Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν μπορεί να γίνει… σουρωτήρι, επεσήμανε, μιλώντας στη ραδιοφωνική συχνότητα του «Σκάι» ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τις θεσμικές κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Είναι ένα ζήτημα που έχει προβληματίσει κάθε δημοκρατικό πολίτη, και τον πρωθυπουργό, αναγνώρισε την ίδια στιγμή, ενώ κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί, κατ’ εξαίρεση, από το Διοικητή της ΕΥΠ. «Προφανώς και συμφωνούμε με τη χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή», δήλωσε επίσης.
«Αναμφίβολα είναι ένα σοβαρό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα που αποτελεί κακή στιγμή για την κυβέρνηση. Έχει προβληματίσει, έχει στενοχωρήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας, πρωτίστως τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση», δήλωσε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας.
Όμως, συνέχισε, «επί της αρχής είναι καλύτερα να έχεις μια κυβέρνηση, η οποία κάνει λάθη, τα παραδέχεται και τα διορθώνει, από το να έχεις μια λάθος κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία (σ.σ. την πρώτη), το έδειξε με τη στάση του μόλις έγινε γνώστης αυτής της πολύ σοβαρής αστοχίας από την Υπηρεσία Πληροφοριών. Πήρε ο ίδιος αποφάσεις και πρωτοβουλίες, έκανε ανάληψη πολιτικής αντικειμενικής ευθύνης, έγιναν παραιτήσεις στο ανώτατο επίπεδο. Παραδέχθηκε ότι, εδώ, χρειάζεται μια σοβαρή αναθεώρηση και θωράκιση των διαδικασιών που διέπουν τις νόμιμες παρακολουθήσεις».
Και, περισσότερο διεξοδικός στη συνέχεια, «ο ίδιος (σ.σ. ο πρωθυπουργός) και η κυβέρνηση έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες για τις συζητήσεις που πρέπει να γίνουν στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, σε επίπεδο Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και, φυσικά, και σε επίπεδο εξεταστικής επιτροπής. ‘Αρα, όλα γίνονται όπως πρέπει να γίνουν, με σοβαρότητα και θεσμικό τρόπο. Και, σεβόμενοι το πολύ αυστηρό πλαίσιο απορρήτου που πρέπει να διέπει τις διαδικασίες γύρω από τις παρακολουθήσεις, τις οποίες οφείλει να κάνει η ΕΥΠ εκ της αποστολής της».
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι «ζούμε σε πολύ ταραγμένη περίοδο, που δεν διαρκεί λίγο, ζούμε παρατεταμένες και αλλεπάλληλες κρίσεις, εθνικές και διεθνείς», ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε πως «έχουμε μια κυβέρνηση που καταφέρνει να διαχειρίζεται με μεγάλη επάρκεια αυτές τις διεθνείς κρίσεις και να παρέχει ένα σοβαρό και αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας στους πολίτες. Δεν πρέπει η συγκυρία και η πολιτική σκοπιμότητα να επισκιάζουν ή να θολώνουν τη μεγάλη εικόνα, την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά συμφέροντα. Πρέπει όλοι, εδώ, να τοποθετούμαστε με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή χώρα σε ταραγμένα νερά, και μια σταθερή κυβέρνηση». Εξ άλλου, «η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει τη δουλειά της, όπως και η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τη νομοθεσία, την αποστολή της ΕΥΠ, η οποία δεν μπορεί να γίνει σουρωτήρι».
Αναφορικώς με την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, την Τετάρτη, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως «προφανώς και συμφωνούμε με τη χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, που είπε δύο πράγματα: πρώτον, είπε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή αστοχία, ότι είναι πολιτικά αδιανόητο και ανόητο να υπάρχει εμπλοκή μιας κυβέρνησης σε κάτι τόσο σοβαρό. Συμφωνούμε απόλυτα, αυτό είπε και ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο. Και, δεύτερον, είπε επίσης ότι πρέπει κατ’ εξαίρεση να υπάρξουν διαδικασίες, που θα έρθουν κάποια πράγματα στο φως. Αυτό λέμε κι εμείς».
Επ’ αυτού δε, επανέλαβε: «Κατ’ εξαίρεση καλούμε τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί από τον αρμόδιο Διοικητή της ΕΥΠ για την υπόθεση που τον απασχολεί, χωρίς όμως να γίνει …σουρωτήρι αυτή η υπόθεση. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε επισφάλεια μια ολόκληρη υπηρεσία που επιτελεί ένα πολύ κρίσιμο εθνικό ρόλο», υπογράμμισε και θύμισε, στο σημείο αυτό, «το ρόλο της ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης του Έβρου, ήταν πολύ σημαντικές οι πληροφορίες που πήραμε τότε για να έχουμε αποτελεσματική διαχείριση για να αποτρέψουμε εργαλειοποίηση του προσφυγικού ζητήματος και ένα υβριδικό πόλεμο, ο οποίος είχε κηρυχθεί απέναντι στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς, ειδικότερα, για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής να κατατεθεί ο φάκελος του προέδρου του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο ‘Α. Σκέρτσος απάντησε: «Πρώτον, δεν μπορούμε να κινηθούμε εκτός του πλαισίου που ορίζει αυστηρά ο νόμος σε σχέση με τη διαδικασία απορρήτου, και δεύτερον, έχουμε ήδη διαδικασία ευτελισμού των διαδικασιών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με διαρροές. Το να θέσουμε σε κίνδυνο πολύ ευαίσθητα δεδομένα και πληροφορίες από πολιτικούς αντιπάλους που δεν έχουν, δυστυχώς, συναίσθηση της σοβαρότητας των πραγμάτων, αυτή η κυβέρνηση δεν θα το κάνει», ξεκαθάρισε.
Κληθείς εξ άλλου να σχολιάσει την τοποθέτηση Καραμανλή ότι η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: «Η κυβέρνηση κατ’ εξαίρεση λέει ότι αυτό μπορεί να γίνει για τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος καλείται να πάει στο Διοικητή της ΕΥΠ για να ενημερωθεί για την υπόθεσή του. Το οποίο και αυτό δεν προβλέπεται από τη διαδικασία».
Αναφορικά δε, με την ενημέρωση, από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αντέτεινε: «Πρόκειται για μια νόμιμη επισύνδεση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει καλέσει τον κ. Ανδρουλάκη είτε να ενημερωθεί από το Διοικητή είτε, αν θέλει, να προσφύγει στην ελληνική και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη».
Κλείνοντας ανέφερε πως το θέμα «δεν το προκάλεσε η κυβέρνηση, πρόκειται για μια αστοχία, η οποία έχει προκύψει από ένα πλαίσιο που χρειάζεται ενίσχυση, θωράκιση -και αυτές τις πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουμε». Γι’ αυτό και κάλεσε σε συζήτηση με αντικείμενο «πώς μπορούμε να θωρακίσουμε καλύτερα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ώστε να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά της, ταυτόχρονα όμως θα σέβεται και τα δικαιώματα όπως ορίζονται από το Σύνταγμα».
Γι’ αυτό και, πρόσθεσε, «μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αυστηροποίησε, έβαλε ένα δεύτερο φίλτρο που έλειπε και είχε αφαιρεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, για την έγκριση όσον αφορά την άρση απορρήτου για τις νόμιμες επισυνδέσεις».
Κλείνοντας πρότεινε «να δούμε τι κάνουν άλλες χώρες», για να καταλήξει: «η συζήτηση έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, έχουν ήδη γίνει κάποια βήματα και θα γίνουν και άλλα. Πέρα από το θόρυβο, περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να καταλήξουμε σε εθνικά αποδεκτό πλαίσιο».
Αγορές – εταίροι επικροτούν την πορεία της οικονομίας
Η συνέντευξη έκλεισε με τα οικονομικά: «οι αγορές και οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν ανησυχούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως την επικροτούν, στις 12 Αυγούστου η χώρα εξήλθε από την 12ετή οικονομική εποπτεία, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Και έγινε αυτό γιατί αξιολογήθηκε θετικά η πορεία των μεταρρυθμίσεων, η οικονομική διαχείριση σε πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης», τόνισε ο Α. Σκέρτσος, που πρόσθεσε:
«Η ελληνική οικονομία έχει δημιουργήσει σημαντικές αντιστάσεις και δυναμική αύξησης του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερη από υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες. Το 2021 έχουμε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ, έχουμε μείωση της ανεργίας κατά 5,3% από τον Ιούλιο του 2019, έχουμε προσθέσει περισσότερες από 250.000 θέσεις εργασίας σε περίοδο πανδημίας και ενεργειακής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι κάτι γίνεται καλά, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που, κάποιοι μπορεί να τις απαξιώνουν, ωστόσο φέρνουν αποτέλεσμα».
Ενώ αναφέρθηκε, τέλος, και στο «πιο ελκυστικό» περιβάλλον, ώστε ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύουν περισσότερα. «Το 2021 είχαμε ρεκόρ 20ετίας σε ξένες άμεσες επενδύσεις, αυτό σημαίνει ότι οι ξένες αγορές κάτι βλέπουν και εμπιστεύονται στην ελληνική οικονομία. Βλέπουν μια αξιόπιστη, σταθερή, φιλο-επενδυτική κυβέρνηση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ