Ο Γιάννης Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ1»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ1» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη

Για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. 

Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα, τα οποία θα έχουν και άμεσο αντίκτυπο και θα απαντήσουν στις ανάγκες των πολιτών, για να ανταπεξέλθουν στην πίεση των εξωγενών κρίσεων στο δύσκολο Χειμώνα που μας περιμένει όλους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην ομιλία του, σε ένα ορόσημο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και από οικονομικής, αλλά και από πολιτικής άποψης, θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη και του επόμενου διαστήματος. Μέσα σε αυτόν περιλαμβάνονται και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων, αλλά και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, άμεσα και έμμεσα.

Δεν θα υπάρχει κοινωνική ομάδα που να εξαιρείται από την πολιτική στήριξης της Κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις που αντιμετωπίζουμε, απέναντι στις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα. Από την άλλη, θα υπάρχουν μέτρα και πολιτικές που θα συμπληρώσουν τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει σε φορολογικό επίπεδο ή θα αντιμετωπίζουν στρεβλώσεις στη αγορά εργασίας, που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική στον τόπο και θα βοηθήσουν, επίσης, αρκετές κοινωνικές ομάδες ώστε να αυξήσουν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημά τους.

Είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο σταθμίζοντας πολύ σωστά τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, αντιλαμβανόμενοι πλήρως και συναισθανόμενοι τις ανάγκες στήριξης σε μια δύσκολη περίοδο και στο κομμάτι της ενέργειας, αλλά και στο κομμάτι της καθημερινότητας, σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου, θα έρθει να δώσει απαντήσεις, μια προοπτική, θα έρθει να χαράξει έναν οδικό χάρτη, μέσα από τον οποίο, από τις συμπληγάδες που απειλούν και την Ελλάδα και την Ευρώπη, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περάσουμε με τις λιγότερο δυνατές συνέπειες από αυτές που όπως φαίνεται, δυστυχώς, θα αντιμετωπίσει το σύνολο της Ευρώπης, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των συνεπειών που αυτή προκαλεί στον οικονομικό και κοινωνικό βίο όλων των κρατών.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις κρίσεις, ο τρόπος με τον οποίο καταλάβαμε έγκαιρα ότι πρέπει να παρέμβεις για να κρατήσεις την οικονομία, αλλά κυρίως την κοινωνία όρθια και να ενισχύσεις την ανθεκτικότητα των πολιτών και της χώρας, απέδωσε καρπούς το προηγούμενο διάστημα. Απέδωσε καρπούς, χωρίς να τινάξει την οικονομία στον αέρα, χωρίς να ξεστρατίσουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις και στις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας παντού. Αποτυπώνεται στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Αποτυπώνεται στις συνεχείς αναβαθμίσεις που έχουμε από τους οίκους αξιολόγησης.

Αποτυπώνεται στους δείκτες που δείχνει η ελληνική οικονομία σε μια σειρά από κρίσιμες παραμέτρους. Αποτυπώνουν μια πραγματική κατάσταση που είναι προϊόν συντονισμένης, μελετημένης, επαγγελματικής δουλειάς σε όλα τα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή με σωφροσύνη. Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή σκεπτόμενοι ότι όντως πρέπει να κρατούμε εφεδρείες. Και ταυτόχρονα συναισθανόμενοι ότι πρέπει να στέκεσαι δίπλα στους πολίτες. Όσο η πολιτική μας είναι αυτή, όσο η οικονομία μας αποδίδει, η απόδοση αυτή μεταβάλλεται σε μέρισμα για τον πολίτη. Γι’ αυτό  υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: Συνθήκες σταθερότητας, μια Κυβέρνηση που παίρνει έγκαιρα, γρήγορα τις σωστές αποφάσεις, που έχει σαφή κατεύθυνση για τον προσανατολισμό της χώρας, αλλά και για το υπόδειγμα της οικονομικής πολιτικής.

Για τον εκλογικό νόμο 

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό  νόμο, αναδύθηκαν καινούργια χαρακτηριστικά του πολιτικού περιβάλλοντος, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Και σε ό,τι αφορά στην ανάγκη της σταθερότητας που προβάλλει πολύ πιο επιτακτική, εξαιτίας των κλυδωνισμών που δέχονται αρκετά ευρωπαϊκά κράτη λόγω της διεθνούς κατάστασης, αλλά και αποτυπώνονται στα ιδιαίτερα του ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Αυτό έγινε και τίποτα περισσότερο. Ο Πρωθυπουργός φαντάζομαι θα ερωτηθεί την Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου. Θα αποσαφηνίσει πλήρως τα πράγματα.

Ο εκλογικός νόμος είναι εργαλείο. Από εκεί και πέρα, αυτός ο οποίος με την άποψή του, με τη γνώμη του, με την επιλογή του διαμορφώνει τις συνθήκες και δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα περί σταθερότητας, περί προοπτικής, περί του είδους της διακυβέρνησης και περί του είδους του δρόμου με τον οποίο η Ελλάδα θα διαβεί την επόμενη ημέρα, είναι ο ελληνικός λαός. Είναι οι πολίτες. Οι πολίτες, λοιπόν, όταν προκύψουν οι εκλογές, το 2023, θα γνωρίζουν απόλυτα ποιες είναι οι συνθήκες, ποιοι είναι οι κανόνες, βάσει των οποίων θα πάμε σε εκλογές.

Ποιοι είναι οι κανόνες της πρώτης κάλπης, ποιοι είναι κανόνες της επόμενης κάλπης. Και με βάση και το κριτήριο για το ποια Κυβέρνηση θέλουμε, με κριτήριο το ποιοι διαχειρίστηκαν την κατάσταση και με τι τρόπο το προηγούμενο διάστημα, συγκρίνοντας τις προσωπικότητες, τις επιλογές, τις απόψεις, συγκρίνοντας τους ανθρώπους που προβάλλουν ως υποψήφιοι για Πρωθυπουργοί, θα αποφασίσουν. Και είμαι σίγουρος  ότι με την ψήφο των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες και το πλαίσιο που υπάρχει, η χώρα θα προχωρήσει στον πιο ασφαλή και ουσιαστικό δρόμο.

Όλες οι συζητήσεις που γίνονται, οι εκτιμήσεις, προφανώς, οι προβλέψεις με τα δεδομένα που αυτή τη χρονική στιγμή έχουμε στα χέρια μας, αγνοούν κάτι βασικό. Τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής περιόδου, όπου εκεί μπαίνουν πολύ πιο καθαρά τα διλήμματα, τα ζητούμενα, τα διακυβεύματα. Έτσι γίνεται στις Δημοκρατίες.

Για τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση με σαφήνεια διακήρυξε την άποψή της ότι πρέπει να διερευνηθεί, πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα. Ανέλαβε έμπρακτα την πολιτική ευθύνη για το ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη και δεσμεύτηκε να πέσει άπλετο φως, να μην μείνει καμία σκιά, δρομολογώντας μια σειρά από διαδικασίες στη Βουλή, ενώ το ζήτημα βρίσκεται και στη Δικαιοσύνη. Στην κατεύθυνση αυτή μένουμε. Επιδιώκουμε την ουσία, δεν επιδιώκουμε θέαμα. Είναι ένα ζήτημα σημαντικό. Δεν είναι, όμως, ούτε το μοναδικό που αφορά την ελληνική κοινωνία, ούτε και το μεγαλύτερο.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, προσηλωμένη στη δέσμευσή της να υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση της όλης κατάστασης, να μάθουμε τι έγινε, κυρίως να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να διορθώσουμε διαχρονικές παθογένειες, πάντοτε κινούμενη εντός του θεσμικού πλαισίου, πάντοτε σεβόμενη τους κανόνες και τις διαδικασίες, γιατί η Δημοκρατία έχει κανόνες και διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να τηρούνται μέχρι κεραίας, μακριά από λογικές που στόχο έχουν  να κάνουμε την πολιτική ζωή ρωμαϊκή αρένα, θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις – σε όλα τα επίπεδα – για τη διερεύνηση κάθε περιστατικού όλης αυτής της υπόθεσης, είτε πρόκειται για τα κακόβουλα λογισμικά, τύπου Predator, είτε πρόκειται για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Το καθένα στο μέγεθός του, στη διάστασή του, μακριά από σύγχυση, μακριά από την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, πάντοτε προσηλωμένη σε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός «να μην μείνει καμία σκιά» και θεσμικά να θωρακιστούμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε στο μέλλον αντιμέτωποι με τέτοιες εξελίξεις.

Δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να μπορούσε ή  μπορέσει να συνεισφέρει κάτι σε αυτή την υπόθεση που να μην ακουστεί η γνώμη του στα θεσμικά Όργανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Πρόσφατα είχαμε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Πήγαν εκεί πρόσωπα τα οποία μπορούσαν να συνδράμουν. Έχουμε την Εξεταστική. Έχουμε έναν πρώτο κατάλογο μαρτύρων που θα προσέλθουν. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξει ανάγκη και για κάτι περισσότερο, που να συμβάλλει ουσιαστικά στην όλη διαδικασία, όχι στην παραγωγή θεάματος, που να είναι κάτι καινούργιο, που να μην έχει κατατεθεί, εδώ είμαστε για να δούμε την ανάγκη αυτή.

Επαναλαμβάνω και πάλι: Δεν είναι ένα ζήτημα απλό. Δεν είναι τα θέματα που αφορούν τις μυστικές υπηρεσίες, όχι μόνο της Ελλάδας, καμιάς χώρας, ζητήματα που μπορεί να γίνονται φέιγ βολάν. Είναι ένα ευαίσθητο πλαίσιο μιας εύθραυστης ισορροπίας. Και τηρώντας τα όσα θεσμικά ισχύουν νομοθετικά, έχει ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όχι μόνο σήμερα, διαχρονικά από το 1994 και μετά.  Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε και στην αποσαφήνιση της κατάστασης και στη διόρθωση παθογενειών με θεσμικές παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται και όπως χρειάζεται.

Οι προκλήσεις και το δίλημμα για το επόμενο διάστημα 

Προφανώς και θα είμαστε δίπλα στους πολίτες για όσο διαρκεί η κρίση αυτή. Και καλύτερη απόδειξη είναι η ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη που παρέχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η χώρα μας έχει δώσει για τη στήριξη, σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση, το μεγαλύτερο ποσοστό ως προς το ΑΕΠ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την τιμή του ρεύματος στη λιανική, την κατανάλωση, τον λογαριασμό.

Και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που διέγνωσε έγκαιρα την κατάσταση, που φρόντισε να βρει και να διαθέσει σωστά πόρους, μιας πολιτικής που δημιουργεί συνεχώς καινούργιες δυνατότητες, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικογένεια και το ελληνικό επιχειρείν. Από την άλλη πλευρά, το βασικό και το κεντρικό δίλημμα της επόμενης περιόδου  δεν είναι μόνο στα οικονομικά ζητήματα ή στα κοινωνικά ζητήματα, είναι κάτι ευρύτερο: Είναι ποιες πολιτικές, ποια πρόσωπα, ποιο υπόδειγμα διακυβέρνησης μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα έχει μια ασφαλή πορεία μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές πολιτικό σκηνικό, μέσα στις προκλήσεις που βάζει η οικονομία, μέσα στις απειλές που έχουμε από άλλες κρίσεις, απέναντι στον αναθεωρητισμό με τον οποίο ξαναβρέθηκε αντιμέτωπη η Ευρώπη.

Ποια πολιτική, ποιο υπόδειγμα διακυβέρνησης, ποιος Πρωθυπουργός εγγυάται την Ελλάδα της ασφάλειας και της προκοπής. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Και απέναντι σε αυτό το ζητούμενο οι πολίτες έχουν από τη μια, μια επαγγελματική διαχείριση των κρίσεων και από την άλλη μια επιδερμική και μικροκομματική προσέγγιση. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι όλα αυτά θα αναδειχθούν το επόμενο διάστημα και με εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών, το 2023 θα προσέλθουμε στην κρίση τους για να δούμε ποια θα είναι η Ελλάδα της επόμενης μέρας και πώς θα πάμε εκεί.

Προηγούμενο άρθροΧρήστος Γκόκας: “Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας περιμένουν επιτέλους τα μεγάλα έργα που έχουν ανάγκη, και όχι λόγια και δημιουργία εντυπώσεων”
Επόμενο άρθροΑπ. Βεσυρόπουλος: «Αγροτική φορολογική μεταρρύθμιση για την ισχυροποίηση της εθνικής αγροτικής οικονομίας»