίκων της Ευρώπης.
Χρησιμοποιείται όμως και από άλλες χώρες και πολιτισμούς.
Η θρεπτική του αξία μοναδική.
Δε νομίζω να υπάρχει ελληνικό σπίτι, που στο τραπέζι του να μην έχει σαν συνοδευτικό του κυρίως πιάτου, το αγαπημένο σε όλους μας ψωμάκι.
Ψωμιά σε σχήμα κολοκύθας και μπαγκέτας
Νομίζω μία εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις.
Είναι δύσκολο να σας περιγράψω τη νοστιμιά τους.
Τραγανά από έξω, αφράτα από μέσα.
Ψωμιά “κολοκύθα” και μπακέτα
από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά που θα χρειαστούμε:
700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
400 γρ. χλιαρό νερό, όχι καυτό
Και λίγο λάδι για τα χέρια μας
Εκτέλεση συνταγής:
Σε μία λεκάνη θα βάλουμε λίγο από το χλιαρό νεράκι, περίπου 100 γρ. μετά τη μαγιά και τη ζάχαρη και 100 γρ. από το αλεύρι μας.
Και αυτό μέχρι να αρχίσει να ενεργοποιηθεί η μαγιά, περίπου μισή ώρα.Κατόπιν θα ρίξουμε με πολύ απαλές κινήσεις και τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με την ενεργοποιημένη μαγιά και θα αφήσουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας, για κανένα δίωρο.Ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα 12ωρο.
Όσο πιο πολύ κάθεται το ζυμάρι και ξεκουράζεται, τόσο πιο νόστιμο γίνεται το ψωμί μας.
Αφού ετοιμαστεί το ζυμαράκι μας, το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Μπορούμε το ένα να το κάνουμε στρογγυλό και το άλλο σε σχήμα μπαγκέτας.
Παράλληλα θα ανοίξουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς στον αέρα και θα βάλουμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα ταψάκι με μπόλικο νερό, για να έχει υγρασία ο φούρνος.
Μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος, αφήνουμε να ξεκουραστούν λίγο ακόμα τα ψωμιά μας, για άλλη μισή ώρα.
Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
Μετά θα βγάλουμε το ταψάκι με το νερό και θα βάλουμε τα ψωμιά στο κάτω μέρος του φούρνου για άλλα 5 λεπτά, για να πάρει χρώμα και από την κάτω μεριά.
Εύχομαι να τα φτιάξατε και να τα απολαύσετε.