Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου στη βουλή για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος

Η Ελλάδα στην νεότερη ιστορία της έχει να επιδείξει μεγάλες και πολλές επιτυχίες αλλά και αποτυχίες και το αποτέλεσμα όλων είναι η σημερινή μας Πατρίδα.

 

Πέρυσι γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821,

ενώ φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που ο Ελληνισμός βίωσε μια από τις πιο οδυνηρές ιστορικές του εμπειρίες.

Η «Μικρασιατική καταστροφή» του 1922, ύστερα μάλιστα από μια μεγάλη επιτυχία του Ελευθέριου Βενιζέλου τη συνθήκη των Σεβρών, ήταν ο τραγικός επίλογος της Μεγάλης Ελλάδας και αποτελεί μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του Έθνους μας.

Οφείλουμε να τιμούμε εκείνους που πότισαν με αίμα τα χώματα της Μικράς Ασίας.

Η Βουλή των Ελλήνων, με πρόταση 3 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το 1998, αποφάσισε, ομόφωνα και καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Είναι εθνική και συλλογική υποχρέωση η διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Η λήθη του παρελθόντος και της ιστορίας ενός Έθνους και ενός λαού ισοδυναμεί με απώλεια της ιστορικής του συνείδησης και ταυτότητας και προοιωνίζει ένα αβέβαιο μέλλον.

Όμως, μόνο η ιστορική μνήμη δεν αρκεί.

Οφείλουμε να ερμηνεύουμε τα ιστορικά γεγονότα, αποτιμώντας χωρίς προκαταλήψεις τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες μας και να εξάγουμε τα διδάγματα, που συμβάλλουν στην προετοιμασία ενός αύριο, βασισμένου στις ιστορικές παρακαταθήκες, τις ανάγκες του παρόντος και τους στόχους του μέλλοντος.

Ιδιαίτερα σήμερα, που οι γεωπολιτικές συνθήκες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη και την ευημερία των λαών, η μνήμη και η ουσιαστική ιστορική γνώση είναι απαραίτητες ώστε συλλογικά, ως λαός και η συγκροτημένη Πολιτεία, αλλά και ατομικά ο καθένας μας να αναλάβει τον ιστορικό του ρόλο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τη μεγάλη καταστροφή συνθέτουν,

η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου,

η πυρπόληση της Σμύρνης,

οι σφαγές, οι λεηλασίες και άλλες φρικαλεότητες σε βάρος των Ελλήνων,

οι μαρτυρικές πορείες αιχμαλώτων και ομήρων,

η εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων, σε συνέχεια του πρώτου διωγμού και της γενοκτονίας των Ποντίων και η προσφυγιά των υπολοίπων.

Περίπου 1.500.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες.

Στη μητέρα Ελλάδα συνάντησαν καχυποψία και ενίοτε εχθρότητα αλλά σε ορισμένες, δυστυχώς λίγες, περιπτώσεις τη θαλπωρή και τη φιλοξενία.

Με την εργατικότητα, την ευφυΐα τους, την έφεση στην επιχειρηματικότητα, στο εμπόριο και τις επιστήμες, οι πρόσφυγες έδωσαν ανάσα στο μαραζωμένο ελληνικό κράτος.

Αξιοποίησαν τις παραχωρημένες αγροτικές εκτάσεις και τόνωσαν τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού.

Η αποκατάσταση 1.500.000 προσφύγων, σε μια χώρα κατεστραμμένη από τις συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις, δικαίως ονομάστηκε «ελληνικό θαύμα εν ώρα ειρήνης»

και οφείλουμε μνεία στο έργο της επαναστατικής κυβέρνησης Πλαστήρα-Γονατά αλλά και των μετέπειτα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

-Η ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920 και η νίκη των εθνικοφρόνων, λαϊκιστικών και τυχοδιωκτικών δυνάμεων, που εξελέγησαν με την υπόσχεση απαγκίστρωσης από την Μ. Ασία και το σύνθημα «οίκαδε» για τους Έλληνες στρατιώτες που πολεμούσαν για 10 κοντά χρόνια αλλά έπραξαν το ακριβώς αντίθετο με την προέλαση για την Άγκυρα.

-η αποδιοργάνωση του ελληνικού στρατού ως αποτέλεσμα του διχασμού, οι αλλαγές στο εσωτερικό της Τουρκίας και η μεταβολή των γεωπολιτικών συνθηκών, που αδυνατούσαν να αντιληφθούν οι ανίκανες εκείνη την περίοδο Ελληνικές Κυβερνήσεις, έφεραν την καταστροφή.

Οι Τούρκοι, έχοντας εξασφαλίσει άλλοτε τη σιωπή αλλά και άλλοτε τη στήριξη του διεθνή παράγοντα, προχώρησαν στον ξεριζωμό του ελληνισμού από την Μ. Ασία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα ιστορικά γεγονότα στέλνουν πολλαπλά και χρήσιμα μηνύματα, ιδιαίτερα σήμερα, που ο Τουρκικός Αναθεωρητισμός είναι σε έξαρση και αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, απειλώντας ευθέως ακόμη και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Για τους πολιτικούς και τις πολιτικές δυνάμεις:

Η συνεννόηση και η χάραξη μιας ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής είναι όρος Εθνικής επιβίωσης.

Οι ιδεοληψίες, ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός, ο ιδιοκτησιακός έλεγχος του Κράτους, των δομών και των μηχανισμών εξουσίας πλήττει την Εθνική ομοψυχία, την ενότητα του λαού μας και αδυνατίζει την Εθνική μας ισχύ.

Οι πολιτικές δυνάμεις δεν πρέπει να αγνοούν τις γεωπολιτικές συνθήκες και τους συσχετισμούς δύναμης.

Στη δύσκολη στιγμή, μόνοι πρέπει να τα καταφέρουμε.

Για το λαό:

Να μην εμπιστεύεται λαϊκιστές και τυχοδιώκτες κάθε είδους, ούτε λογικές που βλάπτουν τα Εθνικά συμφέροντα και τη δημοκρατία και υποθηκεύουν το μέλλον του.

Να μην ανέχεται λογικές και πρακτικές θεσμικής αυθαιρεσίας και μονοκομματικού ελέγχου του κράτους.

Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν ταιριάζουν με την ιστορία και τις αρχές του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Άνθρωποι και εδάφη χάθηκαν, σπίτια και περιουσίες έγιναν στάχτη.

Άνθρωποι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς αλλά ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας δεν χάθηκε.

Ζει μέσα από την πολιτισμική ταυτότητα του λαού μας την οποία συνδιαμόρφωσε.

Οι πρόσφυγες μπόλιασαν γόνιμα, με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους, τη νεοελληνική κουλτούρα του 20ου αιώνα.

Ο Ελληνισμός είναι ακόμη παρόν και ορατός στους τόπους από όπου εκδιώχθηκε.

Έχει αφήσει την αναλλοίωτη σφραγίδα του.

Ο προσφυγικός κόσμος της κυρίως Ελλάδας αλλά και της διασποράς, με τις οργανώσεις και τους συλλόγους του, λειτουργεί ως κιβωτός διάσωσης της ιστορικής μνήμης.

Είναι ανεπίτρεπτη η οποιαδήποτε προσπάθεια για λήθη της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού αλλά ακόμη και η όποια προσπάθεια διαστρέβλωση της.

ΟΧΙ λοιπόν στη λήθη.

Είναι όμως παράλληλα και ηθικό χρέος που καλούμαστε να εκπληρώσουμε με τη σημερινή εκδήλωση στο κοινοβούλιο, αλλά και με την καθημερινή μας στάση και πρακτική.

Σε εκείνους που διαμηνύουν ότι «μπορούν να έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ», υπενθυμίζουμε ότι ο Ελληνικός λαός είναι φιλειρηνικός αλλά και αποφασισμένος να υπερασπίσει κάθε σπιθαμή εδάφους, αέρα και θάλασσας, την ιστορία και τον πολιτισμό του.

Προηγούμενο άρθροΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Θεσμική Ενημερωση απο τη διοίκηση της ΔΕΘ
Επόμενο άρθροΣυλλυπητήρια της Ι. Αρχιεπισκοπής Θυατείρων για την κοίμηση της Βασιλίσσης Ελισάβετ