Όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για τη ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν σοβαρά πολιτικά ατοπήματα και καταδεικνύουν μέγιστη άγνοια. Κι αν η χώρα μας ήταν σοβαρή κι οι θεσμικοί κρατικοί λειτουργοί έκαναν τον καθήκον τους, θα είχαν ήδη ενεργοποιηθεί μετά από αυτά.
Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Πλην του ότι θα κρατικοποιήσει και πάλι την ΔΕΗ (προφανώς δεν αντέχει την πρόοδο της εταιρείας που επί των ημερών του είχε πτωχεύσει και καταρρεύσει) το οποίο ουδείς πήρε στα σοβαρά, είπε ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε με σκανδαλώδη διαδικασία, η οποία χρήζει διερεύνησης.
Κι όμως, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε καν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο) παρενέβησαν. Να τον καλέσουν να πει τι εννοεί και ποια ήταν η σκανδαλώδης διαδικασία.
Ναι, πιθανόν να ακούσουν και πάλι ανερμάτιστα πράγματα, μα πρέπει να προστατευθεί και η ΔΕΗ και οι μέτοχοί της. Κι αυτό είναι αναγκαίο.
Από την άλλη πλευρά, γιατί ο Τσίπρας δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν έχει βρει παρατυπίες ή παρανομίες;
Ακούστε λοιπόν: ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «100 εκατ. ευρώ για να απολέσει το 17% των μετοχών» στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού». Αναφερόταν στη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ το Νοέμβριο του 2021.
Όμως, μέσω αυτής της συμμετοχής το ελληνικό δημόσιο διαφύλαξε το μερίδιό του και κατέχει πια το 34 % των μετοχών της ΔΕΗ. Το μεμπτό θα ήταν αν η ΕΕΣΠ ΔΕΝ είχε συμμετάσχει και το δημόσιο θα έχανε το ποσοστό του.
Αναρωτιέται λοιπόν κάποιος: Καλά, ο ίδιος δεν γνωρίζει ούτε οικονομικά, δεν υπάρχει κάποιος να τον κατατοπίσει; Να προλάβουν τις γκάφες;
Είπε και κάτι ακόμη, εξ ίσου δηλωτικό άγνοιας: Ανέφερε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει σπεύσει να χειραγωγήσει τις τιμές της μετοχής στο χρηματιστήριο αγοράζοντας ίδιες μετοχές. Μάλιστα, μίλησε για αξιόποινη πράξη.
Ακούστε: Η Γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ με πλειοψηφία 99,96%, αποφάσισε για το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών με χρηματοδότηση από τα διαθέσιμα της εταιρείας. Δηλαδή μια πάγια χρηματιστηριακή τακτική σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.
Πού είναι λοιπόν το αξιόποινο; Τόση άγνοια πια των κανόνων της αγοράς και της οικονομίας; Εκτός αν του την «έστησαν» εκ των έσω για να «πριονίσουν» την καρέκλα του. Όλα μπορεί κάποιος να τα φανταστεί.
Η ουσία είναι ότι για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε πόση άγνοια έχουν στην Κουμουνδούρου και κυρίως πόσο ανερμάτιστοι είναι, αφού μάλλον δεν έχουν καν συναίσθηση των κινδύνων ή των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσουν όσα λένε. Όχι μόνο για τη ΔΕΗ που με τη διοίκηση Στάση σώθηκε και έχει μετοχή που έφτασε ως αξία στα 5 ευρώ (από το 1 που την παρέλαβε), αλλά και στο ίδιο το επενδυτικό περιβάλλον.