Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στην ημερίδα με θέμα: «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Κομοτηνή
«Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, ανέλαβε να φέρει κοντά, φορείς και επιχειρηματίες, με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται και να αναλύσει τις διαδικασίες που απαιτούνται. Να σταθεί-όπως επίμονα τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δίπλα στον κόσμο της παραγωγής και της δημιουργίας, τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας, τον κόσμο των μικρών, αλλά και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, τον κόσμο της αγοράς».
Αυτά τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης στην ημερίδα με θέμα: «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», που συνδιοργάνωσαν μετά από πρωτοβουλία του, ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. «Γεώργιος Παυλίδης», στην Κομοτηνή. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε το κράτος να στέκεται δίπλα και να βοηθά την ιδιωτική πρωτοβουλία. Να είναι σύμμαχος των επενδυτών, σύμμαχος των επιχειρήσεων και να μην τους ταλαιπωρεί με ατέρμονες συζητήσεις. Να δίνονται καθαρές και έγκαιρες λύσεις».
Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουμε επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την περιοχή. Αποδείχτηκε με την ίδρυση Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, με πρόεδρο την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλά και με τις μεγάλες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν και υλοποιούνται, τόσο στη Θράκη, όσο και στην Ανατολική Μακεδονία».
«Το ενδιαφέρον μας αποδεικνύεται και από τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, αλλά και από την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, «ένα έργο μείζονος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, καθώς θα αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πύλη η οποία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οδεύσεων προς όφελος της χώρας μας και της Βαλκανικής. Έργο στρατηγικής σημασίας, ειδικά τώρα που γίνεται προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία».
Ο Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι «Οι Έλληνες έχουμε στη διάθεσή μας για τα επόμενα επτά χρόνια, κοινοτικούς πόρους άνω των 70 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα τους αξιοποιήσουμε για το συλλογικό καλό. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες. Οι ενεργειακοί κραδασμοί της ρωσικής εισβολής ασκούν ήδη σοβαρές πιέσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της Ευρώπης. Όμως η Ελληνική Οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική. Έχουμε θεαματική προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση των εξαγωγών, δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, δραστική μείωση της ανεργίας, ανάπτυξη με δυναμικούς ρυθμούς».
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, τόνισε:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της χώρας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εργάζεται συστηματικά για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και έχει ήδη πετύχει να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στην πατρίδα μας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η συνεργασία που έχουμε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη. Σε ό,τι αφορά τη Διοίκησή μας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελεί βασικό άξονα του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Για αυτό το σκοπό αξιοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε ως Περιφέρεια».
Για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο υπογράμμισε: «Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που θα αξιολογεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και όλες οι Περιφέρειες, θα φτάνει το 1 εκ. €. Ειδικά στην Περιφέρειά μας, θα αξιολογούμε επενδυτικά σχέδια σε επτά καθεστώτα (νέα επιχειρηματικότητα, αγροδιατροφή – πρωτογενής τομέας, μεταποίηση, εξωστρέφεια, τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, επιχειρηματικότητα και οι ενισχύσεις θα φτάνουν το 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 60% για τις μεσαίες και το 70% για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως άλλωστε όλες οι Περιφέρειες, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μας ρόλου, είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες και στηρίζουμε την αναπτυξιακή προσπάθεια της πατρίδας μας. Εύχομαι η σημερινή ημερίδα, να αποδειχθεί χρήσιμη και να δώσει απαντήσεις για τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγει στην περιοχή μας ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος».
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας μίλησαν οι κ.κ. Δημοσθένης Ταχταλίδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων ΥΠΕΣ (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) με θέμα: «Εμπειρία και καλές πρακτικές από την εφαρμογή των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων», Αναστάσιος Ζαφειρίδης, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Ενημέρωσης Επενδυτών και Επικοινωνίας με θέμα: «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022. Παρουσίαση των καθεστώτων ενίσχυσης», Κοσμάς Γρηγοριάδης, Προϊστάμενος Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με θέμα: «Εφαρμογή των Αναπτυξιακών Νόμων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Καθεστώτα Ενισχύσεων Ν. 4887/2022». Ακολούθησε διαδραστική συζήτηση, τοποθετήσεις και προτάσεις παρουσία των στελεχών του ΥΠΕΣ και την ΠΑΜΘ.