Γιώργος Μουλκιώτης: «Αρνείται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταβάλλει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας και Υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Μουλκιώτη, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις παράνομες περικοπές επικουρικών συντάξεων και Δώρων.

 

Ο Βουλευτής Βοιωτίας επισήμανε ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι περιοριστικές καθώς κρίθηκε ότι τις περικοπές των επικουρικών συντάξεως και των τριών δώρων (Χριστουγέννων-Πάσχα-θερινής άδειας) δικαιούνται μόνο οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι 31.7.2020.

Τόνισε ότι από τις ανωτέρω περικοπές αποκλείονται περίπου 2,2 εκ. συνταξιούχοι – εκ των οποίων οι μισοί εξ αυτών είναι χαμηλοσυνταξιούχοι – και μόνο 300.000- 350.000 συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι την 31.07.2020, δικαιούνται να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα για επιστροφή αναδρομικών σε επικούρηση και δώρα.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πήραν το 2020 ούτε 1 ευρώ αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ η Κυβέρνηση δια του εκπροσώπου Τύπου κ. Πέτσακατηύθυνε τους συνταξιούχους να «έχουν υπομονή» και μην υποβάλλουν αγωγές γιατί … δεν υπήρχε λόγος.

Τέλος, κάλεσε την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα:

α)σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταβληθούν άμεσα οι περικοπές του 11μήνου για τους περίπου 350.000 συνταξιούχους (οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν κερδίσει στο Πρωτοδικείο) που έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 31.7.2020.

β) σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δοθούν τα αναδρομικά από τις περικοπές επικουρικών, Δώρων και επιδομάτωνσε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη, και επομένως, να αποκατασταθεί η ίση μεταχείριση όλων των συνταξιούχων.

Ο Υφυπουργός, κ. Π. Τσακλόγλου, αρκέστηκε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση περί στενών δημοσιονομικών περιθωρίων και αναγκαιότητας στήριξης όλων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, παραπέμποντας ουσιαστικά το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Επίσης, τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι σεβαστή, χωρίς να απαντήσει ως προς τον τρόπο, το χρόνο και τη διαδικασία καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 31.7.2020.

Προηγούμενο άρθροΕργασίες συντήρησης στον οικισμό των Πεύκων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθροΟυκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι δηλώνει βέβαιος ότι ο ουκρανικός στρατός έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στους ρώσους εισβολείς