Οι άνθρωποι που κάθονται για πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια στο μέλλον, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Η συσχέτιση αυτή αποδίδεται κυρίως στην καθιστική συμπεριφορά, η οποία έχει συσχετιστεί από καιρό με την εμφάνιση της καρδιομεταβολικής νόσου και τώρα αυτό επεκτείνεται και στην άνοια. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για την χρήση υπολογιστή, η οποία είναι επίσης μια καθιστική δραστηριότητα, αλλά δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ντέηβιντ Ράιχλεν του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για 146.651 ανθρώπους άνω των 60 ετών, που δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια στην αρχή της μελέτης.
Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν και ανέφεραν πόση ώρα αφιέρωναν καθημερινά σε δύο καθιστικές δραστηριότητες, την παρακολούθηση τηλεόρασης και τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς επίσης πόσο χρόνο περνούσαν σε σωματική άσκηση και σε άλλες κινητικές δραστηριότητες. Μετά από περίπου 12 χρόνια, 3.507 άτομα είχαν διαγνωστεί με άνοια.
Αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, χρήση αλκοόλ, επάγγελμα κ.α.), η μελέτη συμπέρανε ότι υπάρχει σαφώς σχέση ανάμεσα στην πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση και στον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας. Ο κίνδυνος μειωνόταν κάπως, αν κάποιος συνδύαζε την πολλή τηλεόραση με υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Αντίθετα, βρέθηκε ότι ο λιγότερος χρόνος σε υπολογιστή σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στο μέλλον, πιθανώς επειδή η χρήση υπολογιστή, αν και καθιστική, είναι μια νοητικά διαδραστική δραστηριότητα που κρατά σε εγρήγορση τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τελικά, όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας, έχει περισσότερη σημασία όχι τόσο ο συνολικός χρόνος καθισιού, όσο σε ποιές ακριβώς καθιστικές δραστηριότητες αφιερώνεται αυτός ο χρόνος, εφόσον η τηλεόραση αλλά όχι ο υπολογιστής αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2206931119
ΑΠΕ-ΜΠΕ