Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών – ΟΚΑΝA: «Δίπλα σου σε κάθε εξάρτηση. Αποδοχή. Σεβασμός. Φροντίδα»

Η 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, σηματοδοτεί την αποδοχή και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τη φροντίδα που χρειάζεται ο κάθε ουσιοεξαρτημένος συνάνθρωπός μας.

Μία φροντίδα εξατομικευμένη που εστιάζει στις ανάγκες του, αναφέρει ο ΟΚΑΝΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Ο Οργανισμός διοργανώνει δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Λάρισα, Τρίπολη, και Λαμία.

«Ο ΟΚΑΝΑ πάντα δίπλα στα εξαρτημένα άτομα, αντιμετωπίζει ολιστικά και ανθρωποκεντρικά το πρόβλημα της εξάρτησης, των εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού στη χώρα, καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα των αναγκών, από την πρόληψη, τη μείωση της βλάβης, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, με γνώμονα τον άνθρωπο», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Με τις 130 πλέον δομές και υπηρεσίες του εξυπηρετούνται περισσότεροι από 20.000 συνάνθρωποί μας σε όλη την επικράτεια. Ο Οργανισμός καλύπτει πλέον και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των εξαρτημένων ατόμων με τα Πολυδύναμα Κέντρα του, τις Κινητές Μονάδες Παρέμβασης, τα Κέντρα Ημέρας και τις Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας, υποστηρίζοντας τους εξαρτημένους σε νομικά/κοινωνικά και άλλα θέματα, φροντίζοντας τους γονείς εξαρτημένους και την οικογένεια τους, καλύπτοντας τις ανάγκες άστεγων συμπολιτών μας. Οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν σε δίκτυα καλύπτοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Αντίστοιχα, τα Κέντρα Πρόληψης εξυπηρετούν πάνω από 150.000 ωφελούμενους με τις δράσεις τους και τις παρεμβάσεις τους σε όλη την επικράτεια. Απρόσκοπτα συνεχίζουν να λειτουργούν όλες οι θεραπευτικές μονάδες υποκατάστασης και στεγνών προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ με πάνω από 9000 ωφελούμενους. Η ολοκληρωμένη θεραπεία που παρέχεται από το διευρυμένο δίκτυο των Μονάδων Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, καλύπτει τις ανάγκες αντιμετώπισης της εξάρτησης από ουσίες, παράλληλα με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ωφελούμενων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της λειτουργικότητας των θεραπευόμενων συνανθρώπων μας. Απώτερος στόχος όλων των προγραμμάτων είναι η ενδυνάμωση, η καλύτερη ποιότητα ζωής, η επανασύνδεση με την κοινωνία και φυσικά η απεξάρτησή τους.

Η ίδρυση και λειτουργία του 1ου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης «STEKI 46» στην Ελλάδα, αλλά και του 1ου Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων – Υπνωτηρίου με δυνατότητας φιλοξενίας 90 ατόμων στην Αθήνα, η εντατικοποίηση των δράσεων streetwork σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη και Ρέθυμνο, η διεύρυνση του πλαισίου της χορήγησης εισπνεόμενης ναλοξόνης στο πεδίο και από επαγγελματίες του χώρου των εξαρτήσεων, ήρθαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη μείωση της βλάβης του ΟΚΑΝΑ, καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του πυλώνα αυτού για την ένταξη των εξαρτημένων συμπολιτών μας σε θεραπευτικό πλαίσιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΙσπανία: Σχεδόν 180 ευθανασίες πραγματοποιήθηκαν στην χώρα ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του νόμου
Επόμενο άρθροΡωσία: Οι αρχές δέσμευσαν ακίνητα Ρωσίδας μπλόγκερ με την κατηγορία ότι διέδιδε «ψευδείς ειδήσεις» για τον ρωσικό στρατό