Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι σχεδόν οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, και οι επίσης οκτώ εκατομμύρια εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια την Ουκρανία, έχουν ανάγκη τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Δεν είναι όμως οι μόνοι: Πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα πρόσφυγες, εκτοπισμένοι, αιτούντες άσυλο.
Οι συγκλονιστικές ιστορίες τους μας διδάσκουν πως ο καθένας μας, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να αναγκαστεί να να ζητήσει προστασία και ασφάλεια μακριά από το σπίτι του. Η απόλυτη και χωρίς εκπτώσεις προστασία αυτού του κορυφαίου ανθρώπινου δικαιώματος δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση: αποτελεί και μια συλλογική ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στις σκοτεινότερες πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας: τον πόλεμο, τη βία, τις διώξεις με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές ή κοινωνικές πεποιθήσεις.
Μας διδάσκει επίσης πως η προσφυγιά είναι μία πρόκληση που απαιτεί συλλογική, παγκοσμιοποιημένη απάντηση: καμία χώρα δεν μπορεί ή δεν θα πρέπει να αφήνεται μόνη της να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των προσφυγικών κρίσεων. Είναι ένα μάθημα που η χώρα μας έχει διδαχθεί με τον πιο πικρό τρόπο. Ξεκινώντας από τη δική μας πολιτική οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγιά με ουσιαστική αλληλεγγύη: ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και ανάμεσα στα κράτη.