Την περασμένη Τρίτη το βράδυ οι περαστικοί από το Βυζαντινό μουσείο της Αθήνας έβλεπαν με έκπληξη να κατακλύζεται ο αίθριος χώρος του από κορυφαία πρόσωπα της πολιτικής μας σκηνής και της δημοσιογραφίας.
Ήταν εκεί από τη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, οι υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιωτης, Κωστής Χατζηδάκης, Θεόδωρος Λιβάνιος, Σοφία Βούλτεψη, ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι βουλευτές Κεφαλογιάννη, Καιρίδης, Πιπιλή. Ήταν εκεί από το ΠαΣοΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Χαρά Κεφαλίδου, ο Δημήτρης Καρύδης, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ο Νίκος Σαλαγγιάννης κι ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ήταν κι οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Μανιάτης αλλά δεν ήταν ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε άλλος από την παπανδρεϊκή τάση του ΠαΣοΚ.
Όλοι αυτοί συγκεντρώθηκαν για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022» (εκδ. Πατάκη).
Είχα κι έχω την πεποίθηση ότι ο Βενιζέλος υπήρξε καταλυτικός παράγων των κυβερνήσεων Παπαδήμου και ΝΔ-ΠαΣοΚ και ο άνθρωπος που εκστόμισε τα «όχι» στον Σόιμπλε (στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, το 2011 και δη στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου «Μονοπόλ) ή στην περίφημη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ (2011, Ουάσινγκτον, συνάντηση με Ντράγκι) για να φύγει έναντι ανταλλαγμάτων η Ελλάδα από την Ευρωζώνη!
Ήδη από την περίοδο πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου, οι σκοποί κι οι στόχοι του Σόιμπλε ήταν να καταστεί η Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγήν και «εργαστήρι» για τη δημοσιονομική τελειοποίηση της ΕΕ. Το σχέδιο ήταν να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή, να εκχωρηθεί η διακυβέρνηση της Ελλάδας στην τρόικα και τελικά η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.
Ο Βενιζέλος λοιπόν είπε τα «όχι». Κι είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Αντώνη Σαμαρά κατάφεραν να κρατήσουν όρθια την Ελλάδα, ακόμη κι όταν εξελέγη η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ.
Σαμαράς και Βενιζέλος, Βενιζέλος και Σαμαράς ήταν οι μεγάλοι παρόντες στην περίοδο 2010-2016 που δοκιμάστηκε η μεταπολίτευση. Μετά ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συντάχθηκε δίπλα του το μέτωπο της πολιτικής λογικής.
Ο Βενιζέλος στην παρουσίαση του βιβλίου (αφήγηση στον Γιώργο Κουβαρά) αναφέρθηκε στον «πραγματικό εορταστικό αναστοχασμό της Μεταπολίτευσης». Οι αφηγήσεις είναι γλαφυρές και οι αναφορές σημαντικές για το πώς αποφασίστηκε ο ΕΝΦΙΑ, πως έγινε το PSI, τι συνέβη στις Κάννες και πολλά άλλα.
Στο βιβλίο του ο πρώην αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ αναφέρεται στον Αντώνη Σαμαρά και του αναγνωρίζει ότι έκανε μεγάλη υπέρβαση όταν ακολούθησε τελικά μια πολιτική που είχε σημαντικό πολιτικό κόστος.
«Παραδώσαμε όρθια τη χώρα, ζήσαμε τη διακινδύνευση του πρώτου εξαμήνου του 2015», ανέφερε.
Ένα βιβλίο ιδιαιτέρως χρήσιμο και με «ήρεμη φωνή», με απόσταση χρόνου από τα γεγονότα και κυρίως χωρίς κομματικά βάρη. Από έναν άνθρωπο ο οποίος –όσο κι αν διαφωνεί κάποιος μαζί του ( π.χ Παιδεία και ιδιωτικά ΑΕΙ) ή και την πολιτική του διαδρομή- δεν μπορεί παρά να αποδεχτεί ότι βρίσκεται «μπροστάρης» στο μέτωπο του πολιτικού ορθολογισμού και της μετριοπάθειας.