Ομιλία Νάντιας Γιαννακοπούλου, κοινοβουλευτικής εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στο νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

«Η Κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να εμφανίζεται ως η μόνη που ασχολείται με τα προβλήματα του λαού, υποβαθμίζοντας της προσφορά του ΠΑΣΟΚ με τοποθετήσεις και προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες.»

 

«Ας αφήσει την τακτική υποβάθμισης του μείζονος θέματος της υποκλοπής του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης  και Επενδύσεων, με θέμα την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Η κα Γιαννακοπούλου στην εισαγωγική της τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην υπόθεση της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, από την Ε.Υ.Π. και την αντιμετώπιση της από την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε:

«Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σε ζητήματα δημοκρατίας και διαφάνειας είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Δεν χωράει καμία υπόνοια ή σκιά σε ζητήματα αντίστοιχης θεματολογίας, αποτελώντας για εμάς  για εμάς κόκκινη γραμμή. Συνεπώς χαιρετίζω την χθεσινή υπερψήφιση του αιτήματος της παράταξης μας και την απόφαση τελικά που ελήφθη για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τις υποθέσεις των γενόμενων παρακολουθήσεων.

Είναι φανερό βέβαια, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται συστηματικά μια προσπάθεια υποβάθμισης και αποσιώπησης του εν λόγω προβλήματος, ελπίζοντας πιθανά σε ένα «ξεφούσκωμα» του, όπως από μέρους μας θα επιμείνουμε ώστε να χυθεί άπλετο φως και να δοθούν επιτέλους απαντήσεις.

  • Ποιος και γιατί παρακολουθούσε τις  τηλεπικοινωνίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του κ. Ανδρουλάκη;
  • Επίσης, ποιος έχει προμηθευτεί και ποιος χρησιμοποιεί το σύστημα Predator στη χώρα μας;

Σιγή ιχθύος από μια κατά τα άλλα λαλίστατη και “επικοινωνιακή” κυβέρνηση. Και μέσα σε όλα αυτά η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι δεδομένη, αμείωτη και μη μεταβιβάσιμη.

Μέσα σε έντονες κοινωνικές αναταραχές, όπου οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν βασικά προβλήματα της καθημερινότητας, έχουμε ένα ιδιαίτερο καυστικό μίγμα στο οποίο προστίθενται και τα θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας.

Τι να πρωτοπεί κανείς και από που να αρχίσει. Σε αυτό το σημείο πρέπει ξεκαθαρίσουμε το εξής: Πρώτον να σταματήσει η περίφημη επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης ότι δήθεν κάποιος ασχολείται με το προβλήματα του λαού και άλλος όχι.

Μας ενδιαφέρουν και έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, τις ανατιμήσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Όμως μαζί με αυτά τα προβλήματα κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει τα ζητήματα Δημοκρατίας και διαφάνειας που αναδείχθηκαν από τις υποκλοπές και την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκης.

Όποιος προσπαθεί να το υποβαθμίσει φοβάμαι ότι έχει ψευδαισθήσεις. Όποιος προσπαθεί να το κάνει να ξεχαστεί, αυταπατάται.

Υπάρχει και ένα δεύτερο θέμα πολύ σοβαρό. Είναι φανερό το τι επιδιώκει ο κ. Πούτιν από τη διαχειριστεί του ενεργειακού σε σχέση με την κόντρα του με τη Δύση.  Δεν νομίζω ότι προσφέρει κανείς νέα ανάγνωση με το να το επισημαίνει και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, γιατί εμείς είμασταν σαφείς, ξεκάθαροι χωρίς αστερίσκους από την πρώτη στιγμή με ποιους είμαστε και ποιους καταδικάζουμε.

Όμως φοβάμαι ότι πάει να δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι δήθεν όποιος κάνει αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση ότι δήθεν την αποσταθεροποιεί. Στις Δημοκρατίες η αντιπολίτευση υπάρχει για να ασκεί κριτική, όχι για να λιβανίζει την Κυβέρνηση. Κανείς δεν θέλει καμία αποσταθεροποίηση πόσο μάλλον το ΠΑΣΟΚ που θέλει λύσεις, μεταρρυθμίσεις, που κάνει σκληρή αντιπολίτευση αλλά πάντα με προτάσεις. Άλλωστε η Κυβέρνηση αποσταθεροποιείται μόνη της με το σκάνδαλο των υποκλοπών!

Αλλοίμονο αν όποια δύναμη κάνει κριτική ή λέει ότι χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης να έχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί είτε για επηρεασμό από τον κ. Πούτιν ή με άλλα σενάρια.  Με κανένα τρόπο δεν θα επιβληθεί σιωπητήριο στην αντιπολίτευση και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, είτε σας αρέσει, είτε όχι!»

Εν συνεχεία η κα. Γιαννακοπούλου, σχολίασε το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, λέγοντας:

«Το ιστορικό Ναυπηγείο Ελευσίνας αποτελεί ως γνωστόν το δεύτερο μεγαλύτερο Ναυπηγείο στη χώρα. Δυστυχώς όμως και αυτό όπως και άλλα εγχώρια ναυπηγεία σήμερα ή δε λειτουργούν καθόλου ή στην καλύτερη υπολειτουργούν.

Δεν είναι όμως η ώρα για αναζήτηση ευθυνών και να δούμε τι φταίει και ποιος φταίει. Το βασικό μέλημα είναι πλέον η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων. Η εξυγίανση και επαναλειτουργία του Ναυπηγείου Ελευσίνας κρίνεται απολύτως απαραίτητη. Ουδείς θα βρεθεί να πει το αντίθετο.

Θα πρέπει όμως αυτό να γίνει με κανόνες, θα πρέπει να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα του παρελθόντος, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους, λαμβάνοντας συνάμα υπόψιν το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη. Και φυσικά να εξυπηρετηθεί και το δημόσιο συμφέρον.

Τι θα συμβεί με τις οφειλές του Ναυπηγείου προς το Ελληνικό Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τις Τράπεζες, που σύμφωνα με δηλώσεις της Κυβέρνησης ανέρχονται σε 440 εκ. ευρώ και με το σχέδιο εξυγίανσεις επιδιώκεται η διαγραφή του 50%;

Πως θα περικόπτουν; Από που; Δεν δημιουργεί ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων στα ερωτήματα που σας έθεσε και ο εισηγητής μας, κ. Πάνας, αναλυτικά;

Δεν είναι απλά λογιστικά, αλλά ουσιαστικά θέματα. Είναι θέματα βιωσιμότητας των ναυπηγείων. Είναι θέματα δημοσίου συμφέροντος και οι ρυθμίσεις είναι αόριστες.

Δεν ξέρουμε πιο συγκεκριμένα είναι το επενδυτικό σχέδιο. Δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς θα ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν υπάρχει έλεγχος υλοποίησης. Υπάρχουν ασάφειες και στηρίζεται σε υποθέσεις και θεωρητικά δεδομένα, ώστε να ξέρουμε πως θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις

Τέλος, η κα. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας:

«Για εμάς το θέμα των εργαζομένων αποτελεί ζωτικής σημασίας. Δε νοείται Ναυπηγείο ή εξυγίανση αυτού χωρίς τους εργαζομένους του, τα δικαιώματα και δεδουλευμένα αυτών.

Καλοδεχούμενη και η από 30-8-2022 νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία και ρυθμίστηκαν 3 εκ των 5 ζητημάτων που είχαμε θέσει στις Επιτροπές. Είναι θετικό λοιπόν ότι πλέον υπάρχει πρόβλεψη για τη διατήρηση των 600 περίπου θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης με προτεραιότητα στο υπάρχον προσωπικό και με στόχο τον διπλασιασμός των θέσεων εντός 2 ετών. Θα πρέπει βέβαια να διασφαλιστεί και το είδος της απασχόλησης, μην έχουμε ξαφνικά 600 συμβάσεις μερικής απασχόλησης νέων εργαζομένων και το βασικό μισθό σε αντικατάσταση των παλαιών εργαζομένων. Θα το δούμε βέβαια αυτό και στη συνέχεια, με τη νέα ΣΣΕ. »

Προηγούμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Βέροιας και στον Τρίλοφο Ημαθίας.
Επόμενο άρθροΆννα-Μισέλ Ασημακοπούλου | Προστασία της Ελληνικής ναυτιλίας από τις αθέμιτες πρακτικές και προκλήσεις της Τουρκίας