Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην εφημερίδα, «Μακεδονία της Κυριακής»
-Κύριε Κυβερνητικέ Εκπρόσωπε, την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Ιουλίου, συμπληρώνονται τρία χρόνια θητείας για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η περίοδος ήταν γεμάτη δυσκολίες, που σίγουρα δεν περιμένατε. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός για αυτά τα τρία δύσκολα χρόνια;
«Ο απολογισμός είναι σίγουρα θετικός, πράγμα που αναγνωρίζεται από την κοινωνία και έγκυρους διεθνείς φορείς, παρότι τα τελευταία 2,5 χρόνια βρισκόμαστε υπό τη συνεχή πίεση διαχείρισης τεράστιων κρίσεων, που όμοιές τους δεν έχουν εμφανιστεί από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα σε κατάσταση οιονεί πολέμου κάναμε τεράστια πρόοδο σε επίπεδο οικονομικό, θεσμικό, κοινωνικό και εθνικό. Και όλα αυτά ενώ οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, θα μπορούσαν ευκολότατα να βυθίσουν την Ελλάδα, που ήταν καταταλαιπωρημένη από τα μνημόνια, σε μια νέα οικονομική και κοινωνική περιπέτεια».
-Ποιες ήταν κατά τη γνώμη σας οι καλές στιγμές της τριετίας;
«Είναι πάρα πολλές και είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιες. Θα επέλεγα πάντως τη δραστική μείωση της ανεργίας και την αύξηση του βασικού μισθού, τη μείωση των φόρων, το πρόγραμμα προστασίας της κοινωνίας και των επιχειρήσεων από τις συνέπειες των επάλληλων κρίσεων, τη διαχείριση της εισβολής στον Έβρο, την αναγέννηση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας και την ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, η οποία άλλαξε το επίπεδο της διεθνούς μας παρουσίας».
-Πού θα μπορούσε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τα είχε πάει καλύτερα;
«Με όρους ρεαλιστικούς και όχι ιδεατούς, θα ήταν δύσκολο να τα πάμε καλύτερα. Μέσα στο περιβάλλον της πανδημίας, της κρίσης ακρίβειας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όλοι οι διεθνείς παράγοντες εκπλήσσονται από τις αντοχές μας και την πρόοδο της Πατρίδας μας. Αν με ρωτάτε με όρους πολιτικής βούλησης, θα έλεγα ότι θέλουμε και μπορούμε, με την υπέρβαση των κρίσεων, να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, λιγότερους φόρους και καλύτερη δημόσια παιδεία. Να φέρουμε το εισόδημα του Έλληνα και την αγοραστική του δύναμη στο επίπεδο των πλέον ανθηρών ευρωπαϊκών χωρών».
-Πάντως, Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία εκλέχτηκαν το 2019 με σύνθημα την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας, αλλά τελικά δοκιμάστηκαν στη διαχείριση και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Σας προβληματίζει αυτό;
«Κάποιοι πολιτικοί ασκούν πολιτικές για χάρη του κόμματός τους, εμείς πολιτευόμαστε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Κάναμε και κάνουμε αυτό που επέτασσαν οι συνθήκες για την προστασία της κοινωνίας, τη σταθερότητα της Πατρίδας και τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Είμαστε περήφανοι που μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν λησμονήσαμε και δεν παραβλέψαμε την πολιτική μας ατζέντα: επιτύχαμε ρεκόρ επενδύσεων, μειώνουμε τάχιστα την ανεργία και αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα, τόσο με μειώσεις φόρων, όσο και με αυξήσεις και ενισχύσεις».
-Μέχρι τις επόμενες εκλογές πόσος χρόνος απομένει στην Κυβέρνηση; Δύο ή τρεις μήνες ή σχεδόν ένα 12μηνο;
«Ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για το θέμα αυτό και δεν έχω να προσθέσω τίποτα νέο επ΄ αυτού. Η διαρκής συζήτηση περί εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί ένα είδος ενδημικού πολιτικού κακού, το οποίο δηλητηριάζει τη δημόσια σφαίρα και αποπροσανατολίζει από τα βασικά και τα κρίσιμα. Στη ζωή μου έχω μάθει να μην μετράω το χρόνο, αλλά να τον χρησιμοποιώ. Δεν είναι πρώτιστης σημασίας πόσο χρόνο έχεις, αλλά τι κάνεις στην πάροδο του χρόνου».
-Ποιες είναι οι προκλήσεις μέχρι τότε; Μπορούν να γίνουν αυτά στο τέλος της τετραετίας;
«Όπως είπατε και πρωτύτερα, τα διακυβεύματα είναι δεδομένα και πολύ συγκεκριμένα. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέσα σε μια ιστορική συγκυρία περίεργη και επικίνδυνη, να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στην ενέργεια, τα καύσιμα και το καθημερινό κόστος ζωής, να μειώσουμε περαιτέρω ανεργία και φόρους, να προσφέρουμε περισσότερες διεξόδους στους νέους, να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και να αποκτήσουμε ενεργειακή αυτονομία».
-Όποτε και αν τελικά διεξαχθούν οι εκλογές, ποιο θα είναι το δίλημμα;
«Σκοπός μας είναι, για να προάγουμε το όραμά μας για την Ελλάδα του 2030, να υλοποιήσουμε μια σειρά πολιτικών που θα συντελέσουν αποφασιστικά σε ένα άλμα ποιότητας της Ελλάδας. Αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο, υψηλή τεχνογνωσία, αποτελεσματικότητα, κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα, πατριωτικό αίσθημα, αξιακό βάθος, θεσμική σοβαρότητα και διεθνή ακτινοβολία. Αυτά τα εχέγγυα μας επέτρεψαν να φτάσουμε ως εδώ. Αυτά θα μας οδηγήσουν και το επόμενο διάστημα, ώστε να διέλθουμε αβλαβώς από τον ωκεανό των κρίσεων και να πετύχουμε περισσότερα για τον καθένα και για όλους μαζί, για την Πατρίδα, το λαό μας και το Έθνος μας. Όποιος θέλει σοβαρότητα, σταθερότητα, θεσμική προσήλωση, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, κοινωνική μέριμνα, αξιοπιστία, σιγουριά, σεβασμό σε αξίες και ιδανικά, ξέρει ότι η Νέα Δημοκρατία θα τού τα εξασφαλίσει».
-Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία, αλλά θεωρείται αρκετά δύσκολος. Συνεπώς θα χρειαστείτε συνεργασίες: Αποκλείεται η λύση Ελληνική Λύση; Τι λέτε για το σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Αποκλείετε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού;
«Μέσα στο δεδομένο διεθνές περιβάλλον και γνωρίζοντας την ελληνική πολιτική ιστορία και την πολιτική μας κουλτούρα, είναι αυτονόητο ότι το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον εξυπηρετούνται από αυτοδύναμες και ισχυρές Κυβερνήσεις. Δεν είναι καιρός για δισταγμούς, κωλυσιεργίες και μικροκομματικές στρατηγικές. Διεκδικούμε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας ώστε οι πολίτες να νιώθουν την απαιτούμενη σιγουριά για να προχωρήσουν τη ζωή τους όπως αυτοί θέλουν. Η χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση που να είναι αποτελεσματική και όχι έρμαιο του καθενός. Κυβέρνηση που να μην είναι έρμαιο στις ψευδαισθήσεις μεγαλείου και δύναμης ανεύθυνων πολιτικών».
-Φοβάστε ότι εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών κάποιοι Υπουργοί ή κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορεί να κατεβάσουν τα στυλό;
«Το Επιτελικό Κράτος, μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της Κυβέρνησής μας, υπάρχει για να διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο. Όλα τα μέλη της Κυβέρνησης έχουν απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης των στιγμών και υπάρχει σαφέστατο χρονοδιάγραμμα παραγωγής του κυβερνητικού έργου, με μετρήσιμους στόχους. Η Κυβέρνηση λειτουργεί με πρότυπα αυστηρά επαγγελματικά και έχει απελευθερωθεί από ανεπάρκειες παλαιότερων εποχών».
-Πώς κρίνετε το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη;
«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει την ένταση, χρησιμοποιώντας έωλους και ανιστόρητους ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι αντίθετοι με τη διεθνή νομιμότητα, τις διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα, με μια σώφρονα και αποτελεσματική πολιτική, έχει κατορθώσει να ενδυναμώσει και να αναβαθμίσει τις παραδοσιακές της συμμαχίες, να συνάψει νέες, να ενισχύσει αποφασιστικά την αποτρεπτική της ικανότητα, να καταστήσει σαφή τα δίκαιά μας και την τουρκική παραβατικότητα σε όλα τα διεθνή fora. Οι θέσεις μας μάλιστα τυγχάνουν καθολικής αποδοχής.
Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, η οποία δρομολογεί τη διαδικασία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO, συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Τουρκίας και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Η συμφωνία κάνει καταρχήν ρητή αναφορά στην ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ, η οποία τόσο στο προοίμιο, όσο και στο πρώτο άρθρο αναφέρεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, κάτι που οφείλει να πράξει η Τουρκία».
-Να τελειώσουμε με τη Θεσσαλονίκη: Πως κρίνετε το κυβερνητικό έργο στην περιοχή; Είστε ευχαριστημένος;
«Νομίζω ότι αυτοί που πρωτίστως αναγνωρίζουν το κυβερνητικό έργο στη Θεσσαλονίκη, θα έλεγα όμως και στην ευρύτερη περιοχή, είναι οι ίδιοι οι πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί. Η Θεσσαλονίκη πέρασε μια μεγάλη περίοδο αναπτυξιακού μαρασμού, κυρίως σε επίπεδο υποδομών, ενώ την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ μετετράπηκε σε πεδίο άσκησης πολιτικής δημαγωγίας και εμπαιγμού. Από την εποχή των φωτογραφιών, των κούφιων εγκαινίων, της μακέτας και των μουσαμάδων, με σχέδιο και επιμονή, περάσαμε στην περίοδο επαναλειτουργίας των εργοταξίων, επιτάχυνσης κατασκευής των υποδομών, προετοιμασίας και ωρίμανσης μεγάλων παρεμβάσεων, που αλλάζουν την εικόνα της και ενισχύουν το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα».
-Ήδη, οργανώσατε τέσσερις ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη. Πως πήγε το εγχείρημα του μπρίφινγκ;
«Το θεωρώ απόλυτα επιτυχημένο. Το δημοσιογραφικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης είναι υψηλοτάτου επιπέδου, οι ερωτήσεις που τίθενται είναι πολλές και έχουν τεράστιο θεματικό εύρος. Το μπρίφινγκ της Θεσσαλονίκης έχει δικό του χαρακτήρα και αποτελεί μια ξεχωριστή πρόκληση».