Περίπου 1.000 διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα γέφυρα στο κέντρο της Βουδαπέστης καθώς στο Κοινοβούλιο διεξάγεται συζήτηση για μια πρόταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν που θα αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.
Οι διαδηλωτές αρχικά συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία έξω από το Κοινοβούλιο πριν κάνουν πορεία προς κοντινή γέφυρα του Δούναβη, παρεμποδίζοντας την κίνηση των οχημάτων και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ των δύο τμημάτων της Βουδαπέστης, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
Ο εθνικιστής Ορμπάν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο δύσκολη πρόκληση από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2010, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, το φιορίνι να υποχωρεί σε επίπεδα ρεκόρ και τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκονται στο ‘κενό’ εν μέσω διαμάχης για τα πρότυπα δημοκρατίας στη χώρα.
Με τη γέφυρα να παραμένει κλειστή για περίπου μία ώρα, αποκλείοντας μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες της Βουδαπέστης, οι διαδηλωτές φωνάζοντας «απόσυρέ το» ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που τους ζητούσαν να αποχωρήσουν από το σημείο.
«Είναι πιθανόν να μην αξίζει να συνεχίζω (με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή», δήλωσε η 52χρονη Καταλίν Καρολίι, που έχει μια μικρή επιχείρηση παροχής συμβουλών για διατροφικά θέματα. «Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τον βιοπορισμό μου, τον βιοπορισμό ολόκληρης της οικογένειάς μου».
Η κυβέρνηση του Ορμπάν υπέβαλε τις τροποποιήσεις στο Κοινοβούλιο χθες, περιορίζοντας δραστικά τις πιθανότητες υπαγωγής σε ένα πιο απλοποιημένο φορολογικό καθεστώς, το οποίο είχαν επιλέξει πολλές μικρές επιχειρήσεις λόγω του χαμηλού φορολογικού συντελεστή που προσέφερε.
Ωστόσο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ορισμένες επιχειρήσεις έκαναν κατάχρηση του συστήματος, αναγκάζοντας εργαζομένους να υπαχθούν στο καθεστώς αυτό για να μειώσουν τα δικά τους έξοδα, διευκολύνοντας έτσι μια μορφή ‘κρυφής’ εργασίας. Οι νέοι κανόνες, εφόσον εγκριθούν από το Κοινοβούλιο, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο.
Ο Λάζλο Ζάρα, φοροτεχνικός, δήλωσε ότι εκτιμάται πως οι αλλαγές επηρεάζουν 400.000 με 500.000 μικρές επιχειρήσεις και μπορεί να οδηγήσουν τη συντριπτική πλειονότητα των εταιριών αυτών εκτός του καθεστώτος αυτού.
«Είναι ξεκάθαρα μια αύξηση φόρων, με όποιο τρόπο κι αν προσπαθήσεις να το παρουσιάσεις, μια πολύ μεγάλη αύξηση φόρων», δήλωσε. «Θα έχει πληθωριστικό χαρακτήρα, διότι (οι μικρές επιχειρήσεις) δεν θα μπορούν να φθάσουν τα προηγούμενα επίπεδα εσόδων τους, κάτι που θα τις αναγκάσει να αυξήσουν τις τιμές, αυξάνοντας παράλληλα τον πληθωρισμό».
ΑΠΕ-ΜΠΕ