Ν. Ηλιόπουλος: Το κράτος μπορεί να έχει 4 δισ. έσοδα, αν φορολογήσει τα υπερκέρδη στην ενέργεια

«Παρά το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ότι τα πράγματα πάνε καλά στην οικονομία και την κοινωνία, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Και αυτό το βιώνουν οι πολίτες, αλλά αποτυπώνεται και στα στοιχεία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΚΑΪ Αργολίδας 102.3”.

«Η Eurostat δείχνει ότι υπάρχουν 4 μόνο χώρες στην ΕΕ, στις οποίες το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο ’19 και το ’21 και η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ενώ το 80% του εισοδήματος των ασθενέστερων πηγαίνει αποκλειστικά σε ενοίκιο και τρόφιμα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα είναι να ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο στην ενέργεια, το οποίο μπορεί να μειώσει άμεσα τους λογαριασμούς στο 50%. Χρειάζεται να γίνει αποσύνδεση της τιμής τού ρεύματος από το φυσικό αέριο και να μπει πλαφόν στην κερδοφορία στη λιανική αγορά του ρεύματος στο 5%», σημείωσε. «Έτσι καμία εταιρεία ενέργειας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας, αλλά δεν γίνεται να συνεχιστεί το σημερινό φαινόμενο. Μόνο το Σεπτέμβρη οι εταιρείες ενέργειας είχαν υπερκέρδη 500 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι τα υπερκέρδη φορολογούνται, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «τα υπερκέρδη που έχουν παραχθεί μέχρι τον Ιούλιο όχι απλά δεν τα έχει φορολογήσει η κυβέρνηση, αλλά δεν μας έχει πει ακόμα πόσα είναι» και ανέφερε πως «εμείς τα υπολογίζουμε στα 2 δισ.». «Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόζει τον κανονικό φορολογικό συντελεστή στους παρόχους ενέργειας. Σήμερα όμως είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη -κάτι που υποστηρίζει και η Κομισιόν- και χρειάζεται να εφαρμοστεί έκτακτος φορολογικός συντελεστής. Αυτό δεν αφορά μόνο την ενέργεια αλλά και τα διυλιστήρια», σχολίασε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέκρινε την κυβέρνηση ότι «επιδοτεί την αισχροκέρδεια» και «συμμετέχει στη λεηλασία των πολιτών». «Όταν έχουμε αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ 4 δισ. πάνω, σε σχέση με πέρσι, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα των πολιτών και με αυτά επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Όταν σε συνθήκες 12% πληθωρισμού δεν μειώνουν τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όταν δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, αυτό σημαίνει ότι το κράτος συμμετέχει στη λεηλασία των πολιτών. Στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 220%, ενώ ο μέσος όρος αύξησης στην ΕΕ είναι 60%. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα λεηλασία και την ευθύνη για αυτήν τη λεηλασία έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε.

Αναφερθείς στην επίκληση της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά της χώρας, σημείωσε: «Προφανώς το κράτος πρέπει να έχει έσοδα, αλλά από ποιους;» και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή το κράτος μπορεί να έχει 4 δισ. έσοδα, αν φορολογήσει τα υπερκέρδη στην ενέργεια, αν φορολογήσει το 1,6 δισ. που προβλέπεται να έχουν υπερκέρδος οι εταιρείες διύλισης και εμπορίας πετρελαίου το ’22 και αν φορολογήσει τα υπερκέρδη στο φυσικό αέριο. Δεν γίνεται με 220% πάνω την τιμή του φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ να έχει 300 εκατ. ουρανοκατέβατα κέρδη. Εκτός των άλλων, αυτό είναι ένα κέρδος ανήθικο γιατί έχει προκύψει σε μια δύσκολη συνθήκη από μία στρέβλωση της αγοράς».

Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποκλοπών, ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το θέμα αυτό δεν αφορά τον κόσμο, όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν, ότι δηλαδή η Δημοκρατία είναι πολυτέλεια». «Αρκεί να αναλογιστεί κανείς σε ποιον θα εμπιστευόταν το κινητό του, όχι μόνο τις τηλεφωνικές συνομιλίες του, αλλά και τις φωτογραφίες του, τις προσωπικές του στιγμές, τα μηνύματά του. Σε όλα αυτά έχουν πλήρη πρόσβαση τα κακόβουλα λογισμικά. Αυτό έγινε στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, του κ. Σπίρτζη. Και όπως φαίνεται αυτό έγινε σε πολλές περιπτώσεις, στο πλαίσιο ενός κοινού παρακρατικού μηχανισμού ανάμεσα σε ΕΥΠ και Predator» υπογράμμισε και προσέθεσε:

«Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Απαντήσεις θα δοθούν μέσα από τη διαδικασία που προχωρά στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επιτροπή αυτή θα έρθει στην Ελλάδα για να δει τα πρόσωπα που η κυβερνητική πλειοψηφία απέκλεισε από την εξεταστική της Βουλής».

Ανέφερε πως «είναι κοροϊδία να δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, σε ξένο μέσο ενημέρωσης, ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να πάρει τις απαντήσεις που θα ήθελε από τους δύο συνεργάτες του, εννοώντας τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και τον κ. Δημητριάδη, τη στιγμή που αυτά τα πρόσωπα είτε δεν πήγαν στην εξεταστική επιτροπή είτε επικαλούνται το απόρρητο» και κατέληξε:

«Η κυβέρνηση κρύβεται γιατί προσπαθεί να κρύψει την ενοχή της. Η επόμενη Βουλή, με προοδευτική πλειοψηφία, θα κάνει προανακριτική επιτροπή και οι ευθύνες θα καταλογιστούν όσο ψηλά κι αν φτάνουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟυκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν 400 τ.χ. στην περιφέρεια της Χερσώνας μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ανακοίνωσε ο στρατός
Επόμενο άρθροΕΕ: Τo Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας