Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αδικίες εις βάρος των κτηνοτρόφων των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας όσον αφορά στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας».

Ως συνέχεια του προηγούμενου θέματος σε ό,τι αφορά και τον αραβόσιτο, που είναι βασικό συστατικό για την παραγωγή ζωοτροφών, εμείς, ως Ελληνική Λύση, από την πρώτη στιγμή έχουμε μιλήσει για συνδεδεμένη σε τέτοιου είδους καλλιέργειες, προκειμένου να μην είμαστε εξαρτημένοι από άλλα κράτη, όπως, για παράδειγμα, φέτος που έχουμε τεράστιο πρόβλημα στον αραβόσιτο, αν και κάναμε πρόταση προς τον Υφυπουργό τότε, τον κ. Κεδίκογλου, αλλά ο χρόνος ήταν μόλις δεκαπέντε μέρες.

 

Ελπίζουμε να εισακουστούμε και εμείς με την πρόταση σε ό,τι αφορά την παραγωγή ζωοτροφών στους επόμενους μήνες και για το σιτάρι που είπατε και για τον αραβόσιτο, αλλά και για τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά που χρειάζονται για την παραγωγή στα σιτηρέσια, στα λεγόμενα μίγματα.

Πάμε τώρα στη βιολογική κτηνοτροφία. Μετά από τη διαμαρτυρία που έχουμε από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ανατολικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης -γιατί γειτνιάζουν και οι Νομοί μας, από όπου κατάγεστε- έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση. Γιατί έγινε αυτό; Διότι αυτό δεν το πράξατε γεωχωρικά φέτος. Το πράξετε συνολικά, με αποτέλεσμα ναι, μεν να μπουν και να ενταχθούν στη βιολογική κτηνοτροφία οι παραγωγοί, με χαμηλή όμως μοριοδότηση και με χαμηλό το ύψος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν.

Γιατί γίνεται αυτό; Διότι μέχρι τώρα στην προηγούμενη πρόσκληση για ένταξη στη βιολογική κτηνοτροφία έμπαιναν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά -κλιματολογικά και βαθμολογικά- ανά γεωγραφική ενότητα. Ως γνωστόν, λόγω της πυκνής βλάστησης, η Ανατολική, η Κεντρική Μακεδονία και η Θράκη, δηλαδή το γνωστό πρασίνισμα, βλάστηση, εξισωτική και το εθνικό απόθεμα, έχει ως αποτέλεσμα με μια απλή διαίρεση που κάνει η αρμόδια Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ να έχουμε μικρούς βοσκοτόπους, δηλαδή μικρή έκταση.

Αυτό συμβαίνει, βέβαια, από το 2015. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να υπάρχουν κτηνοτρόφοι με το αυτό ζωικό κεφάλαιο σε διαφορετικές γεωγραφικές ενότητες και περιφέρειες και ενώ οι κτηνοτρόφοι Ανατολικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν το αυτό ζωικό κεφάλαιο, σε άλλες γεωγραφικές ενότητες οι συνάδελφοί τους παίρνουν περισσότερα χρήματα.

Άρα, λοιπόν, τι πρέπει να γίνει κύριε Υπουργέ, κύριε Γεωργαντά; Πρέπει να δείτε τις ιδιαιτερότητες της κάθε γεωγραφικής ενότητας, για να δούμε πόσα βοσκοτόπια δίνει αυτή η απλή διαίρεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να μπορούν οι άνθρωποι να πάρουν την επιδότηση που χρειάζονται, διότι πραγματικά προσφέρουν τα μάλα για να ενταχθούν στη βιολογική κτηνοτροφία. Και μάλιστα, να επανασχεδιάσετε αυτό. Διότι για αυτούς που απεντάχθησαν πρέπει να το ξαναδούμε με δίκαια κριτήρια, προκειμένου να ενταχθούν και αυτοί.

Συνάμα, μάλιστα, πρέπει να δείτε και αυτούς οι οποίοι τι κάνουν; Θέλουν τα στρέμματά τους να μπουν σε παραγωγή ζωοτροφών. Αυτά τα μίγματα που γίνονται για τις ζωοτροφές να είναι με βιολογικά προϊόντα, συνάμα να μπαίνουν λοιπόν και στη βιολογική γεωργία. Διότι ο ίδιος είναι και κτηνοτρόφος, αλλά θέλει ο ίδιος να παράγει τις ζωοτροφές τους.

Στην κατακλείδα της πρωτολογίας μου, πρέπει εν πάση περιπτώσει να το δείτε ξεχωριστά εδαφικά, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι Ανατολικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης να μην αισθάνονται κτηνοτρόφοι δύο ταχυτήτων σε σχέση με τις άλλες γεωγραφικές περιφέρειες του Νομού. Και επειδή ξέρετε τις ιδιαιτερότητες -από το Κιλκίς είστε- θέλω να δείτε γεωχωρικά το θέμα και όχι συνολικά.

Σας ευχαριστώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, δεν κρύβω ότι η ερώτησή σας έχει ένα ενδιαφέρον. Έχει ένα ενδιαφέρον που έχει προβληματίσει και μένα. Τι εννοώ; Πρέπει τα κριτήρια να είναι για όλη τη χώρα, ίδια, όπως εν προκειμένω, στη βιολογική; Πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο ανά περιφέρεια, όπως γίνεται με τους νέους αγρότες; Πρέπει να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο ανά περιφερειακή ενότητα, το οποίο και αυτό έχει άλλα χαρακτηριστικά, άλλα θετικά και άλλα αρνητικά;

Το σίγουρο είναι ότι ακούω σε μια πρόσκληση την οποία -όπως γνωρίζετε, αλλά δεν έχει σημασία, οι πολιτικές ηγεσίες στα Υπουργεία έχουν συνέχεια- εγώ βρήκα διαμορφωμένη και ουσιαστικά στο στάδιο της αξιολόγησης, αλλά ένας προβληματισμός που υπάρχει σε μένα και στο επιτελείο του Υπουργείου για όποια επόμενη πρόσκληση θα έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε.

Εκεί, λοιπόν, εγώ δεν σας κρύβω ότι προβληματίζομαι για να υπάρχει όχι μόνο μια δίκαιη κατανομή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας, αλλά και το αίσθημα του δικαίου, το οποίο πρέπει να αισθανθεί ο κάθε κτηνοτρόφος. Ακούω κτηνοτρόφους από νησιά να μου λένε ότι, πράγματι, δεν μπορούν να αξιολογηθούν με βάση τα ίδια κριτήρια που αξιολογείται κάποιος από την ηπειρωτική χώρα και είναι ένα βάσιμο επιχείρημα το οποίο δεν μπορείς να το προσπεράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τι έκανε η παρούσα Κυβέρνηση με μια πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού; Αύξησε πάρα πολύ όλο το διαθέσιμο ποσό για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Συνολικά, από τα 490 εκατομμύρια, που ήταν αρχικά το πρόγραμμα για τις δύο αυτές δράσεις, είναι πλέον 707 εκατομμύρια και για την κτηνοτροφία από τα 130 εκατομμύρια που ήταν αρχικά, με παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα 172 εκατομμύρια που προστέθηκαν, κατανοώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες της κτηνοτροφίας αυτή την περίοδο, είναι 302 εκατομμύρια.

Καταλαβαίνετε πολύ ότι μιλάμε για ένα τεράστιο πρόγραμμα το οποίο, πραγματικά, σε πολλές περιοχές καλύπτει τον μεγαλύτερο όγκο των αιτημάτων τα οποία έχουν υποβληθεί. Δεν γίνεται σε όλες τις περιοχές. Θα δούμε και τις ενστάσεις τις επόμενες μέρες, για να δούμε πώς καταλήγει τελικά.

Εγώ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο του ερωτήματός σας, σας λέω ότι αυτόν τον προβληματισμό -που πρέπει να τον καθορίσουμε νομίζω με πάγια χαρακτηριστικά έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας πώς αξιολογείται και πώς κρίνεται σε όλα τα προγράμματα, σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία υπάρχουν- τον ακούω.

Το επόμενο διάστημα, με την πρώτη ευκαιρία που θα υπάρχει μια δυνατότητα θα μπορέσω να τοποθετηθώ και πιο επίσημα. Σίγουρα, όμως, δεν πρέπει να ξεπεράσουμε την πολύ μεγάλη προσπάθεια και το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης με την τεράστια αύξηση του προγράμματος η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ:  Τώρα, βέβαια, σε αυτό το οποίο λέτε για τα νέα κριτήρια, κύριε Υπουργέ, να δούμε και το θέμα που σας είπα, αυτό της βιολογικής γεωργίας σε ό,τι αφορά την παραγωγή ζωοτροφών όταν κάποιος θέλει συνάμα να έχει τις ζωοτροφές να είναι βιολογικών χαρακτηριστικών.

Δράττομαι τώρα της ευκαιρίας, επειδή μιλάμε για κτηνοτροφία, και θέτω μία αγωνία των κτηνοτρόφων, που την έχουμε θέσει εμείς ως Ελληνική Λύση, κύριε Υπουργέ. Γιατί διά στόματος του κ. Μπαγινέτα πριν από λίγες ημέρες είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει επιδότηση στους παχυντές που θα ανοίξει την πόρτα για εισαγόμενα μοσχάρια και θα έχουμε πρόβλημα με την ελληνική φυλή αγελάδας ως και για τη μοσχίδα αντικατάστασης. Προσέξτε το λίγο αυτό, διότι θα ωφεληθεί ένα ολιγαρχικό καθεστώς παχυντών, με οδυνηρά αποτελέσματα για την ελληνική αγελάδα που πρέπει να είναι αρκετούς μήνες στη μονάδα, για να έχουμε την ελληνική φυλή και να επιδοτείται.

Σας ακούω πολλές φορές να λέτε για καινοτομία απέναντι στην έξυπνη γεωργία και έξυπνη κτηνοτροφία. Για παράδειγμα, στο Νομό Σερρών υπάρχει το γαϊδουρινό γάλα, που έχει νουκλεοτίδια και πλησιάζει το μητρικό γάλα -και υπάρχουν κάποιες μονάδες ανά την Ελλάδα- ή το βουβαλίσιο επειδή έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά -και εμείς ως κόμμα λέμε ποιότητα και στην κτηνοτροφία- και τα οποία μπορούμε να τα «εκμεταλλευτούμε».

Τώρα σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε για τα νέα κριτήρια, σαφώς και πρέπει να το δείτε. Όπως και η Θάσος είναι ένα αδικημένο νησί, μιας και βάλτε τα νησιά προηγουμένως, λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους και της βλάστησης.

Σας μεταφέρω, επίσης, τις μεγάλες καταστροφές που έχουμε τις τελευταίες ώρες στο Νομό Σερρών -και το γνωρίζετε- από θεομηνία που έπληξε την περιοχή. Είναι οι δύο δήμοι, ο Δήμος Νέας Ζίχνης και ο Δήμος Αμφίπολης που γειτνιάζουν. Και μάλιστα, έχουμε και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες που χτυπήθηκαν, αλλά και πολλές αγροτικές καλλιέργειες σε βαμβάκι, σε ηλιόσπορους, σε τριφύλλι που είναι βασικό συστατικό για τις ζωοτροφές. Έρχονται όλα αυτά μαζί και με τις καταστροφές και κάνει εκτίμηση ο ΕΛΓΑ. Ξέρετε, όμως, ότι στα νεκρά ζώα υπάρχει και μια καθυστέρηση των κτηνιάτρων. Πρέπει να το δείτε για το πώς θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά έχουν περιέλθει σε μια μεγάλη οικονομική δυσχέρεια, υπό την έννοια έχουμε την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, την ενεργειακή κρίση με το αγροτικό πετρέλαιο και πραγματικά οι άνθρωποι αγωνιούν. Ήρθε να προστεθεί τώρα στο νομό μου στις Σέρρες, Αμφίπολη και Νέα Ζίχνη, η θεομηνία και οι μεγάλες αυτές καταστροφές που πρέπει να κινηθεί ο ΕΛΓΑ τάχιστα.

Εκεί στο τιμόνι του Υπουργείου πρέπει να αλλάξετε κάποια ζητήματα που θα ανακουφίσουν τους αγρότες. Για παράδειγμα, δεν νοείται σήμερα ο αγρότης να καταβάλει στο ασφαλιστικό του ταμείο εισφορές και αυτό να μην εκπίπτει φορολογικά. Το φέρνω ως παράδειγμα.

Είναι πολλά ζητήματα που πρέπει να τα δείτε διεξοδικά και στο θέμα το παχυντών. Διότι αν είναι να έρχονται μοσχάρια εισαγωγής και να μένουν πίσω τα δικά μας, αντιλαμβάνεστε με όλη αυτή την περιρρέουσα κατάσταση έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις ζωντανών. Και μάλιστα μου έλεγαν οι κτηνοτρόφοι προχθές που είχα συζήτηση μαζί τους ότι πολλά ζώα κυοφορούν. Φτάνουν σε σημείο να πουλούν ζωντανά διότι δεν έχουν να τα ταΐσουν και λόγω έλλειψης ζωοτροφών και λόγω ακρίβειας.

Να μη σας πω και το άλλο το τραγελαφικό. Δεν ξέρω ποιος φωστήρας ήταν αυτός -που ελπίζω να μην ήταν από το Υπουργείο- που έβαλε όλες τις σφραγίδες της ίδιας μπλε απόχρωσης το Πάσχα και ο καταναλωτής μπερδεύονταν αν είναι ελληνικό ή εισαγόμενο διότι ο χρωματισμός της σφραγίδας ήταν ενιαίος. Ελπίζω να μην έγινε εσκεμμένα. Διότι σε κάτι πολυκαταστήματα νόμιζε ότι αγοράζει αμνοερίφιο ελληνικό και ήταν εισαγόμενο διότι δεν ήταν η παραδοσιακή πράσινη σφραγίδα. Θέλω να τα προσέξετε αυτά διότι η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, με αποτέλεσμα να έχουμε χιλιάδες απούλητα ζώα από την περιοχή μας. Λόγω αυτής της σφραγίδας υπήρχε, εντός ή εκτός εισαγωγικών, κύριε Υπουργέ μια παραπλάνηση του καταναλωτή.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που λέμε κι εμείς ως Ελληνική Λύση είναι να δώσετε μία βαρύτητα στη βιολογική κτηνοτροφία-γεωργία, με δίκαια κριτήρια, αλλά τάχιστα. Διότι οι κτηνοτρόφοι στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αισθάνονται δεύτερης ταχύτητας. Με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα. Χωρίς να αδικήσουμε τις άλλες περιφέρειες. Συν όλα τα άλλα προβλήματα που σας ανέφερα, συν τις φυσικές καταστροφές με τη χαλαζόπτωση τώρα στους δύο ο δήμους, Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης στις Σέρρες που έρχονται να προστεθούν.

Με το θέμα ακόμη και του ΦΠΑ ξέρετε, κύριε Υπουργέ, τι γίνεται; Χαμηλώνει ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στις ζωοτροφές. Παράγεται το γάλα και έχει πάει ας πούμε στο 6%.

Όταν παραδίδει γάλα ο παραγωγός, το παραδίδει με 13%. Καταλάβατε; Από τη μία 6%, από την άλλη 13%. Δεν υπάρχει ισοσκελισμός.

Σας ευχαριστώ θερμά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Με μεγάλη χαρά, κύριε συνάδελφε, να κάνετε μια επίκαιρη επερώτηση ως κόμμα και να συζητήσουμε όλα τα θέματα της κτηνοτροφίας.

Εγώ αυτό που θέλω να σας πω σήμερα είναι το εξής. Τα παρακολουθούμε τα θέματα της κτηνοτροφίας και παρακολουθούμε συνολικά τα θέματα του πρωτογενή τομέα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για πολλούς λόγους, εξωγενείς οι περισσότεροι.

Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ. Όπως ξέρετε, την Παρασκευή το πρωί επισκέφθηκα την περιοχή της Ξανθής στην οποία είχαν εκδηλωθεί ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πραγματικά πολύ μεγάλες καταστροφές, όπως δυστυχώς συνέβη στη συνέχεια και στις Σέρρες και στην Καβάλα και στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη και στη Μαγνησία.

Ο ΕΛΓΑ κατέβαλε για τις ζημιές του 2021 συνολικά περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ. Νομίζω ότι και μόνο από το γεγονός ότι οι εισφορές προς τον ΕΛΓΑ από τους αγρότες ανέρχονται σε 158 εκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνετε πραγματικά πόσο γενναία ο κρατικός προϋπολογισμός ενίσχυσε τον ΕΛΓΑ έτσι ώστε να μπορέσουν με έναν δίκαιο και όσο πιο άμεσο τρόπο γινόταν να αποκατασταθούν οι ζημιές των αγροτών μας, να μπορέσει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, να μπορέσουν να συνεχίσουν οι καλλιέργειες.

 Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, όσο πιο άμεσα και όσο πιο ισχυρά γίνεται. Γιατί πρέπει ο Έλληνας αγρότης να καταλάβει ότι το κράτος, η πολιτεία σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες δεν τον εγκαταλείπει μόνο του. Χρειαζόμαστε και να στηρίξουμε τον ίδιο για να στηρίξει την οικογένειά του, αλλά να τον στηρίξουμε για να μπορέσει να παράξει, να μπορέσει να υπάρχει αγροτική παραγωγή.

 Τώρα σε όλα τα άλλα ζητήματα, σε σχέση με την κτηνοτροφία κυρίως, έχω την ευκαιρία να πω το εξής. Όπως ξέρετε δόθηκε μια ενίσχυση το προηγούμενο διάστημα. Δίνεται με πολλούς τρόπους: είτε με τη συμμετοχή στη δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε με το πετρέλαιο -όπου η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ξέρετε θα γίνει νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε, θα γίνει εντός του Αυγούστου- είτε με τα 15 λεπτά έκπτωση που υπάρχει στην αντλία που αφορά το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο κατά βάση είναι για όλα τα αγροτικά μηχανήματα, είτε το 2% επί του τζίρου για τις ζωοτροφές το οποίο δόθηκε. Όλα αυτά είναι από εθνικούς πόρους.

Αν με ρωτάτε αν αρκούν, δεν αρκούν. Σίγουρα θα θέλαμε να δώσουμε περισσότερα. Έχουμε τη δυνατότητα το αμέσως επόμενο διάστημα να διαθέσουμε περίπου 100 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους προς τον πρωτογενή τομέα για την ενίσχυσή του. Θα γίνουν ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο.

Είμαι δεκτικός σε κάθε πρόταση θεσμικής παρεμβάσεως. Ακούω αυτό που λέτε για τις ζωοτροφές και για τις καλλιέργειες, οι οποίες σε ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα θα βοηθήσουν πραγματικά την κτηνοτροφία να σταθεί στα πόδια της, πραγματικά τον Έλληνα αγρότη να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να στηρίξει και την οικονομία της χώρας, να στηριχθεί η περιφέρεια.

Είναι δύσκολες οι συγκυρίες. Είμαστε πάνω από τα προβλήματα. Θα στηρίξουμε τους Έλληνες οι οποίοι έχουν βοοειδή και οι οποίοι εκτρέφουν ελληνικές φυλές. Θα το δείτε το επόμενο διάστημα. Θα κάνουμε κάθε παρέμβαση στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Υπουργείου και των δημοσιονομικών περιθωρίων, βεβαίως, που υπάρχουν έτσι ώστε στοχευμένα να στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε τον πρωτογενή τομέα.

Προηγούμενο άρθροΓ. Στύλιος στην Έκτακτη Διάσκεψη του ΟΟΣΑ: Τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε την επισιτιστική μας επάρκεια
Επόμενο άρθροΚΙΝΑΛ: Καλωσορίζουμε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Τόλκα στον όμορφο κόσμο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ.