EUROBANK: 7 ΗΜΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Πανδημία, ενεργειακή κρίση και δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας ερμηνεύουν το υψηλό εξωτερικό έλλειμμα για τρίτο διαδοχικό έτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ), δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εισπράξεις και τις πληρωμές από τις συναλλαγές των φορέων της ελληνικής οικονομίας με φορείς του εξωτερικού, ενισχύθηκε στα €10,0 δισεκ. το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 από €5,8 δισεκ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.[1]

Τα τέσσερα ισοζύγια που απαρτίζουν το ΙΤΣ μεταβλήθηκαν ως ακολούθως: (1) το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά €8,7 δισεκ. (55,6%), (2) το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε κατά €6,3 δισεκ. (78,5%), (3) το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε κατά €0,8 δισεκ. και (4) το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων συρρικνώθηκε κατά €1,0 δισεκ (βλέπε Σχήμα 1).

[1] Το ΙΤΣ ισούται με το άθροισμα του ισοζυγίου αγαθών, του ισοζυγίου υπηρεσιών, του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων και του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα: 439_7DE_26_10_22

Προηγούμενο άρθρο«Ηχηρή παρέμβαση Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στην Επιτροπή Προϋπολογισμών για την αποζημίωση για τις φυσικές καταστροφές στην Κρήτη»
Επόμενο άρθροΠ. Μαντάς: Έκπτωση φόρου κατά 50% στα αγροτικά εισοδήματα