Και πλαφόν και …μάζεμα στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Σε μία εβδομάδα θα συζητηθούν οι λεπτοέρειες εφαρμογής των προτάσεων της φον Ντερ Λάιεν για το φυσκλό αέριο, ενώ γενικότερα συνεχίζονται οι συζητήσεις το επόμενο διάστημα εντός της ΕΕ ώστε να βρεθεί “κοινός βηματισμός” για το θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ο τρόπος εφαρμογής του πλαφόν αλλά κυρίως η τιμή που θα επιλεγεί, είναι ο κρίσμος παράγοντας, ώστε να μην στερηθεί η Ευρώπη το φυσικό άεριο τύπου LNG και οι προμηθευτές στραφούν στην Ασία για μεγαλύτεροο κέρδος. Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι η τελική στάση της Γερμανίας και των χωρών που στηρίζουν τις θέσεις της.

 

Με βάση και τις χθεσινές επαφές που είχε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας φαίνεται να υπάρχει μια διάθεση συζήτησης αν και βέβαια η πιθανότητα για συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας την άτυπη Σύνοδο Κορυφής είναι σχετικά μικρή αν και δεν αποκλείεται τίποτα.

Σειρά τηλεδιασκέψεων

Πάντως χθες μπορεί στην, σε “δόσεις”, τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, Πολωνίας και στη συνέχεια της Ισπανίας, με κατάληξη την ενημέρωση της Γερμανίας, ανταλλαγήσαν απόψεις αλλά και πάλι εκφράστηκαν οι αγωνίες από τη Γερμανία για τα τα θέματα επάρκειας εφοδιασμού. Βέβαια  η πρόταση των “15” για επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στην ΕΕ, όπως κατατέθηκε από τους υπουργούς που υποστηρίζουν το πλαφόν προσπαθεί με τεχνικές εξειδικεύσεις να “απαλύνει” τις ανησυχίες των Γερμανών. Ουσιαστικά το μείζον θέμα είναι σε τι τιμή μπορεί να διαμορφωθεί το πλαφόν, ώστε και να ρίξει τις τιμές αλλά και να μην διαταράξει την ασφάλεια εφοδιασμού.

Μετά, δε, και τις διαπραγματεύσεις των τεσσάρων υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, με τους ομολόγους τους της Γερμανίας και της Ισπανίας συμφωνήθηκε να γίνει μια νέα συνάντηση για διαβουλεύσεις επί της πρότασης για επιβολή γενικού πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου, την ερχόμενη Τρίτη 11/10 με τους υπουργούς Ενέργειας στην Πράγα.

Η επιστολή της φον ντερ Λάιεν

Πάντως δρόμο για την εξεύρεση μιας λύσης δίνει η επιστολή της προέδρου  της Κομισιόν όπου αποδέχεται την ιδέα για επιβολή προσωρινού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε και στο Ευρωκοινοβούλιο για κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την ΕΕ. “Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το πλαφόν θα είναι το πρώτο βήμα στην πορεία προς την διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας” τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι πρόκειται για “πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή που υπογράφει η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει δύο συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο τη μείωση των τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, με ταυτόχρονη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού.

Το πρώτο είναι εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου της Ε.Ε. (αναφέρονται συγκεκριμένα η Νορβηγία και οι ΗΠΑ), με στόχο τη μείωση των τιμών των εισαγωγών μέσω ενός “συμπεφωνημένου διαδρόμου” τόσο για το αέριο αγωγών (Νορβηγία) όσο και για το LNG (ΗΠΑ). Το δεύτερο μέτρο είναι η ενεργοποίηση της ενεργειακής πλατφόρμας της Ε.Ε. για τον συντονισμό της διαδικασίας πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου του μπλοκ και για την κοινή προμήθεια φορτίων. Στο πλαίσιο αυτό, προαναγγέλλεται η κατάθεση συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης για τη συμμετοχή τόσο των κρατών-μελών όσο και της βιομηχανίας στην πλατφόρμα.

Επίσης στην επιστολή της , η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι “πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και να τεθεί σε εφαρμογή με τις απαραίτητες διασφαλίσεις” Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι “το κύριο σημείο αναφοράς τιμής για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην ΕΕ, το TTF, δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτική του εισαγόμενου αερίου. Η Επιτροπή άρχισε να εργάζεται για έναν συμπληρωματικό δείκτη τιμών της ΕΕ για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της Ευρώπης και να εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς που ευνοεί τις χαμηλότερες τιμές”.

Προηγούμενο άρθροEurobank | Με smart λύσεις στο Naxos Smart Island της Amazon Web Services. Αρωγός στην ψηφιακή αναβάθμιση της Νάξου
Επόμενο άρθροΕνημέρωση-συνέντευξη Δημάρχου Νάουσας (Πέμπτη 06.10.2022) , ώρα 10:00