Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε το προσωπικό στα κεντρικά γραφεία της CIA επειδή προειδοποίησαν τον κόσμο για τα σχέδια του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, χαιρετίζοντας την «αθόρυβη γενναιότητα» των κατασκόπων της Αμερικής.
Με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι γνωρίζει το έργο της εδώ και 52 χρόνια, αρχικά ως γερουσιαστής σε επιτροπή που συστάθηκε το 1975 για να ερευνήσει πειράματα ελέγχου του νου και άλλες καταχρήσεις από την υπηρεσία.
Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η CIA αποκάλυψαν τα σχέδια του Πούτιν και επέτρεψαν στην Ουάσινγκτον να προειδοποιήσει άλλες χώρες για τον επικείμενο πόλεμο, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Χάρη στην απίστευτη δουλειά των επαγγελματιών της υπηρεσίας πληροφοριών, μπορέσαμε να προειδοποιήσουμε τον κόσμο για τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία», ανέφερε.
Πριν από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η Μόσχα συγκέντρωνε περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Πούτιν κατηγορούσε επανειλημμένως τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις της Δύσης ότι δημιουργούσαν σκόπιμα ένα σενάριο για να παρασύρουν τη Ρωσία σε μια πολεμική σύρραξη.
Επισήμως το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» την εισβολή στην Ουκρανία.
Η ομιλία του Μπάιντεν ήταν σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος στο αρχηγείο της CIA είχε επικρίνει τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς αντιπάλους του μπροστά στο «τείχος των αστέρων», το οποίο μνημονεύει τους δεκάδες πράκτορες της CIA που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε ότι άλλα δύο αστέρια προστέθηκαν φέτος. «Η σωματική σας υγεία και ευεξία είναι ζωτικής σημασίας για εμένα και για την ηγεσία σας εδώ στη CIA», δήλωσε ο Μπάιντεν, σε μια πιθανή αναφορά στο Σύνδρομο της Αβάνας, που συνδέεται με περιστατικά προβλημάτων υγείας που έχουν επηρεάσει περίπου 200 αμερικανούς διπλωμάτες και στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε όλον τον κόσμο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ