Θεσσαλονίκη: Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική είναι το μέλλον της καρδιοχειρουργικής

Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική είναι το μέλλον της καρδιοχειρουργικής καθώς οι επεμβάσεις στην καρδιά με μεγάλες τομές και ανοιχτό θώρακα γίνονται πλέον παρελθόν. Τα οφέλη  της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής για τον ασθενή είναι τα καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα, η παραμονή στην Εντατική μόνο ένα βράδυ και ο μειωμένος χρόνος νοσηλείας, μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, μικρότερη πιθανότητα μετάγγισης αίματος, γρήγορη επιστροφή στην εργασία και ελάχιστες τομές που δεν αφήνουν ουλές.

 

Τα παραπάνω επισήμαναν ο καρδιοχειρουργός, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της παγκόσμιας Ένωσης Ενδοσκόπων Καρδιοχειρουργών (Endoscopic Cardiac Surgeon Club -ECSClub), Αντώνης Πίτσης και ο διάσημος καρδιοχειρουργός και πρόεδρος της  ECSClub, Patrick Perier, στο πλαίσιο του 1ου Παγκόσμιου Forum για την Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική -Inaugural Forum of the Endosopic Cardiac Surgery – «The Edge of tomorrow», που πραγματοποιήθηκε 9-10 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

«Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική είναι το μέλλον της καρδιοχειρουργικής. Μέχρι σήμερα η καρδιοχειρουργική γινόταν διά μέσου ανοιχτού θώρακα και μεγάλων τομών. Αυτό έχει καταργηθεί πια. Σήμερα, η καρδιοχειρουργική γίνεται διά μέσου οπών που αφήνουν ελάχιστες έως καθόλου ουλές και αυτό είναι κάτι πάρα πάρα πολύ σημαντικό για τους ασθενείς μας. Δεν είναι μόνο το αισθητικό σκέλος, είναι το λειτουργικό σκέλος, δηλαδή το γεγονός ότι θα μπορούν να πάνε στη δουλειά τους πολύ πιο γρήγορα, είναι το γεγονός ότι θα μπορούν να επιστρέψουν στις ασχολίες τους πολύ πιο γρήγορα, είναι το γεγονός ότι η νοσηλεία τους θα είναι πολύ πιο σύντομη, η παραμονή τους στην Εντατική Θεραπεία πολύ πιο σύντομη, οι επιπλοκές λιγότερες από τα χειρουργεία της καρδιάς με ανοιχτό θώρακα και γενικά πιστεύουμε ότι αυτή είναι η εξέλιξη της καρδιοχειρουργικής. Και αυτό το αποδεικνύει το συνέδριο» σημείωσε ο κ. Πίτσης.

Σημείωσε δε, ότι η ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεί μία πρωτοπορία, ενώ όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις ανέφερε ότι «όπως έγινε και στους άλλους τύπους χειρουργικής, όπως ουρολογία, γενική χειρουργική και ούτω καθεξής ,έτσι και στην καρδιοχειρουργική ,κάτι που ξεκίνησε σαν σπόρος  θα διαδοθεί και  στο μέλλον θα δούμε πολύ περισσότερα σε αυτόν τον τομέα της χειρουργικής». Παράλληλα τόνισε ότι οι τεχνικές βελτιώνονται μέρα με τη μέρα καθώς ανακαλύπτονται καινούργιοι τύποι ρομπότ, κάμερες, οθόνες υψηλής ανάλυσης και άλλα εργαλεία, η χρήση των οποίων είναι προς όφελος του ασθενή.

Αιχμή του δόρατος στην καρδιοχειρουργική χαρακτήρισε την ενδοσκοπική χειρουργική ο Patrick Perier. «Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική επιτρέπει να χειρουργούμε με πάρα πολύ μικρές τομές, που εκτός από το πολύ ωραίο αισθητικό και κοσμητικό αποτέλεσμα, που είναι σημαντικό για τους ασθενείς μας, έχει τεράστια σημασία, από την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο η χειρουργική βοηθάει τους ασθενείς σε πάρα πολλές πλευρές, όπως π.χ. η ανάρρωση που είναι πάρα πολύ σημαντική. Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική είναι η αιχμή του δόρατος της καρδιοχειρουργικής και για όλους εμάς που την κάνουμε καθημερινά και είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να τη διδάξουμε και να τη δείξουμε στους υπόλοιπους, στους νεότερους καρδιοχειρουργούς. Και έχει τεράστια σημασία και για τους ασθενείς μας, για παράδειγμα ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως η 78χρονη που χειρουργήσαμε σήμερα, που θα έχουν ένα τεράστιο όφελος από την ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική» σημείωσε ο κ. Perier.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Χρήστος Αποστολόπουλος, σημείωσε: «Το Ιατρικό Διαβαλκανικό συνεχίζει να οδηγεί τις εξελίξεις στην Ιατρική, στηρίζει τέτοιου είδους υψηλού επιστημονικού επιπέδου εκδηλώσεις, πιστεύει ότι η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική είναι το μέλλον. Και το Ιατρικό Διαβαλκανικό μπορεί αυτό το μέλλον και αυτές τις υπηρεσίες του αύριο να τις προσφέρει σήμερα. Έτσι παραμένουμε πιστοί στο μότο μας: να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά».

Σκοπός του συνεδρίου, το οποίο παρακολούθησαν 300 καρδιοχειρουργοί απ’ όλο τον κόσμο, ήταν η εμβάθυνση της γνώσης ως προς τη διάγνωση και αντιμετώπιση των δομικών παθήσεων της καρδιάς, της στεφανιαίας νόσου, καθώς και της αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής, μέσω της συσχέτισης της κλινικής εικόνας, της απεικόνισης (με υπερηχοκαρδιογράφημα, αξονική και μαγνητική καρδιάς, ηλεκτροφυσιολογική απεικόνιση κλπ) καθώς και των τρισδιάστατων ενδοσκοπικών εικόνων υψηλής ανάλυσης από το χειρουργείο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε αναμετάδοση, σε πραγματικό χρόνο, τρισδιάστατων εικόνων ενδοσκοπικών καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, από τις χειρουργικές αίθουσες του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, αλλά και μαγνητοσκοπημένων ενδοσκοπικών επεμβάσεων καρδιάς από τα μεγαλύτερα καρδιοχειρουργικά κέντρα του κόσμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠενήντα εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάζονται σε εργασία ή σε γάμο, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ
Επόμενο άρθροΣε παρέμβαση στην τιμή των καυσόξυλων και του πέλετ προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων