Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει)
Η Φώφη Γεννηματά, ο καρκίνος του μαστού, η πρόληψη και οι θανατηφόρες προκαταλήψεις
Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου θα συμπληρωθεί και ημερολογιακά ο ένας χρόνος από το φευγιό της Φώφης Γεννηματά.
Νομίζω ότι ήταν ένας θάνατος πολιτικού που συγκίνησε κάθε πολίτη, πέραν της κομματικής του ταυτότητας.
Γιατί συνέβη αυτό;
Η Φώφη Γεννηματά κατάφερε το σύντομο διάστημα που της επέτρεψε να ζήσει ο καρκίνος να δώσει το μήνυμα της πρόληψης και της μάχης.
Η αλήθεια είναι ότι δεκάδες καρκινοπαθείς γυναίκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι μαχήτριες και πολεμούν την θανατηφόρα ασθένεια. Είναι όμως ανώνυμες και μεταφέρουν το πείσμα και τη μαχητικότητά τους μόνο στο στενό περίγυρο τους.
Η Φώφη Γεννηματά έστειλε και εξακολουθεί να στέλνει το μήνυμα αυτό σε εκατομμύρια κόσμου.
Φαίνεται όμως ότι αν και είμαστε στο 2022, αν και η πολιτεία κάνει ότι μπορεί για την επικοινωνία της πρόληψης (με ό,τι αστερίσκο θέλετε, δεν είναι αυτό το θέμα μου σήμερα), αν και φίλοι χάνουν φίλες η υπάρχει μια παράμετρος που πραγματικά με τρόμαξε όταν μου την ανέφερε ο Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας.
«Κύριε Καφάτο ο μεγαλύτερος εχθρός μας, ο λόγος που δεν προχωράνε οι γυναίκες σε συντεταγμένο και σταθερά επαναλαμβανόμενο έλεγχο είναι η προκατάληψη. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε μονάδες για δωρεάν εξετάσεις σε περιοχές που στατιστικά βλέπουμε ότι ο κόσμος αποφεύγει τον έλεγχο…».
Πραγματικά έμεινα άφωνος, (μόνιμα στο χαρούμενο συννεφάκι μου, εκείνο που λέει: «δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο»).
Καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν γυναίκες που δεν πάνε για μαστογραφία γιατί υπάρχει προκατάληψη;
Δηλαδή δεν πάει η άλλη στο γιατρό γιατί το περιβάλλον μπορεί να θεωρεί ότι το στήθος της δεν είναι για τα χέρια του ειδικού, γιατί «τι θα πει ο κόσμος»!
Τελικά οι προκαταλήψεις είναι πιο θανατηφόρες απ΄ ο,τιδήποτε άλλο σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε!
Πραγματικά είναι τόσο θλιβερή η κοινωνία που ζούμε. Υπάρχουν δηλαδή άντρες, συγγενείς και δεν ξέρω ‘γω ποιοι άλλοι που δεν αφήνουν μια γυναίκα να πάει να εξεταστεί γιατί;
Δεν είναι στίγμα να έχεις μια ασθένεια! Πόσος αγώνας χρειάζεται για να ξεπεραστεί αυτή η τρομακτική νοοτροπία που καταδικάζει σε θάνατο ασθενείς που θα μπορούσαν να έχουν προλάβει, θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει χρόνο… με τα παιδιά, τους άντρες τους, τους φίλους τους.
Ο χρόνος τρέχει, η επιστήμη κάνει άλματα, και στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που αφήνονται στην τύχη τους με ευθύνη του τρόπου που μεγαλώνουν με τα άθλια στερεότυπα που εκπορεύονται από το θανατηφόρο, τελικά, «τι θα πει ο κόσμος»!
Αυτός ο «κόσμος» μας έφαγε, σε πολλά πράγματα και όπως φαίνεται και στην πρόληψη του καρκίνου.
Γιάννης Καφάτος