Για την τουρκική προκλητικότητα
Ούτε αυτά που λέει τώρα ο κ. Bahçeli, ούτε αυτή η συντονισμένη από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας προκλητική ρητορική με ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα επιχειρήματα, μπορούν να σταθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες. Αυτό είναι σαφές. Είναι ένα μήνυμα που η χώρα μας εκπέμπει σε κάθε κατεύθυνση. Αυτήν την τακτική της Τουρκίας, η ελληνική εξωτερική πολιτική με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, αλλά και με πολύ καθαρά και στέρεα επιχειρήματα την αποδομεί σε όλα τα φόρα, στους συμμάχους μας, στους εταίρους μας, στη Διεθνή Κοινότητα, με χάρτες οι οποίοι αποδεικνύουν το έωλο, το ανιστόρητο, το προκλητικό, το παράνομο των τουρκικών ισχυρισμών. Διαπιστώνουμε ότι η απήχησή μας έχει διευρυνθεί, διαπιστώνουμε την ομόθυμη καταδίκη και αποδοκιμασία της Διεθνούς Κοινότητας προς τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας και, κυρίως, προς την απόπειρα κατασκευής μιας πραγματικότητας που να ταιριάζει με τα πράγματα που έχουν στο μυαλό τους. Το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες προσφέρουν ένα πάρα πολύ καθαρό πλαίσιο, μια πάρα πολύ καθαρή εικόνα του τι ισχύει. Απέναντι σε αυτό, δεν μπορεί να σταθεί οποιαδήποτε στρέβλωση ή οποιαδήποτε κατασκευή προσπαθεί να φτιάξει κανείς για να εξυπηρετήσει αυτά που έχει στο κεφάλι του.
Απέναντι σε κάθε πρόκληση θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Αυτό είναι σαφές. Το έχει πει ο Πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους. Η χώρα με αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζει την προκλητικότητα αυτή, χωρίς να μας πιάνει κανένας πανικός, χωρίς να έχουμε φόβους ή να παρασυρόμαστε σε λεκτική αντιπαράθεση, σε διαξιφισμούς με την Τουρκία. Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας και έχουμε μία αποτρεπτική ικανότητα, που γνωρίζει ο καθένας ότι είναι ικανή να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε οποιαδήποτε πρόκληση και απέναντι στην οποιαδήποτε απόπειρα ερμηνείας ή διαστρέβλωσης ή κατασκευής επιχειρήσει η απέναντι πλευρά. Η χώρα είναι πυλώνας σταθερότητας. Θέλει το Αιγαίο και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος να είναι περιοχή σταθερότητας. Κι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στην περίοδο που ζούμε τώρα, με τα γεωπολιτικά δεδομένα που έχουν αλλάξει, εξαιτίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι θέσεις μας είναι πάρα πολύ καθαρές, πάρα πολύ συγκεκριμένες. Το επίπεδο στο οποίο έχει έρθει η Ελλάδα, η εξωτερική της πολιτική, η αποτρεπτική της δυνατότητα, η γεωπολιτική και γεωστρατηγική της αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια, όπως παρατηρούν όλοι, μας επιτρέπει να έχουμε στάση αυτοπεποίθησης και ψυχραιμίας απέναντι στις όποιες προκλήσεις της απέναντι πλευράς.
Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα για την οποία δεν γίνεται συζήτηση σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή της προοπτική. Κουβεντιάζουμε για την ενταξιακή προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Δυτικών Βαλκανίων, της Μολδαβίας. Κουβεντιάζουμε για ένα ειδικό καθεστώς για την Ουκρανία. Δεν γίνεται όμως κουβέντα συζήτησης για την Τουρκία, εξαιτίας ακριβώς αυτής της προκλητικότητας και της παράνομης συμπεριφοράς. Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση με εξοπλισμούς, ακούμε μια συζήτηση γενικόλογη, η οποία, όμως, δεν φαίνεται πουθενά να αποκτά σάρκα και οστά. Ακούμε γενικώς την Τουρκία να εξαπολύει κατηγορίες και να προσπαθεί να κατασκευάσει και να προσαρμόσει τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο στα μέτρα της και τι βλέπουμε; Καθαρές αποδοκιμασίες από όλες τις πλευρές. Όλα αυτά συνιστούν μία απάντηση, η οποία αποδοκιμάζει την τακτική αυτή της Τουρκίας και επιβραβεύει έμπρακτα τη νηφάλια, ψύχραιμη, αποτελεσματική εσωτερική πολιτική. Επιβραβεύει και την τακτική και την απόφαση της Κυβέρνησης να ενισχύσει το προηγούμενο διάστημα την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Εδώ είμαστε, χωρίς να εφησυχάζουμε, ψύχραιμα και νηφάλια να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει με τον τρόπο που κάθε φορά θα απαιτηθεί.
Το γεγονός ότι συνομιλούν με την Τουρκία οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως και πρέπει να συνομιλούν, είναι και δική μας επιδίωξη. Με το παράλογο δεν μπορούμε να συνομιλούμε. Αλίμονο αν δεν έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ο Πρωθυπουργός το έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί σε τίποτα τις πολύ καθαρές θέσεις που έχουμε πάρει απέναντι στις οποιεσδήποτε αναθεωρητικές στάσεις ή απειλητικές και επιθετικές διαθέσεις εκδηλώνει κατά καιρούς η τουρκική πλευρά απέναντι στη χώρα μας. Αυτό νομίζω ότι είναι απολύτως καθαρό. Το έχει εισπράξει και η τουρκική πλευρά. Μέρος αυτής της τακτικής αντανακλά και τον εκνευρισμό της εξαιτίας της περιθωριοποίησης και της καταδίκης στη Διεθνή Κοινότητα. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε να πολιτευόμαστε, περιφρουρώντας και υπερασπιζόμενοι πάντοτε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία και αναδεικνύοντας και τη διεθνή νομιμότητα. Η χώρα είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δυναμώσει πολυ τα τελευταία χρόνια. Είναι μια χώρα που δεν προκαλεί, αλλά και δεν κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό είναι γνωστό και στους συμμάχους και τους εταίρους μας. Είναι γνωστό και στους απέναντι.
Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, όταν βλέπουμε αυτήν την εντεινόμενη προκλητικότητα. Δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε προκλήσεις από την Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι η ένταση έχει ανέβει. Η χώρα δεν θα παρασυρθεί σε αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης που θέλουν οι Τούρκοι. Ψύχραιμοι, νηφάλια, έτοιμοι για όλα, είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε και την ειρηνική σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και προφανώς και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα είναι έτοιμη, γιατί έχει ακολουθήσει μια συγκροτημένη πολιτική, όλα τα προηγούμενα χρόνια και στο διπλωματικό πεδίο και με τις συμφωνίες αμοιβαίας υποστήριξης, που έχει υπογράψει με μεγάλες δυνάμεις και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής της δυνατότητας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είμαστε στο παρά ένα ενός πολύ θερμού επεισοδίου.
Η χώρα οφείλει να λαμβάνει υπόψη της όλα όσα γίνονται και να παρακολουθεί με εγρήγορση και τα αντανακλαστικά της ενεργοποιημένα τις προκλήσεις και την κινητικότητα της απέναντι πλευράς. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε σε πανικό. Είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά στην εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα δεν ετεροπροσδιορίζεται ανάλογα με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας. Ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας ένα γείτονα, ο οποίος δεν φαίνεται να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, κατά καιρούς. Το τελευταίο διάστημα πολύ περισσότερο έχει επιδείξει αναθεωρητικές τάσεις. Δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε αυτό.
Για τη στήριξη των πολιτών
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε αποφάσεις και για τα καύσιμα, όπως είχαμε κάνει και για το ηλεκτρικό ρεύμα το προηγούμενο διάστημα. Παρεμβάσεις, οι οποίες θα έρθουν να ανακουφίσουν, να μετριάσουν, μια πολύ μεγάλη ομάδα πολιτών, από τις αυξήσεις, από την εισαγόμενη ακρίβεια. Ήδη, έχει τρέξει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για τα καύσιμα το προηγούμενο διάστημα, εκπνέει το πρόγραμμα αυτό τέλος Ιουνίου. Χωρίς αμφιβολία η κατάσταση που υπάρχει στην αγορά, η συγκυρία, επιβάλλει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία και για τα καύσιμα. Αυτό θα πράξουμε. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, που νομίζω ότι θα απαντήσουν με αρκετή επάρκεια στην ανάγκη στήριξης της κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε.
Ο χρονικός ορίζοντας θα είναι το επόμενο δίμηνο, τρίμηνο, χωρίς αμφιβολία. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να διευρυνθεί και η περίμετρος και το ύψος της στήριξης. Έχουμε πολλές φορές πει γιατί είμαστε επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί στη αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων σε ό,τι αφορά στη μείωση των τιμών. Έχει να κάνει και με τον υψηλό αριθμό σύνδεσης των εσόδων του Προϋπολογισμού από τους έμμεσους φόρους, είτε τον Φ.Π.Α., είτε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, έχει να κάνει και με την αντικειμενική αβεβαιότητα που υπάρχει. Άλλωστε και στην Ευρώπη, λίγες είναι οι χώρες που έχουν επιλέξει να αξιοποιήσουν τα φορολογικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών. Οι περισσότερες καταφεύγουν σε άλλες λύσεις και σε άλλα μέτρα. Να θυμίσω, ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην στήριξη που έδωσε στην ελληνική κοινωνία σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.
Για το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης απέναντι στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος
Βίωσαν ιδιαίτερα αυξημένες τιμές όσοι, είχαν κατανάλωση παραπάνω από 300 κιλοβατώρες. Οι άνθρωποι αυτοί θα δουν επιστροφή των χρημάτων στους λογαριασμούς τους για την περίοδο Δεκεμβρίου – Μαΐου. Ήδη από το Μάιο και τον Ιούνιο αυξήθηκε η επιδότηση οριζόντια σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές, σε σχέση με αυτό που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Υπήρχε, δηλαδή, μια πιο ουσιαστική στήριξη στις χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Από 1η Ιουλίου έχουμε και την αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής με το νέο τρόπο τιμολόγησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες να πληρώνουν μικρότερες αυξήσεις σε ένα ποσοστό από 70-90%. Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο έφερε και θα εξακολουθεί σταθερά να φέρνει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια. Μετρώντας πάντοτε ως ποσοστό του Α.Ε.Π., η χώρα μας -σύμφωνα με έρευνες ανεξαρτήτων ινστιτούτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση- είναι αυτή που έχει διαθέσει τους περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και σε χώρες που συχνά θέλει να επικαλείται η Αντιπολίτευση ως πρότυπο αντιμετώπισης της ακρίβειας στο ρεύμα.
Βλέπουν οι πολίτες σημαντικά μειωμένους λογαριασμούς στην ηλεκτρική ενέργεια, σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο. Βλέπουν να έχουν επιστρέψει οι λογαριασμοί σε επίπεδα πολύ πιο λογικά, σε σχέση με τις χρεώσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διαχειριζόμαστε μία παγκόσμια κρίση. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιο είναι το περιβάλλον και η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία γίνονται αυτές οι παρεμβάσεις. Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση που έχει η Ευρώπη τα τελευταία 40-50 χρόνια. Σύνθετη κρίση, που έχει να κάνει με μια σειρά από γεγονότα που συμβαίνουν στο διεθνή μας περίγυρο. Μιλάμε για μια 100% εξωγενή και εισαγόμενη ακρίβεια. Αυτή διαχειριζόμαστε σε όλα τα επίπεδα και προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή με ειλικρίνεια, προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε καθημερινά, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που υπάρχει, χωρίς, ταυτόχρονα, να θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομική προοπτική της χώρας και τα δημοσιονομικά μας.
Για τις εκλογές
Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός χθες, είναι ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται όταν συνταγματικά εκπνέει η τετραετία. Αυτή είναι η πεποίθηση του Πρωθυπουργού και αυτή είναι και η απόφαση της Κυβέρνησης. Να οδηγηθούμε σε εκλογές το 2023, όταν θα λήξει η θητεία μας. Τότε θα σταθούμε απέναντι στον ελληνικό λαό και θα του πούμε τι κάναμε για να διαχειριστούμε κρίσεις, που δεν διαχειρίστηκε καμιά άλλη Κυβέρνηση στη Μεταπολιτευτική Ιστορία της χώρας. Θα του πούμε τι κάναμε για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάταξης της οικονομίας, ανάπτυξης της χώρας, δυναμικής επιστροφής στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, μείωσης των ανισοτήτων, μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που δημιουργούν τις προϋποθέσεις η Ελλάδα να τρέξει μπροστά, να βρει ο κόσμος δουλειά, να αποκαταστήσουμε στρεβλώσεις και καθυστερήσεις του προηγούμενου διαστήματος και να διεκδικήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η πρόθεσή μας και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε.
Από τη μια, εκείνο που είναι σαφές και που νομίζω ότι ξεκαθάρισε και χθες στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, είναι ότι είμαστε σε μια συγκυρία που προφανώς είναι ευπρόσδεκτη η σκληρή κριτική, είναι ευπρόσδεκτη η προγραμματική κριτική. Από την άλλη, όμως, απαιτείται και μια συσπείρωση. Να μείνει μακριά από τον δημόσιο λόγο και την κομματική αντιπαράθεση, η τοξικότητα που βλέπουμε να καλλιεργείται πολλές φορές από διάφορες πλευρές, κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Δουλεύουμε για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των πολιτών και πάμε για εκλογές το 2023, όπου θα διεκδικήσουμε καθαρή εντολή για να ξανασχηματίσουμε μια Κυβέρνηση, σαν κι αυτή που φτιάξαμε το 2019.
Για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης
Κανένας δεν στήνει δικαστήρια. Η Δικαιοσύνη ανεξάρτητα, έχοντας πάρα πολύ καιρό ψάξει αυτά που μέσα από τις διαδικασίες, που προβλέπει το Σύνταγμα και η Βουλή, έφτασαν στα χέρια της, κατέληξε σε αποφάσεις. Για την υπόθεση του κ. Παππά, τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου. Για την υπόθεση της σκευωρίας, όπως λέμε εμείς, Novartis, του κ. Παπαγγελόπουλου, της κυρίας Τουλουπάκη και άλλων δικαστικών αξιωματούχων, την πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο για τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου. Η Δικαιοσύνη στη χώρα λειτουργεί ανεξάρτητα. Και απόδειξη ότι λειτουργεί ανεξάρτητα, είναι ότι για ορισμένα πρόσωπα που υπήρξε αντίστοιχη πρόταση αποφάσισε διαφορετικά, για άλλα αποφάσισε ότι πρέπει να πάμε στη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου για να λάμψει η αλήθεια και εκεί ο καθένας να μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του και κυρίως να αποδοθεί δικαιοσύνη για πολύ κρίσιμα και πολύ καθοριστικά πράγματα, που συνέβησαν στη χώρα το προηγούμενο διάστημα και που σχετίζονται απόλυτα με την ποιότητα της Δημοκρατίας, με το κύρος των Θεσμών, με την απόπειρα κάποιων να χειραγωγήσουν, ενδεχομένως, θα φανεί αυτό, κρίσιμους θεσμούς της λειτουργίας της Πολιτείας. Δεν κατευθύνει κανείς. Η Δικαιοσύνη στη χώρα είναι ανεξάρτητη, λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, των καθηκόντων που της δίνει το Σύνταγμα και οφείλουμε όλοι με σεβασμό να παρακολουθούμε τις κινήσεις και τις αποφάσεις της.