Βασικά σημεία ομιλίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή
Για τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση: Οι συνάδερφοι αναφέρθηκαν στις θέσεις της παράταξης αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά είναι σημαντικό να σταθούμε σε ένα ακόμα ζήτημα. Τον τελευταίο καιρό κάποιοι προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία. Η πληροφορία κινείται γρήγορα και ορισμένοι επιχειρούν να προσπεράσουν την πραγματικότητα: το ΠΑΣΟΚ έκανε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλα τα επίπεδα. Σε πολλές από αυτές τα υπόλοιπα κόμματα ήταν απέναντι. Το ΠΑΣΟΚ επέμεινε, μπορεί να συγκρούστηκε κάποιες φορές με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά στο τέλος οι μεταρρυθμίσεις του σε πρώτο και δεύτερο βαθμό στην τοπική αυτοδιοίκηση αγκαλιάστηκαν από τους πολίτες.
Για τις εκλογές στη Γαλλία: Είμαστε μια μέρα μετά τις εκλογές στη Γαλλία και για αυτό πρέπει να αξιολογήσουμε κάποια πράγματα. Ο Εμ. Μακρόν βρέθηκε χωρίς πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαίρεται με την επικράτηση του Ζ.Λ. Μελανσόν, αν και ο ίδιος έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τον κ. Τσίπρα. Επίσης, η Μ. Λεπέν που χρηματοδοτείται με τα δάνεια από τη Ρωσία επιβίωσε και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι εμφανές ότι δεν μπαίνουν στην κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι το χτύπημα στη δημοκρατία, αφού ένας στους δύο Γάλλους δεν πήγε να ψηφίσει. Είναι πλέον εμφανές ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης στην Ευρώπη, ικανό να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν.
Για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σύμφωνο συμβίωσης: Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα παραχάραξης της ιστορίας από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το σύμφωνο συμβίωσης και την προστασία των δικαιωμάτων. Το 2013, κατά τη διάρκεια συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ, κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ τροπολογία για το σύμφωνο συμβίωσης, στην οποία ήμουν εισηγητής. Η Νέα Δημοκρατία τότε την απέρριψε. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στην ολομέλεια. Όμως, ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε αλλαγές στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να το ψηφίσουν.
Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και πάλι το καταψήφισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δημιούργησε έναν λειψό νόμο εξαιτίας των ακροδεξιών συνέταιρών του, των ΑΝΕΛ. Σήμερα ρωτά εμάς αν θα ψηφίσουμε την πρόταση νόμου που κατέθεσε. Αυτό είναι ειρωνεία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι νυν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, που το 2015 ήταν βουλευτής των ΑΝΕΛ, καταψήφισε το τότε σχέδιο νόμου λέγοντας ότι «σέβεται τα ήθη και τα έθιμα». Αυτό είναι ντροπή. Δείτε τα πρακτικά των συνεδριάσεων για να καταλάβετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το νόμο προκειμένου να τον ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ και η Νέα Δημοκρατία.
Ο τρόπος που στήνεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση ευνοεί την παραχάραξη, αλλά δεν θα σας αφήσουμε. Δεν μπορείτε να αλλάξετε την πραγματικότητα. Ο νυν βουλευτής σας, Βασίλης Κόκκαλης, έλεγε ότι το άρθρο 12 του τότε νόμου ήταν αντισυνταγματικό και ότι με την εφαρμογή του δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί το έθνος – κράτος. Αυτός είναι βουλευτής του κόμματός σας σήμερα.
Όταν έχετε τέτοιους βουλευτές και τέτοιο παρελθόν δεν μπορείτε να καρπώνεστε υποκριτικά την προοδευτική ατζέντα λες και είμαστε αμνήμονες. Προοδευτική ατζέντα εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ με τον πολιτικό γάμο και την συνέχισε με πολλές πολιτικές τομές, όπως η πρόταση για το σύμφωνο συμβίωσης. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στην επόμενη φάση, δε θα παίξετε άλλο με όρους τηλεμαχίας. Οι προοδευτικές πολιτικές έχουν το όνομα του ΠΑΣΟΚ