Ρωσία- Ιράν: Ο πρόεδρος Πούτιν χαιρέτισε τη “θετική” εξέλιξη των σχέσεων Μόσχας- Τεχεράνης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα τη «θετική» εξέλιξη των σχέσεων με την Τεχεράνη κατά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Ραϊσί στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), προσθέτοντας ότι κάνει «τα πάντα» ώστε το Ιράν να ενταχθεί στον οργανισμό.

«Σε διμερές επίπεδο η συνεργασία μας αναπτύσσεται θετικά», δήλωσε ο Πούτιν στη συνομιλία του με τον Ραϊσί στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου διεξάγεται σήμερα και αύριο μια σύνοδος του SCO.

«Κάνουμε τα πάντα ώστε το Ιράν να γίνει πλήρες μέλος του SCO», συνέχισε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας είναι παραπλήσιες ή ίδιες σε πολλά θέματα».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι 80 μεγάλες εταιρείες θα επισκεφθούν το Ιράν την επόμενη εβδομάδα.

«Την επόμενη εβδομάδα στέλνουμε μια ρωσική αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί τους επιχειρηματικούς κύκλους σε εσάς (σ.σ. στο Ιράν). Συνολικά περίπου 80 ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε αυτή», εξήγησε.

Το Ιράν, απλώς παρατηρητής του SCO από το 2005, έγινε δεκτό για ένταξη στον οργανισμό κατά την προηγούμενη σύνοδο στο Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, το 2021, και πλέον ελπίζει να οριστικοποιήσει την ενσωμάτωσή του σε αυτή τη σύνοδο.

Ο SCO, μέλη του οποίου είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν), δημιουργήθηκε το 2001 ως ένα εργαλείο πολιτικής, οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανταγωνιστικό προς τους δυτικούς οργανισμούς.

Δεν πρόκειται για μια στρατιωτική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, ή έναν οργανισμό ενσωμάτωσης όπως η ΕΕ, αλλά τα μέλη του εργάζονται από κοινού για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και για να προωθήσουν το εμπόριο.

Το Ιράν περίμενε περισσότερα από δέκα χρόνια για να ενταχθεί στον SCO, διότι πολλές χώρες μέλη δεν επιθυμούσαν να είναι μέλος του οργανισμού μια χώρα εναντίον της οποίας έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΖωή Τηγανούρια: Κλείσιμο καλοκαιρινής περιοδείας με μία συναυλία έκπληξη! 19/09 – Αττικό Άλσος
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Τα «μυστικά» της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης