Eurobank: 7 Ημέρες Οικονομία

Επιβράδυνση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο – Οι αποταμιεύσεις της πανδημίας χρηματοδότησαν σε σημαντικό βαθμό την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, ένα μέγεθος που δείχνει τις πωλήσεις του εν λόγω κλάδου σε σταθερές τιμές και παρουσιάζει ισχυρή θετική συσχέτιση με την ιδιωτική κατανάλωση, ενισχύθηκε κατά 0,9% MoM / 4,3% ΥοΥ τον Αύγουστο 2022 από 1,5% MoM / 1,4% ΥοΥ τον Ιούλιο 2022. Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 κατέγραψε αύξηση 4,6% ΥοΥ από 9,0% ΥοΥ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η εν λόγω επιβράδυνση, πέραν των επιδράσεων της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του επιπέδου των τιμών, ήταν σε έναν βαθμό αναμενόμενη, καθότι ο εν λόγω κλάδος υπεραπέδωσε το 2021. Συγκεκριμένα, ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο το 2021 υπερέβη τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι του 2019, κατά 6,1%.

Ως MoM% ορίζουμε τη μηνιαία ποσοστιαία μεταβολή και ως YoY% την αντίστοιχη ετήσια.

Στο 8-μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, δηλαδή τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 3,5%.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα

Προηγούμενο άρθροΔιαδικτυακή συνάντηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για την Κοινωνική Καινοτομία στη μακροχρόνια φροντίδα ηλικιωμένων
Επόμενο άρθροΤελετή απονομής μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στους τελειόφοιτους του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικοινωνία και Ηγεσία»