Γερμανία: Το εργατικό δυναμικό που προέρχεται από χώρες εκτός ΕΕ έχει τριπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία

Ο αριθμός των εργαζόμενων με σύμβαση ορισμένου χρόνου από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας (Destatis).

Το 2021 η Γερμανία είχε 295.000 εργαζόμενους που μετανάστευσαν από χώρες εκτός ΕΕ. Οι Ινδοί ήταν 33.900 ή 11% του συνόλου των εργαζομένων από χώρες εκτός ΕΕ με προσωρινή άδεια παραμονής στη Γερμανία. Οι Κινέζοι έφθασαν τους 16.700 (6%), σύμφωνα με την Destatis.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους από χώρες εκτός ΕΕ ήταν υψηλής εξειδίκευσης και κάτοχος Μπλε Κάρτας. Η συγκεκριμένη άδεια ισχύει από το 2012 στην ΕΕ, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης στις χώρες μέλη της. Οι προϋποθέσεις για την απόκτησή της περιλαμβάνουν πτυχίο πανεπιστημίου και προσφορά εργασίας με ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 56.400 ευρώ.

Σε τομείς με ιδιαίτερα σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, όπως η Ιατρική και η Πληροφορική, το κατώτατο όριο για το ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα είναι 43.992 ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2021, σχεδόν οι μισοί από τους κατόχους Μπλε Κάρτας που εργάζονταν στη Γερμανία ανήκαν στη συγκεκριμένη κατηγορία, σύμφωνα με την Destatis.

Η Γερμανία σχεδιάζει να μειώσει το όριο εισοδήματος για νέους πτυχιούχους που υποβάλλουν αίτηση για Μπλε Κάρτα, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ και την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. «Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνουμε τους καλά μορφωμένους νέους να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους στη Γερμανία», ανέφεραν σε άρθρο τους στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, εξηγώντας πως «πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε όσους έχουν δεξιότητες και επαγγελματική εμπειρία».

Πριν από λίγες ημέρες, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την περαιτέρω χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής για άτομα που αναζητούν εργασία, σε μια νομοθετική ρύθμιση που μένει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών για την απόκτηση άδειας παραμονής και ευκολότερη πρόσβαση σε προγράμματα κοινωνικής ένταξης.

Πέρυσι, η Γερμανία κατέγραψε επίσης αύξηση του αριθμού των εργαζομένων από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 19% σε σύγκριση με τους 1,65 εκατομμύρια που είχαν αναφερθεί σε έκθεση της Destatis το 2017. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ήταν από την Πολωνία, ενώ έπονταν Ρουμάνοι και Ιταλοί.

Συνολικά, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρέχοντος τίτλου διαμονής, περίπου 2,72 εκατομμύρια άνθρωποι που διέμεναν το 2021 στη Γερμανία είχαν δηλώσει την «εργασία» ως τον βασικό λόγο για τον οποίο μετανάστευσαν στη χώρα αυτή, σύμφωνα με την έκθεση της Destatis.

Στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία έχει επιδεινωθεί σε ορισμένους κλάδους, όπως αυτός των αερομεταφορών. Ενδεικτικά είναι, εξάλλου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, με ακυρώσεις πτήσεων και μεγάλους χρόνους αναμονής για τους ταξιδιώτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚαβάλα: Σε κανονικούς ρυθμούς προσπαθεί να επιστρέψει η περιοχή, όπου κατέπεσε το Αντόνοφ
Επόμενο άρθροΟυκρανία: «Αποτρόπαιη»  χαρακτήρισε την ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο