Κύριοι του Υπουργείου, σήμερα συζητάμε για ένα θέμα το οποίο ταλανίζει βέβαια τον ελληνικό λαό, αλλά υπάρχει κι αυτό το πέπλο αυτής της διαγραφής του γαλάζιου Βουλευτή και του τι δραστηριότητες μπορεί να έχει από ηθικής άποψης, γιατί αυτό μετράει.
Ο Βουλευτής δεν είναι αντιπρόσωπος, είναι εκπρόσωπος της ελληνικής κοινωνίας. Είναι μεγάλη η διαφορά του να είσαι εκπρόσωπος από αντιπρόσωπος κάποιας επαγγελματικής δραστηριότητας συγκεκριμένων εταιρειών.
Γιατί ξέρετε άμα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, το κουβάρι δεν ξέρετε πού θα καταλήξει, υπό την έννοια ότι ο καθείς από εμάς ελέγχεται για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες κατά πόσο συνάδουν με το κοινωνικό αίσθημα, με αυτό που λέμε δημοκρατία, αλλά και με αυτό που λέμε αγωνία του ελληνικού λαού και πολλώ δε μάλλον όταν έχει να κάνει με την πρώτη του κατοικία.
Και αυτό που έχουμε καταγγείλει εμείς ως Ελληνική Λύση πολλάκις -και όχι μόνο ο κ. Πολάκης στον κ. Πάτση- είναι το θέμα ότι δεν μπορείς σήμερα να εκπροσωπείς ιδεώδη, τη στέγη και το κεραμίδι του ελληνικού λαού και να δραστηριοποιείσαι συνάμα -που καλά κάνεις, αλλά για επαγγελματικούς λόγους- και να είσαι παράλληλα εκπρόσωπος του ελληνικού λαού στον ναό της δημοκρατίας, στο καταφύγιο, την όαση της δημοκρατίας, στο Κοινοβούλιο. Διότι εδώ η βεντάλια ανοίγει.
Κι εγώ θέλω να ρωτήσω τον εν λόγω Βουλευτή το παρακάτω και ας το διαψεύσει, διότι υπάρχει σε πάρα πολλά site και μιλώ και ως Βουλευτής και ως δημοσιογράφος. Εδώ γίνεται λόγος για δραστηριότητα εταιρείας της Bosphorus Law Firm στην Κωνσταντινούπολη με τον Okan Hemsinlioglu τον Τούρκο που συνεργάζεται ο εν λόγω Βουλευτής. Άρα η δραστηριότητα επεκτείνεται στην Τουρκία και δη στην Κωνσταντινούπολη. Το NEWSBREAK γράφει μέσα -και θα το καταθέσουμε στα Πρακτικά- ότι υπάρχουν σχέσεις με την Σαουδική Αραβία. Καλά κάνει επαγγελματικά, βουλευτικά δεν συνάδει.
Εδώ πήγε και μίλησε, όπως γράφουν τα sites, με Υπουργούς στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν ξέρω, ας τα διαψεύσει. Ας διαψεύσει τα συγκεκριμένα sites που κάνουν αναφορά στο ποιος Πρόεδρος ήταν στη Νίκη Βόλου και τη διαμάχη του με τον Μπέο και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει να δώσει κάποιες διευκρινίσεις.
Δεν μπορούν να μην τα ήξεραν όλα αυτά, όταν υπάρχει πρωτοσέλιδο από την εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» εδώ και μήνες, πάνω από έναν χρόνο, για την εισπρακτική. Δεν μπορεί ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ως Βουλευτές του ΛΑΟΣ, να καταθέτουν ερώτηση ότι οι εισπρακτικές εταιρείες δεν εφαρμόζουν τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν από το 2012 και την είχαμε καταθέσει στα πρακτικά.
Υπάρχει μια αλληλουχία. Πρέπει να σεβόμαστε όλοι μας τον πρότερο βίο και το τι έχουμε κάνει.
Σε ό,τι αφορά, βεβαίως, την ηλεκτρική ενέργεια, χαριτολογώντας, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ΔΕΗ σημαίνει «Δεν Έχουμε Ηλεκτρισμό», ΟΤΕ «Ούτε Τηλέφωνο Έχουμε». Έχουμε ή είχαμε, όμως, τουρισμό.
Κύριε Αμυρά, έτσι είναι, διότι πρέπει να πούμε, κοιτώντας κατάματα τους Έλληνες, ότι από τη στιγμή που η ΔΕΗ θα είναι στο «top target», στο «model target», στο «Green Deal» -δεν ξέρω, πρέπει κάποιος να μιλάει και αγγλοσαξονικά, για να παρακολουθήσει- από τη στιγμή που είναι χρηματιστηριακό προϊόν, Έλληνα, ξέχνα το κοινωνικό τιμολόγιο. Θα είναι τεθλασμένη. Θα είναι καιροσκοπία και κερδοσκοπία, διότι από το Χρηματιστήριο την έχει πατήσει ο Έλληνας. Έχει χάσει τα λεφτά του και η ΔΕΗ είναι στο χρηματιστήριο και ο διαγωνισμός δεν είναι μειοδοτικός. Είναι πλειοδοτικός. Πώς θα το κάνουμε;
Άρα, λοιπόν, μην τρέφουμε αυταπάτες, όταν η ρήτρα αναπροσαρμογής παρανόμως, χωρίς την έγκριση της ΡΑΕ, μπαίνει από τον Αύγουστο του 2020 στη ΔΕΗ και είχαμε προειδοποιήσει τότε, επαναλαμβάνω, τον κ. Χατζηδάκη ότι θα επιφέρει καρτέλ στην ενέργεια. Αυτό δεν πληρώνουμε σήμερα;
Και να υπενθυμίσουμε ότι στις 23 Ιουλίου του 2023 -τότε οι εκλογές θα έχουν γίνει, ούτως ή άλλως, εκ του Συντάγματος- η ρήτρα ξαναμπαίνει στα τιμολόγια. Να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι μετά τις εκλογές το διάλειμμα τελείωσε. Πάλι η ρήτρα για αυτό το περιβόητο αποτύπωμα και μείγμα του διοξειδίου του άνθρακα θα ξαναμπεί. Και άντε να βρεις άκρη με τις ΑΠΕ. Διότι εδώ, θα πρέπει να δούμε την ιστορία της ΔΕΗ.
Καμιά φορά μου λένε: «Μπούμπα, πολύ με την ιστορία ασχολείσαι». Ναι, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Δεν είναι κάτι άλλο. Είναι σπιράλ. Υπάρχει μια σύμβαση της ΔΕΗ του 1980 με την αμερικανική εταιρεία EBASCO. Ψάξτε το. Εκεί η EBASCO έχει κάνει μια μελέτη με προκαταρκτικές εργασίες για εγκατάσταση πυρηνικής μονάδας στην Ελλάδα. Γιατί το λέω αυτό;
Διότι σε λίγο καιρό, κύριοι, θα κυκλωθούμε από πυρηνικά και εμείς, στην Ελληνική Λύση, σας έχουμε ενεχειρίσει μια μελέτη, διότι θα πρέπει να πάμε με τις σύγχρονες μεθόδους και τα Βαλκάνια σφύζουν σε λίγο καιρό από πυρηνικά: Ακούγιου, τριάντα έξι δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο παραγωγή. Κορσκ, τα βρήκαν οι Αλβανοί με τους Κροάτες κάπου εκεί στα σύνορα με τη Σλοβενία. Τσερναβόντα, που βρίσκεται στη Ρουμανία, καναδικής τεχνολογίας πυρηνικός αντιδραστήρας. Και σε λίγο καιρό οι Βούλγαροι, σε κοινοπραξία με Σκόπια και Σερβία, με μικρές μετοχές με τη ρωσική εταιρεία ROSATOM θα κατασκευάσουν νέο πυρηνικό αντιδραστήρα. Τα ξέρει ο κ. Παπαδημητρίου, όχι με την RWE. Έχει αποχωρήσει αυτή. Μόνη η ROSATOM στο Μπέλενε, δίπλα στο Κοζλοντούι.
Άρα, η Ελλάδα δεν θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα μέσω πυρηνικής ενέργειας, αλλά θα είναι όμηρος και δέσμιος, ως customer -πείτε το όπως θέλετε- ως πελάτης αυτών των κρατών που θα έχουν πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Η ΔΕΗ, λοιπόν, όταν έγινε το 1950, για να κρατήσει τον δημόσιο χαρακτήρα εξαγόρασε τετρακόσιες ιδιωτικές εταιρείες. Την τελευταία, μάλιστα, τη δεκαετία του 1980. Το μεγάλο σκάνδαλο της Πεσινέ δεν το πιάνω. Δεν είναι της παρούσης. Άρα, λοιπόν, πρέπει, είναι επιτακτική, αδήριτη ανάγκη να γίνει και πάλι κρατική η ΔΕΗ, διότι το ρεύμα δεν είναι χρηματιστηριακή επένδυση. Είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορείς να πεις στον άλλο που πρέπει με τους νεφρούς να είναι στο κρεβάτι και να κάνει αιμοκάθαρση και να τους πεις «σου κόβω το ρεύμα», να του παίρνεις η εισπρακτική.
Και εγώ ρωτώ: Και αν η εισπρακτική είναι προειδοποιητική και του δημιουργήσει ψυχοσωματικό πρόβλημα, γιατί ο άνθρωπος έχει πίεση, έχει διαβήτη, έχει οτιδήποτε, ποιος αποζημιώνει αυτό το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, αυτόν τον πολίτη που δέχεται απειλές από τα κόκκινα γεράκια των εισπρακτικών; Διότι στα κινητά του λαμβάνει μήνυμα, έστω και αν καθυστερεί να πληρώσει τη ΔΕΗ για μία-δύο ημέρες για ένα ποσό της τάξεως των 50 ευρώ.
Κάτι άλλο, κύριοι: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δώσει βαρύτητα στο Φράγμα των Κρεμαστών. Σας έχουμε πει ότι υπάρχει και μια μελέτη του κ. Πρίφτη. Με την αύξηση της δασόρροιας δεν έχουμε εκμεταλλευτεί καθόλου την υδροηλεκτρική ενέργεια, όπως είναι το Φράγμα των Κρεμαστών. Διότι δόθηκε μια βαρύτητα σε Αλιβέρι, σε Λούρο, σε λίμνη Πλαστήρα, στον Άγρα -που μας έκαναν οι Ιταλοί- στην Έδεσσα, στη Μεγαλόπολη και δεν έχει δοθεί μια βαρύτητα εκεί όπου θα μπορούσε πραγματικά να ανακουφίσει τα ενεργειακά μας αποθέματα. Μπορούν να γίνουν πολλά μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Δεν τα λέμε εμείς. Οι επαΐοντες τα λένε, ο πανεπιστημιακός καθηγητής, ο κ. Πρίφτης. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει λίγο να δούμε το πρόβλημα αυτό που η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον λόγω του ότι κλείσαμε τους λιγνίτες και την πατήσαμε ασύστολα. Την πατήσαμε!
Και κλείνω με τη ΡΑΕ. Η ΡΑΕ είναι υποστελεχωμένη. Πολλά στελέχη της ΡΑΕ εδώ το τελευταίο εικοσάμηνο έχουν φύγει σε ιδιωτικές εταιρείες. Για ποια ΡΑΕ μιλάμε; Εβδομήντα με ογδόντα άτομα έχει όλο και όλο για να απαντήσει στην πλατφόρμα της. Οι αντίστοιχοι της κινητής τηλεφωνίας έχουν διπλάσιο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Άρα, μη λέμε ότι η ΡΑΕ μπορεί να είναι το καταφύγιο, η όαση, ένα κυτίο παραπόνων, που θα πάρει τα προβλήματα του κοσμάκη. Υπολειτουργεί η ΡΑΕ. Κολοβή είναι η ΡΑΕ!
κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά; Το γνωρίζετε;
Κατ’ αρχάς, όλες οι χώρες που ανέφερα δεν είναι μακριά μας. Είναι η Βαλκανική χερσόνησος του Αίμου και η Τουρκία, που έχουν ήλιο. Άρα, αυτές οι χώρες έχουν ήλιο, όπως έχουμε και εμείς, αλλά κατασκευάζουν πυρηνικά.
Ακούστε, κύριε Υπουργέ. Ο καρκίνος στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας του Κοζλοντούι, με επίσημα στοιχεία από το Αριστοτέλειο, είναι πολύ υψηλός, διότι υπάρχει αυτή τη στιγμή τοξικότητα. Δείτε πανεπιστημιακές μελέτες. Το Κοζλοντούι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν διαρροές. Το τελευταίο ατύχημα έγινε πριν από λίγα χρόνια. Από τους έξι αντιδραστήρες ο II και ο IV υπολειτουργούν.
Μα, ήδη το πρόβλημα υπάρχει από το Κοζλοντούι. Όμως, το Κοζλοντούι είναι πεπαλαιωμένο. Είναι κατασκευής Σοβιετικής Ένωσης.
: Όχι. Θα πάτε θα δείτε τις μελέτες, όπως τα κάνουν οι Ρουμάνοι και έχουν οι Ρουμάνοι, όπως έχουν οι Βούλγαροι, όπως έχουν οι Τούρκοι, όπως έχουν οι Σλοβένοι. Όπως τα κάνουν και αυτοί όλοι, θα κάνουμε με τις νέες μεθόδους, που μπορούμε να το κάνουμε. Υπάρχει και η διασφάλιση…Διότι ήδη από το Κοζλοντούι το πληρώνουμε αυτό εδώ και δεκαετίες.