Για τις νέες τουρκικές προκλήσεις
Βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή της Τουρκίας να κλιμακώνει τις ρητορικές προκλήσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η ενόχληση της τουρκικής πλευράς για τα επιτεύγματα της ελληνικής Πολιτείας, του ελληνικού Κράτους σε μια σειρά από ζητήματα, είτε αυτά αφορούν τη διπλωματία, είτε αφορούν τις διμερείς Συμφωνίες που έχει υπογράψει με σημαντικές δυνάμεις του πλανήτη, είτε την ενίσχυση της χώρας στο πεδίο, την αποτρεπτική της ικανότητα, είναι νομίζω πασιφανής. Δεύτερον, όσο περισσότερο βλέπει η Τουρκία ότι αυτές οι θέσεις της, οι ανιστόρητες, που δεν εδράζονται πουθενά σε επίπεδο Διεθνούς Δικαίου, οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της, δεν βρίσκουν απήχηση, δεν συγκινούν κανέναν – αντιθέτως συναντούν την αντίδραση όλου του πολιτισμένου κόσμου, όλων των δυνάμεων και στα φόρα, στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, παντού – τόσο περισσότερο επιμένει σε μια τακτική, που είναι εντελώς αδιέξοδη. Και, τρίτον, δυστυχώς, η τουρκική ηγεσία έχει αναλωθεί σε έναν εσωτερικό ανταγωνισμό ποιος θα πει τα πιο σκληρά πράγματα για την Ελλάδα. Αυτό συνδέεται, προφανώς, και με την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας. Ο αναθεωρητισμός είναι μια συνειδητή τους επιλογή, ένα δόγμα πλέον και γύρω από αυτό περιστρέφεται το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας.
Εμείς ψύχραιμα, νηφάλια αποδομούμε τους τουρκικούς ισχυρισμούς αμέσως. Βγάζει μάτι η αγωνία της Τουρκίας να δημιουργήσει συμψηφισμούς με προπαγάνδα, με κατασκευασμένα γεγονότα για να μπορέσει να αποδομήσει τους λόγους εκείνους για τους οποίους έχει αποκλειστεί από την προμήθεια εξοπλιστικού υλικού. Το δυσάρεστο για την Τουρκία είναι ότι γνωρίζουν άπαντες. Γνωρίζει το ΝΑΤΟ, γνωρίζουν οι Η.Π.Α., γνωρίζουν όλοι τι κάνει η μία και τι κάνει η άλλη πλευρά. Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι με μια πολύ μεθοδική εξωτερική πολιτική και στο κομμάτι της διπλωματίας και στη συνειδητή πολιτική επιλογή της ενίσχυσης της εθνικής μας άμυνας και της αποτρεπτικής μας ισχύος και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση άλλων υβριδικών απειλών: Έβρος, Αιγαίο, πρόσφυγες, μετανάστες – που δεν είναι να το υποτιμούμε κι αυτό – η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να μην εγκλωβίζεται σε εκβιαστικά διλήμματα της τελευταίας στιγμής, να μην αναγκάζεται να αντιδρά με πανικό.
Αυτή μας η αποφασιστικότητα από τη μια και, δεύτερον, η απολύτως σαφής εικόνα ότι μπορούμε εκτός από αποφασιστικοί, να είμαστε και αποτελεσματικοί, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο για να μην έχουμε επί της ουσίας σημαντικά προβλήματα μέχρι στιγμής.
Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας δίκαια είναι απολύτως προστατευμένα και κατοχυρωμένα για τρεις λόγους: Γιατί έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, γιατί έχουμε μια απόλυτη εθνική ομοψυχία σε αυτό και έχουμε και τη δυνατότητα να απαντάμε πάντα αποτελεσματικά.
Σε σχέση με το παρελθόν υπάρχουν σε αρκετά κομμάτια πολύ ουσιαστικές, ποιοτικές, διαφορές. Υπάρχουν συγκεκριμένες διμερείς συμφωνίες που περιγράφουν με πολύ σαφή τρόπο τη στήριξη που μπορεί να προσδοκά η χώρα μας από ισχυρούς συμμάχους. Στο κομμάτι των εξοπλιστικών υπάρχει μια πολύ ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν κι αυτή θυμώνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία και στο επίπεδο της απήχησης και της διείσδυσης των απόψεών μας. H Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φροντίσει να αποδομήσουν τα επιχειρήματα της Τουρκίας, πολλές φορές με «όπλο» την ίδια την τουρκική επιχειρηματολογία. Δηλαδή, οι χάρτες που κατά καιρούς κρατούν διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι, επί της ουσίας, είναι αυτοί που δικαιώνουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.
Η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει ότι πάντα με σύνεση αξιοποιεί όλα τα εργαλεία και όλα τα δικαιώματα που έχει στα χέρια της, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε μια χώρα που είναι παράγοντας σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Ν.Α. Μεσόγειο. Αυτός είναι ο προσανατολισμός μας και, ταυτόχρονα, είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Καλό θα ήταν και η ίδια η Τουρκία να αντιληφθεί πόσο αδιέξοδος είναι αυτός ο αναθεωρητισμός, πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η διαρκής πρόκληση σε επίπεδο ρητορικό, να αντιληφθεί τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και η γειτονιά μας, εξαιτίας των εξελίξεων του παρατεταμένου πολέμου, των παράπλευρων συνεπειών που αυτός έχει για τους λαούς της Ευρώπης.
Η Ευρώπη και η χώρα μας σε εντατική προετοιμασία για ένα δύσκολο χειμώνα
Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, όχι μόνο για τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Βλέπετε τι γίνεται στη Γερμανία, στη Γαλλία. Ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε λίγο – πολύ για το τέλος εποχής της αφθονίας.
Με λελογισμένες κινήσεις εξοικονόμησης ενέργειας, κυρίως στο Δημόσιο, με κινητροδότηση και με παρότρυνση -δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανέναν- και στον ιδιωτικό μας βίο όσο μπορούμε να πάμε σε μια εξοικονόμηση. Προς το παρόν δεν είμαστε σε μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα.
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, υπάρχει μια σειρά από μέτρα, που έχουν ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, εξοικονόμησης ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό μας βίο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι κάποια σκέψη για περιορισμό ή για μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, ούτε διαφαίνεται εδώ που είμαστε η ανάγκη μιας τέτοιου είδους κίνησης. Η Κυβέρνηση έχει φροντίσει να επεξεργαστεί την αντίδρασή μας ακόμη και σε ακραία σενάρια, σε ό,τι αφορά στην επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει επάρκεια και να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία σενάρια, όπως αυτά προδιαγράφονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης σήμερα. Να εξασφαλίσουμε την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές, εκτός από το φυσικό αέριο, γιατί εκεί είναι το πρόβλημα για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη η Ρεβυθούσα μπορεί να δέχεται διπλάσια ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οφείλουμε να παρατηρούμε και να καταγράφουμε την κατάσταση με ακρίβεια, χωρίς πανικό και χωρίς να εξωραΐζουμε.
Το Σεπτέμβριο τρέχουμε ένα πρόγραμμα, ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων, μέσα από το οποίο μειώνουμε κατά 94% τις αυξήσεις σε 6 εκατομμύρια νοικοκυριά, ανεξαρτήτως πρώτης ή δεύτερης κατοικίας, 100% στα κοινωνικά τιμολόγια, 84% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 90% στους αγρότες. Μιλάμε για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης, που είναι και απαραίτητο και ενδεδειγμένο. Όσο διαρκεί η κρίση, θα είμαστε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας.
Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και των ανησυχιών που έχει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα είναι τέτοιες, που θα δείξουν στην ελληνική κοινωνία ότι συνεχίζουμε σταθερά στη γραμμή στήριξης, δίπλα στον πολίτη, όχι για να μηδενίσουμε – κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει το κόστος της εισαγόμενης ακρίβειας– αλλά για να σταθούμε, όμως, στο πλευρό τους, για να έχει η ακρίβεια όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα. Θα δούμε πολύ ουσιαστικές ανακοινώσεις. Μετρημένα και ζυγισμένα μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα έχει και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα. Θα έχει μία περιγραφή για το πώς θα φθάσουμε στο τέλος αυτής της πρώτης τετραετίας. Και θα έχει και μία περιγραφή του ποια οικονομική πραγματικότητα και ποιος ορίζοντας προκοπής προδιαγράφεται για την ελληνική κοινωνία τη δεύτερη τετραετία.
Βλέπετε τώρα, με οκτώ μήνες καθυστέρηση, έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει στην ουσία, όχι μόνο το πνεύμα, αλλά και την ουσία των προτάσεων Μητσοτάκη.
Για την Εξεταστική Επιτροπή
Ό,τι είχαμε να πούμε για την περίπτωση, το είπαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού όταν το πληροφορήθηκε, από την υιοθέτηση όλων των προτάσεων για τη διερεύνηση, τη θεσμική, της υπόθεσης αυτής και στο επίπεδο της Δικαιοσύνης, αλλά και στο επίπεδο της Βουλής. Δείξαμε για μια ακόμα φορά πόσο σεβόμαστε και τιμούμε το θεσμικό δικαίωμα που δώσαμε στην Αντιπολίτευση να συγκροτεί Εξεταστικές Επιτροπές. Και θα είμαστε εκεί να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις: Πρώτον, να αποσαφηνιστεί πλήρως η υπόθεση αυτή. Δεύτερον, να υπάρξουν προτάσεις και κινήσεις που θεσμικά θα βελτιώσουν τη λειτουργία του όλου συστήματος και του πλαισίου, έτσι ώστε να μην ξαναέρθουμε αντιμέτωποι στο μέλλον με αυτού του είδους τα ζητήματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουμε μέσα από την παρουσία μας στην Εξεταστική Επιτροπή και αυτό ζητάμε και από όλους τους υπόλοιπους φορείς, που βρίσκονται σε μια διαδικασία διερεύνησης αυτής της υπόθεσης. Δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά στο ζήτημα αυτό.
Ήταν ένα σοβαρό πολιτικό θέμα, χωρίς αμφιβολία. Δεν είναι, όμως, ούτε το μοναδικό ούτε, κατά την άποψή μου, το μεγαλύτερο. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά θεμάτων, με την αγωνία ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, με προσδοκίες, έτσι ώστε να απαντήσουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και προχωρούμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Για τις εκλογές
Εκλογές στην ώρα τους με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει αυτή την ώρα. Πάντοτε προσηλωμένοι στην ανάγκη σταθερότητας, ισχυρών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων που είναι οι ουσιαστικές απαντήσεις, έτσι ώστε να έχουν οι Κυβερνήσεις γρήγορες, ουσιαστικές και αποτελεσματικές αντιδράσεις στα πολύ σημαντικά και σοβαρά προβλήματα των καιρών που παρουσιάζουν πρωτόγνωρες προκλήσεις για τους λαούς και τους πολίτες.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε – και αυτό νομίζω διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα – το πόσο σπουδαίο είναι να έχεις μια Κυβέρνηση και μια πολιτική ηγεσία που με ψυχραιμία, επαγγελματισμό, γνώση, κοινωνική συνείδηση αντιδρά στα μεγάλα ζητήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός μας και οι πολίτες.