Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική Πράσινη Περιφέρεια», περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκος Παπαδάκης, παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εκπομπή «Ανατολικά» του Κώστα Τσαπάκη, στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό planetwebradio.gr.
Η συνέντευξη επικεντρώθηκε στο θέμα των ρεμάτων και στις προσπάθειες της Περιφέρειας για να μπει ένα τέλος στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονταν οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές αλλά και το κράτος στα περίπου 300 ρέματα της Αττικής. Χαρακτηριστικά αποκάλυψε ότι πάνω στις ροές των ρεμάτων δημιουργήθηκαν δρόμοι και αυτό γινόταν συνεχώς. Ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και σχολεία και παιδικέ χαρές έχουν φτιαχτεί πάνω σε ρέματα. Ενώ το πιο χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της Μάνδρας όπου ο δήμος είχε το αμαξοστάσιό του πάνω σε ρέμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει στη φονική πλημμύρα του 2017.
Η αφορμή για αυτή τη συζήτηση δόθηκε από την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου μετά από εισήγηση του κ. Παπαδάκη το Σώμα προχώρησε στην έγκριση των γνωμοδοτήσεων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις διευθετήσεις δύο ρεμάτων σε περιοχές των Δήμων Μαραθώνα και Ωρωπού. Παράλληλα, ο «πράσινος» περιφερειακός σύμβουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ώστε να πάψουν οι αυθαιρεσίες στα ρέματα αλλά και στις παραρεμάτιες περιοχές.
Πάντως ο κ. Παπαδάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην πλειονότητα των ρεμάτων της Αττικής, τονίζοντας ότι όσο δεν υπάρχει αποφασιστικός έλεγχος και δεν λαμβάνονται μέτρα για την απελευθέρωσή τους ελλοχεύουν πλήθος κινδύνων για τους πολίτες αλλά και για τις περιουσίες τους.
Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται η διευθέτησή τους.
Ο κ. Παπαδάκης έδωσε μεγάλη βάση στη προσπάθεια που ξεκίνησε η Περιφέρεια, για πρώτη φορά, να προβλεφθούν στον χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό Παραρεμάτιες ζώνες προστασίας ανοικτών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και υπαίθριων χώρων αναψυχής και αθλητισμού ώστε να συνδεθεί η τοπική κοινωνία με τον βιότοπο των ρεμάτων. Και πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται μεταβατικές ζώνες χρήσης γης με σκληρούς όρους και περιορισμό δόμησης ώστε πλέον να σταματήσουν να χτίζουν στις παραρεμάτιες ζώνες.
Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε πως η μετεκλογική προγραμματική συμφωνία που έγινε με την Περιφερειακή Αρχή του κ. Πατούλη βασιζόταν σε 13 άξονες και ένας από αυτούς ήταν η αλλαγή φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση της διευθέτησης των ρεμάτων και πραγματικά υπάρχει η πολιτική βούληση από τον κ. Περιφερειάρχη.
Ολοκληρώνοντας ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική Πράσινη Περιφέρεια» ενημέρωσε πως για πρώτη φορά η Περιφέρεια λαμβάνει υπόψη μαζί με τις γνωμοδοτήσεις από την αρμόδια Δασική Διεύθυνση, την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία πλέον για πρώτη φορά και από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και από το ΕΛΚΕΘΕ.
Ακούστε ΕΔΩ την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του περιφερειακού συμβούλου Αττικής και επικεφαλής της παράταξης «Αττική Πράσινη Περιφέρεια», Νίκου Παπαδάκη στον planetwebradio.gr.