Συμμετοχή του Θανάση Γλαβίνα σε συνέδριο με θέμα: «Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μικροσκόπιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης»

Στο συνέδριο που διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Ιουνίου το Ινστιτούτο Διαφάνειας και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και η Ένωση Επιστημόνων Ευρωπαϊκών Σπουδών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και θέμα «Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μικροσκόπιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετείχε ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Γλαβίνας Αθανάσιος.

Σε παρέμβαση του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μαζί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κο Δ. Καιρίδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κο Γ. Μπουρνού σχετικά με την πολίτικη διάσταση της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης και την προοπτική αναθεώρησης των Συνθηκών της ΕΕ ο κος Γλαβίνας επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί μία μοναδική σε σύλληψη και αποτελεσματικότητα ιδέα που στην πορεία της εξέλιξης της αλλάζει διαρκώς, περνά μεγάλες κρίσεις και προσπαθεί να προσαρμόζεται στα σύγχρονα δεδομένα.

Οι πολίτες της εύλογα ανησυχούν και ζητούν απαντήσεις στα σύγχρονα ζητήματα που τους προβληματίζουν: την κλιματική αλλαγή, την εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ένωση, την άμυνα και την ασφάλεια, την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κ.α.» Σε ό, τι αφορά την Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, ο κος Γλαβίνας τόνισε ότι «Χιλιάδες πολίτες τους τελευταίους 12 μήνες από όλη την ήπειρο, συζήτησαν τις ιδέες τους, τις ανησυχίες τους για την Ευρώπη και έκαναν επίσης προτάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαδικασία, στην πορεία απέκτησε μία δυναμική, όχι την ενδεδειγμένη αλλά ικανή να παράξει αποτελέσματα και να εξάγει συμπεράσματα χρήσιμα για το μέλλον της Ευρώπης. Η σύμπραξη των πολιτών στη διαδικασία συμμετοχής διαβούλευσης αποτελεί πολύ ενθαρρυντικό παράγοντα. Πάνω σε αυτή τη συμμετοχή και τα συμπεράσματα των πολιτών οφείλουμε να δουλέψουμε και πετύχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε βασικές πολιτικές της ΕΕ».

ΓΛΑΒΙΝΑΣ 2

Αναφορικά με σημερινή κατάσταση στην ΕΕ διατύπωσε τη θέση ότι «η ΕΕ είναι δεδομένο ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση για να επιβιώσει σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο, με νέα μεγάλα προβλήματα όπως έδειξε η προσφυγική κρίση, η πανδημική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και να μην ξεχνάμε την οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε την Ένωση τα προηγούμενα χρόνια. Ζούμε ενδεχομένως μετά την τελευταία αναθεώρηση των Συνθηκών σε ένα νέο κόσμο, πολύ διαφοροποιημένο σε σχέση με την πρότερη κατάσταση. Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι, πιο αποφασιστικοί, σε σχέση με το παρελθόν, οι ολιγωρίες και η αναποφασιστικότητα θα μας κοστίσουν πολύ ακριβά.

Η ΕΕ θα κριθεί πάνω στο κομμάτι, αυτό, πόσο γρήγορα θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις, τόσο τις τωρινές όσο και τις μελλοντικές που είναι δεδομένα ότι θα προκύψουν, απαιτείται ως εκ τούτου προληπτική δράση για να μη μείνει η Ευρώπη ακόμη μία φορά ουραγός των εξελίξεων να προσπαθεί να προλάβει τις αρνητικές συνέπειες των κρίσεων πληρώνοντας κάθε φορά βαρύ κόστος. Χρειάζονται εργαλεία που θα αντιμετωπίζουν τις διακρατικές προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας, της υγείας, της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της ψηφιοποίησης, της άμυνας, της φορολογίας, της καταπολέμησης των ανισοτήτων και των γεωπολιτικών κινδύνων.»

Για τα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης πρόσθετε ότι «απευθύνουν έκκληση για βαθύτερη πολιτική ένωση, για απλοποίηση της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ, για μεγαλύτερη διαφωνία και λογοδοσία κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έναν νέο συλλογισμό πάνω στις αρμοδιότητες της ΕΕ. Στη διαδικασία αυτή απαιτείται η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο των οργάνων της ΕΕ αλλά κυρίως όσων αφορούν αυτές οι αλλαγές δηλαδή τους πολίτες της ΕΕ και τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών στα οποία αντιπροσωπεύονται εκατομμύρια πολίτες κρατών μελών της ΕΕ.

Χρειάζεται άμεσή ενεργοποίηση διαφορετικά θα οδηγηθούμε και πάλι σε μία διαδικασία ξένη προς τους πολίτες, προερχόμενη από τη λεγόμενη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και όχι από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους πολίτες». Κλείνοντας, αναφορικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση των Συνθηκών σχολίασε θετικά την πρόταση, όπως αυτή διατυπώθηκε στα συμπεράσματα της Διάσκεψης, για την άρση της ομοφωνίας για τα ζητήματα που αφορούν θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρώσεων, φορολογικά ζητήματα και τον πολυετή προϋπολογισμό της Ένωσης ενώ τόνισε και την ανάγκη εισαγωγής νέων αρμοδιοτήτων της ΕΕ σε κοινωνικά ζητήματα και σε ζητήματα αμυντικής πολιτικής με έμφαση σε κοινές ευρωπαϊκές στρατιωτικές μονάδες και κοινούς εξοπλισμούς των κρατών μελών.

Προηγούμενο άρθροΤα στενά του Αλιάκμονα
Επόμενο άρθροΓ. Γεωργαντάς στο 10ο Regional Growth Conference: “Ο αγροδιατροφικός τομέας, ακόμα κι εν μέσω κρίσης, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας”