Σε κάθε περίπτωση, αποτροπιασμό προκαλεί το συμβάν του Κολωνού.
Βέβαια δεν είναι το μοναδικό ανάλογο συμβάν.
Έχουν συμβεί πάρα πολλά ανάλογα περιστατικά, τα οποία γίνονται περισσότερο η λιγότερο γνωστά, καταλαμβάνοντας χώρο στη δημόσια συζήτηση.
Δεν θα πρέπει να αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης αυτό που συνέβη στον Κολωνό. Αντιθέτως, η πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο πολιτικής σύγκλισης και συνεννόησης.
Υπάρχει από το 2011η καμπάνια «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης,υπάρχει η σύμβαση Lanzarotte που έχει ψηφιστεί στη Βουλή για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών. Εδώ και τώρα, όμως, θα πρέπει να υπάρξει μία σοβαρή όσο και ολοκληρωμένη δράση και από την Πολιτεία. Η δράση αυτή θα πρέπει να είναι ολιστική, με δημιουργία δομών πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλουν και τα ΜΜΕ.
Η αυστηροποίηση της διάταξης για τις «Γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους», που πέρασε το 2021, βεβαίως, ήταν στην σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό κι εμείς σαν ΠΑΣΟΚ ψηφίσαμε το σχετικό άρθρο. Όμως, η αυστηροποίηση της νομοθεσίας δεν συνιστά από μόνη της λύση.
Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν κρατικές δομές, που να μπορούν να δράσουν προληπτικά, ώστε να χτυπηθούν στη ρίζα τους τέτοιες καταστάσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει κατ’ επανάληψη προτείνει τη δημιουργία Κέντρων Υποστήριξης Οικογένειας σε κάθε δήμο. Έχουμε προτείνει περαιτέρω καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, γιατί όλα αυτά τα περιστατικά που συμβαίνουν, βασίζονται στο «νόμο της σιωπής». Γιατί στις κλειστές κοινωνίες δεν μιλάει κανείς.Γιατί όταν τέτοια περιστατικά γίνονται γνωστά και οδηγούνται στην δικαιοσύνη οι δράστες, τα παιδιά λόγω της πίεσης που υφίστανται, αναγκάζονται να καταθέτουν ότι δεν υπέστησαν ποτέ αυτή την φρίκη.