Στη χώρα μας εδώ και χρόνια έχουν μειωθεί οι γεννήσεις κι έχουν αυξηθεί οι θάνατοι κι αυτό δεν αναμένεται ν’ ανακοπεί τις επόμενες δεκαετίες, με αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση του πληθυσμού. Μόνο τη δεκαετία 2011-2021, ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 450 χιλιάδες άτομα.
Προσέξτε: Το 1962, μόλις το 8% του πληθυσμού της Ελλάδας ήταν άνω των 65 ετών και το 26% ήταν κάτω των 14 ετών. Σήμερα, το 23% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ μόλις το 14% είναι κάτω των 14.
Προσέξτε κι αυτό: Το 1980, η μέση ηλικία που η γυναίκα έκανε το πρώτο της παιδί ήταν τα 24 χρόνια. Σήμερα είναι σχεδόν 32!!
Μια εκτίμηση του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας στις αρχές του επόμενου αιώνα θα είναι μειωμένος κατά 25%! Το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι θα είμαστε λιγότεροι από σήμερα κατά 50% κι οι Τούρκοι θα έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια!
Το δημογραφικό, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα της Ελλάδας. Περισσότερο από Οικονομία, Παιδεία και πολλά άλλα. Τι να τα κάνεις τα άλλα όταν δεν έχεις λαό;
Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος ζωής που μεγαλώνουν οι νεοέλληνες κι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, δεν τους επιτρέπει να δημιουργούν οικογένειες με περισσότερα από ένα ή έστω δυο παιδιά. Σ΄ αυτά προσθέστε και την τεράστια οικονομική κρίση που τα τελευταία 10-15 χρόνια «μαστιγώνει» τα νέα ζευγάρια. Έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε χώρα μεσηλίκων που γεννά λίγα, πολύ λίγα παιδιά.
Το θέμα είναι τι κάνουμε; Αρκούν τα επιδόματα για να κάνουν παιδιά οι νέοι; Δεν αρκούν. Αρκεί η λειτουργία δημοτικών σχολείων και παιδικών σταθμών μέχρις τις 18.00, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση; Μάλλον όχι. Αρκούν οι σκέψεις για κρατική κατοικία που θα παραχωρείται με κάποιον τρόπο σε νέους; Ίσως, αλλά θα φανεί στην πορεία.
Η Γερμανία που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, προχώρησε σε ενσωμάτωση πολλών μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από την Τουρκία και τη Συρία. Μα οι Γερμανοί είχαν σχέδιο και κυρίως δεν είχαν/έχουν εκκλησία να θέλει να συναποφασίζει και να κρίνει αν γίνει ένας Κόπτης ή Μουσουλμάνος ή Χριστιανός… Γερμανός.
Εμείς, από την πλευρά μας, ενσωματώσαμε στην κοινωνία μας σχεδόν ένα εκατομμύριο Αλβανούς, που τα παιδιά τους είναι Έλληνες με αλβανική καταγωγή. Σωστά το επισήμανε ο Μητσοτάκης, όπως σωστά διαπιστώνει και διαβλέπει ότι «η ώριμη ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει την πληθυσμιακή μας υποχώρηση».
Ναι, βγήκαν κάποιοι, οι γνωστοί εθναμύντορες κι άρχιζαν να σκούζουν για αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας. Μα δεν καταλαβαίνω γιατί να μην ενσωματωθούν στην κοινωνία μας άνθρωποι που ασπάζονται τις αξίες της χώρας μας; Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να ενσωματωθούν μετανάστες και πρόσφυγες αλλά με ποιον τρόπο και ποια κριτήρια.
Ζήτημα με τεράστιο πεδίο σκέψης.