Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα ακόμη εργαλείο στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την εισαγόμενη ακρίβεια
Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα ακόμη εργαλείο -δεν είναι το μόνο- στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την εισαγόμενη ακρίβεια που πιέζει πάρα πολύ. Ο στόχος είναι, πρώτον, βασικά προϊόντα τα οποία είναι απαραίτητα σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό, να είναι σε τιμές αισθητά χαμηλότερες από την υπόλοιπη κατηγορία, να μην αυξηθούν ή να αυξηθούν πολύ λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Και δεύτερον, να δημιουργηθεί ανταγωνισμός να παρακινηθούν, δηλαδή, και οι υπόλοιπες εταιρείες που τα προϊόντα τους είναι εκτός αυτού του «καλαθιού», να ρίξουν τις τιμές με δεδομένο ότι ο κόσμος θα κατευθύνεται κυρίως σε αυτά που είναι φθηνότερα. Η παρέμβαση αυτή δεν είναι η μοναδική κίνηση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Δεν περιμέναμε τώρα για να κάνουμε μια παρέμβαση στην αγορά για την ακρίβεια.
Σας θυμίζω τους νόμους που είχαμε ψηφίσει για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό που ίσχυε πριν ξεκινήσει η κρίση, τις θεσμικές παρεμβάσεις για να δηλώνονται τα αποθέματα, τους συνεχείς ελέγχους στην αγορά. Τέτοιου είδους εργαλεία ούτε σχεδιάζονται, ούτε εφαρμόζονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Έπρεπε να γίνει η απαραίτητη επικοινωνία με τους φορείς της αγοράς, να σχεδιαστεί σωστά, να είναι λειτουργικό, να μπορεί ο κόσμος να το βλέπει στην εφαρμογή και να συγκρίνει σε κάθε αλυσίδα. Όλα αυτά έχουν το χρόνο τους. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η επιλογή δουλεύει. Υπάρχουν προϊόντα στα οποία οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερα από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Επίσης, υπάρχει και επάρκεια σε μια περίοδο που οι ανατιμήσεις από τις εταιρείες, από τους προμηθευτές προς τα καταστήματα λιανικής είναι συνεχόμενες διότι οι βασικοί συντελεστές του κόστους διαμόρφωσης του προϊόντος έχουν εκτιναχθεί. Πετρέλαιο κίνησης, καύσιμα, ελλείψεις από πρώτες ύλες, όλα αυτά επηρεάζουν -δυστυχώς- την τελική τιμή του προϊόντος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε και το νου μας για την αισχροκέρδεια.
Η Κυβέρνηση θα κριθεί στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της ακρίβειας ως προς τον μετριασμό του αποτυπώματός της στις τσέπες των νοικοκυριών, στην αξιοπιστία και στην ειλικρίνεια. Έχουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ας ρίξει μια ματιά κάποιος στους πληθωρισμούς όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε ένα πρόβλημα που, προφανώς, τον κόσμο τον ταλαιπωρεί και θέλει λύσεις. Από την άλλη, όμως, οφείλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να μετριάζει το αποτύπωμα.
Η πολιτική κρίνεται από τα αποτελέσματά της και από τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να παράξει λύσεις στα προβλήματα που έχει ο κόσμος. Όχι από τις διαπιστώσεις ή από την επίκληση ότι «εσύ μόνος κατέχεις την παγκόσμια πατέντα που με έναν νόμο και ένα άρθρο θα αυξήσεις τους μισθούς και θα ρίξεις τις τιμές». Λέει ο κ. Τσίπρας: Ρίξτε το Φ.Π.Α. και αυτόματα θα μειωθεί ο πληθωρισμός. Καταρχάς, από πού προκύπτει ότι αυτόματα θα μειωθεί ο πληθωρισμός; Πού προκύπτει, δηλαδή, ότι αν κατεβάσεις 5, 6, 7 μονάδες στο Φ.Π.Α. θα υπάρχει αντίστοιχη ευθύγραμμη μείωση στη τιμή; Και δεύτερον και πιο σημαντικό, θα λείψουν κάποια δισεκατομμύρια, από τα δημόσια έσοδα. Ποιους φόρους θα αυξήσει ο κ. Τσίπρας; Θα αυξήσει ξανά τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει φορολογικούς συντελεστές, θα αυξήσει ασφαλιστικές εισφορές; Μην ξεχνάμε ότι η μείωση του Φ.Π.Α. έγινε σε συγκεκριμένες κατηγορίες, κρατήθηκε και απέκτησε και μόνιμα χαρακτηριστικά για μια σειρά από λόγους, όταν υπήρχαν τα περιθώρια και όλα αυτά ήταν προϋπολογισμένα στα έσοδα. Όποια καινούρια δυνατότητα υπάρχει, πάντοτε θα αξιοποιείται από την Κυβέρνηση, σταθμίζοντας την κρισιμότητα του προβλήματος, τη διάρκεια του.
Για την απόφαση της Ρ.Α.Ε.
Η απόφαση της Ρ.Α.Ε. μιλά για μία φορολόγηση που θα φτάσει τα 373 εκατ. ευρώ. Γενικώς με τα νούμερα και τους αριθμούς του ΣΥΡΙΖΑ, τα «Tsipronomics», δεν μπορείς να βγάλεις εύκολα άκρη. Εγώ θυμάμαι τον κ. Τσίπρα να λέει ότι δεν θα μας πείτε εσείς πόσα είναι τα υπερέσοδα, θα μας τα πει η Ρ.Α.Ε.. Αυτό μας είπε η Ρ.Α.Ε.. Η Ρ.Α.Ε. τα προσδιορίζει ότι αυτό είναι το ποσόν που πρέπει να εισπραχθεί. Το 90% είναι τα 373 εκατ. που θα εισπραχθούν. Αυτά είναι που θα εισπραχθούν, αυτό είναι το 90% των υπερεσόδων που θεώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι πρέπει να εισπραχθεί. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Έχουμε δημιουργήσει έναν μηχανισμό τιμολόγησης και ανάκτησης υπερεσόδων από τον περασμένο Ιούλιο, που, μέχρι τώρα, έχει αποδώσει 2,8 δισ. ευρώ. Τα 373 είναι επιπλέον, πρόσθετα. Με το μηχανισμό που έχουμε δημιουργήσει -που λένε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευνοεί τα καρτέλ, εγώ δεν ξέρω καρτέλ να ευνοείται, να έχει πληρώσει 2,8 δισ. μέσα σε τρεις μήνες και μέσα σε έξι μήνες να γίνουν 5 δισ.- ανακτούμε υπερέσοδα και τα δίνουμε στον κόσμο. Και αυτό είναι ένα μοντέλο που το υιοθετούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Για τα κακόβουλα λογισμικά
Ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης, είχε πάνω από μία ώρα, συζήτηση, χθες, με την PEGA. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και έδωσε τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών. Να θυμίσω ότι η PEGA ήρθε στην Ελλάδα, όπως πήγε και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη για τα κακόβουλα λογισμικά. Γιατί προσπαθούν κάποιοι εδώ να δημιουργήσουν ένα σενάριο ότι το Predator και το Pegasus υπήρχαν μόνο στην Ελλάδα. Δεκάδες δημόσια πρόσωπα σε Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρο, Τσεχία, απ’ ό,τι έχει φανεί, υπήρξε απόπειρα ή και επιτυχής παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων από κάποιους που είχαν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε -και που το κάνει πρώτη η Ελληνική Κυβέρνηση ανάμεσα και στις υπόλοιπες στην Ευρώπη- είναι να παρέμβει και εδώ θεσμικά. Είχαμε πει πριν από περίπου έναν μήνα στην αρμόδια Επίτροπο, το επανέλαβε χθες στα μέλη της PEGA ο κ. Γεραπετρίτης, να πάμε σε καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης των κακόβουλων αυτών λογισμικών εντός της ελληνικής επικράτειας. Παράλληλα, είμαστε και θα εξακολουθούμε να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, που και εκείνες αναζητούν λύση, καθώς δεν υπάρχει Κυβέρνηση ή ευρωπαϊκή Αρχή που να έχει βγάλει άκρη ποιος είναι αυτός που έχει το Predator, που προσπαθεί να παρακολουθήσει δημόσια πρόσωπα ή ιδιώτες.
Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί και καμία κρατική Αρχή ασφαλείας δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά.