Στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Πολιτικές και δράσεις πρόληψης φυσικών καταστροφών, αντιμετώπισης θεομηνιών και αντιπυρική προστασία».
Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε και κύριε Πρόεδρε. Συμμετέχω συνάμα και στις 2 επιτροπές. Καλωσορίζω και τον Υπουργό και για μια ακόμη φορά θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο λέμε για τις 2 σημαντικές αυτές Επιτροπές που έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μιλάει για ένα Green Deal, να μιλάει για μια πράσινη ανάπτυξη και μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον, όπως αυτό δημιουργείται μέσα από κλιματολογικές συνθήκες που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε και να μην έχουν ένα νομοπαρασκευαστικό χαρακτήρα οι 2 συγκεκριμένες Επιτροπές. Θα πρέπει να είναι διαρκείς επιτροπές, να έχουν έναν πιο σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν.
Οι προτάσεις που κάνουμε και οι ιδέες και οι απόψεις να μην είναι μόνο έκθεση ιδεών, αλλά να παίρνουν «σάρκα και οστά» μέσω ενός νομοθετικού περιεχομένου, που θα έρχεται μέσα από το κοινοβουλευτικό τόξο. Δε θα είναι, δηλαδή, απλά, «επιτροπές για τις Επιτροπές», αλλά πρέπει, να είναι επιτροπές ύψιστης σημασίας, όπως επιτάσσουν οι καιροί, όπως προτάσσει η ανάγκη.
Τώρα, απέναντι στα λάθη του παρελθόντος φαντάζομαι, κ. Υπουργέ, τα έχετε σταχυολογήσει. Επειδή υπάρχουν προτάσεις και μέσα από τη νέα τεχνολογία, άλλωστε και η Κύπρος, νομίζω, στις πυρκαγιές της Λεμεσού και Λάρνακας, πλέον, χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία. Τι θέλω να πω; Δεν ξέρω, τι έχετε κάνει για το θέμα με τις θερμικές κάμερες. Παίρνοντας ως παράδειγμα το Δήμο Σουφλίου Λευκίμμης Δαδιάς μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, λοιπόν, εκεί έχει γίνει ένα σύστημα πρότυπο και, μάλιστα, διαβάζω ότι ο προϋπολογισμός δεν ήταν μεγάλος, δηλαδή, δεν ήταν δαπανηρός, ήταν 412.000 € ευρώ, σε συνεργασία με το Δήμο Χάρκοβο της Βουλγαρίας, εκμεταλλευόμενοι ένα πρόγραμμα Interreg έχουν σήμερα σύνδεση με τα τερματικά της πυροσβεστικής και του Δήμου Σουφλίου, με αποτέλεσμα να παρακολουθούν και παράνομες δραστηριότητες, αλλά, πρωτίστως, πυρκαγιές μετά την πυρκαγιά που είχε αυτό το Πρότυπο Οικολογικό Δάσος Δαδιάς με τους γύπες το 2010. Είναι, λοιπόν, παράδειγμα προς μίμηση. Θα μπορούσαμε, να δούμε, πού μπορούν, να τοποθετηθούν θερμικές κάμερες – κυρίως, σε δύσβατα μέρη – για να έχουμε και τα απτά αποτελέσματα και, μάλιστα, το κόστος δεν είναι πολύ μεγάλο. Σε ένα βιβλίο αγνώστου συγγραφέα λέει ότι «η φωτιά ελέγχεται, ο καπνός όχι» και αντιλαμβάνεστε, τι θέλω, να πω.
Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι είναι ότι εκτός από μία πρόταση, που είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια, να γίνει ένα τμήμα ορεινών διαδρομών, το οποίο θα είχε έναν παρατηρητικό χαρακτήρα, γιατί πάνω από όλα είναι η πρόληψη και μετά η καταστολή. Το προλαμβάνειν είναι, πάντα, καλύτερο θεραπεύειν. Εγώ, ειλικρινά, πιστεύω ότι οι δασοκομάντος, καθώς προέρχομαι και από Ειδικές Δυνάμεις, μπορούν, να συνδράμουν τα μάλα, αρκεί να αποκομίσουν εμπειρία. Θα ήταν πολύ καλό, να κάνετε κάποια καλύτερη συνεργασία με κάποιες ομοσπονδίες π.χ. Ειδικών Δυνάμεων ανά την Ελλάδα – προέρχομαι από τις Σέρρες κι εκεί έχουμε μια ομοσπονδία ειδικών δυνάμεων, μια λέσχη Ειδικών Δυνάμεων πρότυπο – διότι στους ανθρώπους αυτούς υπάρχει και καίει πάντα μέσα τους ο εθελοντισμός και, δεύτερον, υπάρχει αυτή και η σωματική δυνατότητα, αλλά και η εκπαίδευση. Σίγουρα, όμως, οι δασοκομάντος δεν έχουν την εμπειρία. Θα πρέπει, να την αποκομίσουν.
Διάβασα τη συνέντευξή σας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Λέτε ότι «θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι». Είχαμε θερμοκρασίες άνω των 600 °C και, σίγουρα, περιμένουμε κι από τις 6 χώρες – Ρουμανία, Φινλανδία, Νορβηγία και οι υπόλοιπες που θα έρθουν εδώ, να συνδράμουν. Εξάλλου, οι Ρουμάνοι, πραγματικά, αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση από τις πρόσφατες πυρκαγιές, που συνέδραμαν κατά πολύ.
Πάνω σε αυτό το ζήτημα, σίγουρα, η συνεργασία πρέπει να είναι αγαστή. Χρηματοδοτείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα και καλώς. Λυπούμαι – δεν ξέρω, ψάξτε το στα συρτάρια, πάρτε εσείς την πρωτοβουλία – που δεν αξιοποιήθηκε η έκθεση του Goldammer – αυτού του μεγάλου καθηγητή – στο έπακρο. Έκανε συγκεκριμένες προτάσεις.
Πολύ ωραία, πάρα πολύ ωραία. Πραγματικά, αυτό είναι πολύ καλό, κ. Υπουργέ, διότι ο άνθρωπος μαζί με τον κ. Γκουρμπάτση, τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο οποίος είναι και ειδικός στα θέματα, κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, να υπάρχει ενιαίος φορέας.
Εγώ, διαβάζω και τον άνθρωπο και τον κ. Γκουρμπάτση, τον Υποστράτηγο, ο οποίος είναι νομικός, είναι εξειδικευμένο σε θέματα εμπρησμού, έχει συνεργαστεί με τον κ. Goldammer, νομίζω. Διαβάζω προτάσεις, ακούω την άποψή του, έχει και εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις. Είναι αδιανόητο, να μην είχαν, να συνεργασθούν – δεν ξέρω, σε ποιο σημείο είμαστε – Δασική Υπηρεσία και Πυροσβεστική. Είχαν, να συναντηθούν 19 ολόκληρα χρόνια και περιμένουμε απτά αποτελέσματα στην καταστολή πυρκαγιών, όταν οι 2 αυτές υπηρεσίες, όπου οι αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας μεταβιβάστηκαν στην Πυροσβεστική για εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ – όπως μου έλεγαν οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής – και να μη συναντιούνται; Υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στη Δασική Υπηρεσία και στην Πυροσβεστική, όπως θα έπρεπε; Αυτό που λέει και η έκθεση Goldammer, κ. Υπουργέ, είναι ότι πρέπει, να υπάρχει ένας ενιαίος συντονισμός. Λέει ο Goldammer, κ.κ., «45 εμπλεκόμενοι φορείς ήταν στην υπόθεση στο Μάτι», στη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως.
Ήταν καμένα στην Ελλάδα μέχρι το 2020, πάνω από 19 εκατομμύρια στρέμματα. Βγαίνουν και μιλούν άνθρωποι οι οποίοι είναι στις Δασικές Υπηρεσίες, όπως ο κ. Μπόκαρης, και λένε ότι δεν καθαρίστηκαν τα δάση διότι περιμέναμε το ΕΣΠΑ.
Ξέρετε, υπάρχει ένα πολύ ωραίο μοντέλο του Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Αν αξιοποιούσαμε όλους τους ανέργους στις κατά τόπους περιοχές, αντί να τους δίνουμε ένα επίδομα ή όταν τελειώνει το Ταμείο Ανεργίας να μην παίρνουν και τίποτα οι άνθρωποι και πριν τη διάρκεια του θέρους, από τον Μάιο τους αξιοποιούσαμε – γιατί πρέπει να προσδιορίσουμε χρονικά και την αντιπυρική σεζόν πλέον με τις νέες συνθήκες που επικρατούν, δεν είναι η παραδοσιακή αντιπυρική σεζόν που ήταν πριν από 5-10 χρόνια – για τον καθαρισμό των δασών, αντί να τους δίνουμε ένα πενιχρό επίδομα, όπως λέει το ντιλ του Ρούσβελτ, θα είχαμε πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά. Θα μπορούσαν να συνδράμουν στον καθαρισμό των δασών. Είναι πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν, είναι απλές κινήσεις.
Εν κατακλείδι και για να μην μακρηγορώ, οι ΟΤΑ έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας βασικός κρίκος πρόληψης των πυρκαγιών και ο πρώτος και δεύτερος βαθμός, αλλά να είναι ευέλικτος. Να γίνουν κατά τόπους Σχέδια Πολεοδομικού Χωροταξικού Χαρακτήρα, για να μπορούν να αντιμετωπιστούν. Να γίνει ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συμμετέχουν και οι πυροσβέστες και οι δασικοί υπάλληλοι και άνθρωποι από την Πολιτική Προστασία, αλλά και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης.
Κοιτάξτε να δείτε, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης θα καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία. Εγώ μιλάω και εκ πείρας, γιατί έχω περάσει από την Αυτοδιοίκηση. Δεν γίνεται να μην συνδράμει η Αυτοδιοίκηση, αλλά να είναι μία Αυτοδιοίκηση η οποία δεν θα «καπελώνετε», όπως η αιρετή «καπελώνετε» από την αποκεντρωμένη. Να είναι μια Αυτοδιοίκηση που θα έχει και ευέλικτο χαρακτήρα και τους ανάλογους πόρους, για να μπορέσει να συνδράμει.
Υπάρχουν πάρα πολλά μπορούμε να πούμε, όμως ολοκληρώνω εδώ. Αυτές είναι οι σκέψεις και οι προτάσεις οι δικές μου αλλά και του κόμματός μου, της Ελληνικής Λύσης. Από εκεί και πέρα, επαφίομαι στην ιδιοσυγκρασία, στην εμπειρία και στις γνώσεις του Υπουργού, για να δούμε πώς μπορούν αυτές να υλοποιηθούν.