Σημεία της ομιλίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή για το νομοσχέδιο του ΤΧΣ

Σημεία της ομιλίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

 

«Συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο, η προσφυγή των καταναλωτικών οργανώσεων για να κηρυχθεί παράνομη η ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία θεσπίστηκε, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών τεσσάρων οικογενειών, με τις οποίες η κυβέρνηση δεν τολμά να συγκρουστεί.  Ελπίζουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών από αυτή την αρπαγή. Έκπληκτος σήμερα  πληροφορήθηκα και θα ήθελα η κυβέρνηση να το διαψεύσει, ότι οι πολίτες που έλαβαν λογαριασμό ρεύματος  μεγαλύτερο, μετά τον Ιανουάριο, δεν θα υπαχθούν σε αυτήν τη ρύθμιση  της περίφημης πλατφόρμας, όπου θα μοιραστούν 280 εκατ. ευρώ σε πέντε εκατ. δικαιούχους, ένα θέμα που πραγματικά δημιουργεί πολύ δυσμενείς εντυπώσεις. Την ίδια λοιπόν στιγμή, που η ακρίβεια μαστίζει την ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη στο να ελέγξει την αισχροκέρδεια. Έχουμε καθημερινά αυξήσεις στα καύσιμα, γιατί συμβαίνει αυτό, αν ο χρόνος συμβολαίων των διυλιστηρίων είναι διάρκειας τριών και τεσσάρων μηνών και όχι μιας ημέρας; Γνωρίζουμε ότι στα διυλιστήρια οφείλει να λειτουργεί σύστημα εισροών – εκροών, μπορεί να μας πει ο κ. υπουργός αν λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα;»

«Υπάρχουν εκκρεμότητες, που δείχνουν πώς λειτούργησε αυτή η κυβέρνηση και άρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού. Τι είπατε στους Βορειοηπειρώτες και τους αρπάξατε την ψήφο; τι είπατε στους παλιννοστούντες Ποντίους; Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε, ότι η πατριωτική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα επιλύσει το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων, των οποίων τις συντάξεις κόψατε, με τον ν. 4093 το 2012. Προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να το διορθώσει το 2015, αλλά επέβαλε η τρόικα να το πάρουμε πίσω. Το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση και αναμενόταν να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος. Έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια και ακόμη κρατάτε ομήρους αυτούς τους ανθρώπους, για να αρπάξετε πάλι την ψήφο τους στις εκλογές που έρχονται. Δεν μπορούσατε τρία ολόκληρα χρόνια να ικανοποιήσετε το αίτημα των ανασφάλιστων, μια υπόθεση που λιμνάζει στα γραφεία του κ. Σκυλακάκη;»

«Αναφορικά με το νομοσχέδιο και την τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα, η οποία δεν είναι ειλικρινής, θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. υπουργό, ειδικά τώρα, που η χώρα μπαίνει στην κανονικότητα, από τι απειλούνται οι κύριοι αυτοί στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα που συζητάμε σήμερα, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και πρέπει να τους εξασφαλίσουμε ασυλία; Μπορούν τόσο εύκολα να πουλήσουν κάτω από την χρηματιστηριακή αξία κι αναλαμβάνετε εσείς αυτή την ευθύνη; Όταν διαχειρίζονται την περιουσία του ελληνικού λαού, είναι ένα ζήτημα που θέλει εξαιρετική προσοχή».

«Θα επανέλθω στο θέμα εκείνων των ανθρώπων που πήραν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ένα θέμα που κρατά σε μακρόχρονη ομηρεία υποχρεώσεων 70.000 οικογένειες. Θα πρέπει επιτέλους, κ. υπουργέ, να συζητηθεί το θέμα  στην Επιτροπή Οικονομικών, να κάνουμε μια προσπάθεια όλοι μαζί, ώστε να βρεθεί μια καλύτερη λύση για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες».

«Θα κλείσω με το πρόγραμμα επιδότησης για την  αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Σε μία χώρα, που πραγματικά χειμάζεται, προτιμάτε την αύξηση των εισαγωγών, με την προμήθεια των συσκευών αυτών που είναι όλες εισαγόμενες και δεν έχουν ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. 3.5 εκατ. σπίτια, παραμένουν χωρίς ηλιακό θερμοσίφωνα, σε μια χώρα που μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως η ηλιακή ενέργεια. Θα πρέπει λοιπόν να επιδοτήσουμε την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων σε όλα τα σπίτια, μια πρωτοβουλία που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καθώς κατασκευάζονται στην Ελλάδα και θα προσφέρει κατά 15%  εξοικονόμηση ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά».

Προηγούμενο άρθροΣτις κορυφαίες θέσεις του Μόντε Κάρλο στο Μονακό, οι ελαιώνες Σακελλαρόπουλου
Επόμενο άρθροΔηλώσεις ζημιάς για πληγείσες καλλιέργειες σε Κοπανό, Λευκάδια, Μαρίνα, Πολλά Νερά, Γιαννακοχώρι και Ροδοχώρι