Κων. Μπούμπας: «Οι αντοχές της τοπικής αυτοδιοίκησης εξαντλήθηκαν, απαιτούνται λύσεις τώρα»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Καλώς ήρθε αυτό το θέμα και βέβαια καλό είναι να ξανάρθει και γενικότερα στην Ολομέλεια, κύριε Υπουργέ, για να τροποποιήσετε αρκετά πράγματα, αν θέλουμε να μιλάμε για μια εύρυθμη λειτουργία σε ό,τι αφορά τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Διότι αν ευαγγελίζεστε ένα επιτελικό κράτος, αν δεν υπάρχει μια εύρυθμη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί το κράτος να λειτουργήσει.

Αλλά για να είμαστε ρεαλιστές το Αθηνοκεντρικό μοντέλο όπως είναι δομημένο δεν πρόκειται να εκχωρήσει προνόμια, αρμοδιότητες και πόρους στην αυτοδιοίκηση, για ευνόητους λόγους. Γιατί θέλετε και πάλι και εσείς και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ να βάψετε τον χάρτη εν Ελλάδι ανάλογα με τον δήμαρχο αν είναι της δικής σας ιδεολογικής πλεύσης και κομματικής περιχαράκωσης και προτίμησης.

Διότι δεν γίνεται σήμερα, πρέπει να αλλάξετε και τον τίτλο. Εδώ δεν θα κάνουμε μαθήματα ιστορίας, αλλά η μετάβαση από τον Καποδίστρια, Καλλικράτη και Κλεισθένη δεν συνάδει και με τον Κλεισθένη. Διότι ο απώτερος σκοπός που είχε γίνει με τον Καποδίστρια ήταν η μείωση των δήμων. Ο Κλεισθένης αντίθετα τους αύξησε τους δήμους και έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στο εκ και καλό στην εκκλησία του δήμου.

Εσείς, λοιπόν, τι κάνετε τώρα; Παραγκωνίζετε τα δημοτικά συμβούλια, τα περιορίζετε, αυτήν την ιερή εκκλησία του δήμου, δηλαδή τη σύνθεση πολιτών, με επικεφαλής τον δήμαρχο που του δίνετε Κρεοντικές -θα λέγαμε- αυτήν τη στιγμή αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα η οικονομική επιτροπή να αποφασίζει αν ένα θέμα είναι μείζονος σημασίας για να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο. Άρα είναι υποβάθμιση της εκκλησίας του δήμου.

Επειδή και εγώ, αλλά και ο Πρόεδρος μου, ο Κυριάκος Βελόπουλος, έχουμε υπηρετήσει αυτό το μεγάλο σχολείο της αυτοδιοίκησης, έχουμε κάνει βήματα πίσω. Αν ήταν δορυφόρους η αυτοδιοίκηση τότε θα ήταν ορθή λειτουργία του κράτους, αλλά ούτε νεροκουβαλητής είναι. Διότι για να μην υπάρχει ακυβερνησία, δεν δίδεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν δια της ψήφου αυτό που προτιμούν. Πρέπει να είναι άνθρωπος του δημάρχου, χώρια το ότι σε ομάδα πολιτών πλέον δεν δύναται να δημιουργηθούν ψηφοδέλτια. Μπαίνει φραγμός. Πώς μιλάμε για μια αυτοδιοίκηση η οποία είναι επαίτης;

Διότι, πού είναι τα παρακρατηθέντα, κύριε Υπουργέ μου, από τα τέλη κυκλοφορίας; Πού είναι τα παρακρατηθέντα σε ό,τι αφορά τον περιβόητο φόρο ζύθου; Με τον ν.4782 που αυξήσατε το πλαφόν γενικότερα στις δημόσιες συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις, δουλειά δεν γίνεται. Με αυτά τα λεγόμενα σαρανταπεντάρια που γίνεται το έλα να δεις, γιατί χαρακτηρίζεται κατεπείγον η δουλειά, οι δήμαρχοι πίνουν και τρώνε ολιγαρχικά. Ο Κλεισθένης απέναντι στον Ισαγόρα την ολιγαρχία ήθελε να χτυπήσει και έκανε τις δέκα φυλές και τις τριετίες γι’ αυτόν τον λόγο, απέναντι στο Πεισίστρατο, απέναντι στον τύραννο. Γιατί το γνωμικό τι λέει; Αν ο λαός φοβάται μια κυβέρνηση, είναι τυραννία. Αν η κυβέρνηση φοβάται τον λαό, τότε είναι ελευθερία. Και το βάζω ως «λαός», διότι «δήμος» ίσον «λαός».

Πώς μιλούμε σήμερα για μια εύρυθμη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, όταν υπάρχει η αποκεντρωμένη που ελέγχει την αιρετή; Παράδειγμα, επειδή περάσαμε και ο επικεφαλής μας, διότι εμείς στην Ελληνική Λύση λέμε έξω από κόμματα και χρώματα η αυτοδιοίκηση, θέλουμε έναν δήμαρχο κυβερνήτη και όχι απλά κωπηλάτη, διότι λέει «ερέτην χρήναι πρώτα γενέσθαι, πριν πηδαλίοις επιχειρείν», αλλά μια ζωή κωπηλάτης θα μείνει ο δήμαρχος, νεροκουβαλητής και ούτε.

Σήμερα μιλάμε για εύρυθμη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, κύριε Πέτσα, όταν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων δεν διαχειρίζονται χρήματα; Παίρνουν για τα έξοδα για το χαρτί, για τα τηλέφωνα, για τις βενζίνες. Οι ίδιοι δεν αμείβονται. Πρέπει, όμως, να αφήσουν τις δουλειές τους. Ανάλογα με τα πληθυσμιακά κριτήρια παίρνουν 100 ευρώ, 200 ευρώ, 300 ευρώ, δεν ξέρω. Δεν έχουν γραμματειακή υποστήριξη. Δεν πρέπει να έχουν μια γραμματέα -η τοπική κοινότητα-να τους συντάσσει ένα κείμενο, για να αποταθεί σε μια υψηλότερη αρχή; Για ποια αυτοδιοίκηση μιλάμε κύριοι; Θα μας τρελάνετε;

Όταν σήμερα το χωροταξικό σε ό,τι αφορά την αιρετή περιφέρεια, αν δεν περάσει ένα τέτοιο θέμα μείζονος σημασίας, γιατί ο περιφερειάρχης φοβάται ότι χάνει την πλειοψηφία, πάει στην αποκεντρωμένη και στρίβει δια του αρραβώνος, παίρνει υπογραφή; Αυτό δεν είναι αυτοδιοίκηση. Είναι καθαρά υπερδιοίκηση. Λέει: «Ούτε ο δικαστής, ούτε ο Βουλευτής, ούτε ο εκκλησιαστής άρχων, παρά μόνον το δικαστήριο, η Βουλή και ο δήμος». Ο δήμος είναι ιερή λέξη, είναι σύνθεση πολιτών, είναι ενεργό κύτταρο.

Πώς σήμερα θα αποδώσουν οι δήμοι, όταν ο επίτροπος καθυστερεί στην αγορά να δώσει χρήματα; Δίνει κάποιος προμηθευτής στον δήμο, μπαίνει στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας να περάσει από τον επίτροπο, διότι κι εγώ επιχείρηση διαφημιστική είχα και περίμενα να πληρωθώ ΦΠΑ από τους δήμους, ενώ εγώ και ο κάθε φορολογούμενος πολίτης αποδίδουμε το ΦΠΑ πριν πληρωθούμε από τους δήμους. Γιατί; Γιατί έπρεπε ο επίτροπος να τα κοιτάξει, να τα ελέγξει. Σωστά, θα υπάρχει έλεγχος, αλλά λελογισμένα, σε χρόνο εύλογο και όχι σε βάθος χρόνου και η αγορά να έχει τελματώσει. Με δίμηνα θα επιλύσουμε την κατάσταση;

Εδώ ήμασταν ως Ελληνική Λύση κύριοι και καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση στον κ. Βορίδη γι’ αυτόν τον νόμο περί κινητικότητας. Τι κάνατε; Ενώ τους δώσατε τη δυνατότητα τους δημοτικούς υπαλλήλους να πάνε αλλού από τον Οκτώβριο του 2020, μπήκαν στην πλατφόρμα τον Δεκέμβριο του 2020, τον Ιανουάριο του 2021 πέρασαν συνέντευξη, κάποιοι εξ αυτών δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ότι παίρνουν μετακίνηση και τι έγινε; Φέρνετε τροπολογία μεσάνυχτα Παρασκευής πριν εκπνεύσει ο Φεβρουάριος, βάζετε άλλα πληθυσμιακά κριτήρια και αυτό ψηφίζεται ημέρα Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Έτσι θα μπορέσουμε να οργανώσουμε τους δήμους; Δεν λέω, οι δήμοι πρέπει να είναι στελεχωμένοι. Βάλτε κριτήριο εντοπιότητας, είναι σημαντικό, για επιστήμονες, για τεχνικό προσωπικό.

Σήμερα τρέχει πρόγραμμα αγροδιατροφής και θα τρέξει μέχρι το 2027,πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχουν οι δήμοι να έχουν γνωμοδοτικό συμβουλευτικό χαρακτήρα για το πρόγραμμα «Αγροδιατροφή», για τους δημότες αγρότες και κτηνοτρόφους, για να μπορέσουν να επωφεληθούν μέσω του εθνικού στρατηγικού πλαισίου περιφερειακής ανάπτυξης; Δεν υπάρχει. Λέμε:«Ευρώπη των περιφερειών». Περιφέρεια, σημαντικό κομμάτι.

Όμως, να το κάνετε επί του πρακτέου και όχι να υποβαθμίζετε ως νεροκουβαλητές τους τοπικούς προέδρους και τα δημοτικά συμβούλια. Η σύνδεση πολιτών προάγει και το δημοκρατικό ιδεώδες και τη λειτουργία να είναι εύρυθμη και να υπάρχει ευταξία του κράτους.

Όμως, για να μην κρυβόμαστε, επαναλαμβάνω ότι το αθηνοκεντρικό μοντέλο δεν πρόκειται να δώσει πόρους στην Αυτοδιοίκηση απλά για να την ελέγχει. Θα είχαμε πάρα πολλά να πούμε, διότι το κεφάλαιο «Αυτοδιοίκηση» θέλει πολλή ανάλυση, θέλει πολλή συζήτηση και γι’ αυτό και εμείς απέχουμε ως Κόμμα από χρισμένους και μη χρισμένους και αφήνουμε στις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν το καλύτερο, διότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι Αυτοδιοίκηση επαναλαμβάνω και όχι εταιροδιοίκηση. Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΔ. Μάντζος: “Η κοινωνία απαιτεί, εδώ και τώρα, υπευθυνότητα και άμεσες λύσεις”
Επόμενο άρθροΗ ΔΕΕΠ-ΝΔ Ημαθίας σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Η πρόληψη σώζει ζωές”