Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον «ΑΝΤ1»

Για την υπόθεση Novartis

 

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του κ. Λοβέρδου, ο ίδιος έβγαλε μια ανακοίνωση, τοποθετήθηκε, απάντησε. Δεν έχουμε εμείς κανένα λόγο να εμπλακούμε στη διαδικασία και στη συζήτηση αυτή. Ο κ. Λοβέρδος με πράγματα τα οποία νομίζω δίνουν απαντήσεις στα ερωτηματικά που δημιουργούνται, κατέθεσε τη δική του θέση. Το Υπουργείο Εξωτερικών από την άλλη, επίσης, με ανακοίνωσή του χθες, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Όσο πλησιάζει η ώρα που οι βασικοί πρωταγωνιστές που ενορχήστρωσαν τη σκευωρία της Novartis θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη -η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει, η χώρα μας έχει διαδικασίες και ανεξάρτητους θεσμούς- θα βλέπουμε τέτοιου είδους ξεσπάσματα με «ξαναζεσταμένα» φαγητά, που με περίεργους συνειρμούς θα προσπαθούν να δημιουργήσουν ορισμένες εντυπώσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι «κρέμασαν στα μανταλάκια», πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία δύο πρώην Πρωθυπουργούς. Κατέρρευσε η σκευωρία σε ό,τι αφορά στα περισσότερα πρόσωπα, εκτός από ένα που βρίσκεται σε εξέλιξη, τον κ. Λοβέρδο. Έρχεται η ώρα τώρα της Δικαιοσύνης και ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα θόρυβο για να αποπροσανατολίσουν από αυτό, το οποίο θέλει ο κόσμος να μάθει. Και το δεύτερο και πολύ σημαντικό  είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση θα προσφύγει εναντίον της Novartis για να αποζημιωθεί η Ελληνική Πολιτεία, με τρόπο οργανωμένο, έτσι όπως θα έπρεπε για να είναι άρτια προετοιμασμένη και για να τύχει της αποδοχής που πρέπει, έτσι ώστε η χώρα να αποζημιωθεί από την τυχόν ζημία, που θα αποφασιστεί ότι έπαθε από τη συμπεριφορά της εταιρείας εδώ. Όλα τα υπόλοιπα κινούνται στη σφαίρα της παραπολιτικής ή της τακτικής ορισμένων να αποφύγουν αυτό που είναι το κύριο και το ουσιαστικό. Να απαντήσουν, δηλαδή, στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την εμπλοκή τους στην κατασκευή της σκευωρίας εναντίον πολιτικών τους αντιπάλων.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη διερεύνησε όλο εκείνο το διάστημα τα πρόσωπα που στοχοποίησε η τότε Κυβέρνηση με σκοπό να πλήξει την πολιτική τους υπόσταση, την αξιοπρέπεια τους, να τους οδηγήσει στη φυλακή. Χωρίς στοιχεία, με κουκουλοφόρους μάρτυρες, που -όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- κατέρρευσαν αυτά που είχαν ισχυριστεί. Έψαξε αυτούς τους ανθρώπους από χίλιες μεριές. Έψαξε, ό,τι υπήρχε στη διάθεσή της. Επιμένουμε στη μεγάλη εικόνα: Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα αποφανθεί τι έγινε σε ό,τι αφορά στην ενορχήστρωση της σκευωρίας. Η χώρα θεσμικά εκείνο που έπρεπε και οφείλει να κάνει, το κάνει. Αυτή η Κυβέρνηση το κάνει: Να διεκδικήσει από τη Novartis τις αποζημιώσεις που δικαιούται η χώρα μας εξαιτίας της ζημιάς που υπέστη από τις αθέμιτες εμπορικές της πρακτικές εδώ.

Το πολιτικό ζήτημα εδώ είναι ότι είχαμε μια απόπειρα εμπλοκής πολιτικών προσώπων για τα οποία -για όλα, εκτός από ένα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία-   η Ελληνική Δικαιοσύνη έβαλε το φάκελο στο αρχείο. Αποφάνθηκε, ψάχνοντάς τα διεξοδικά, ότι επρόκειτο περί σκευωρίας με ανυπόστατα, ανήκουστα, φρικαλέα πράγματα από αυτούς που τα επικαλέστηκαν. Πλησιάζει η ώρα να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι άνθρωποι που ελέγχονται ως ενορχηστρωτές αυτής της σκευωρίας.

Για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Βρίσκονται σε ισχύ μέτρα σε ό,τι αφορά στα καύσιμα. Βρίσκεται σε ισχύ ακόμα μέχρι τέλος Ιουνίου η ενίσχυση για όσους την δικαιούνται, στην περίμετρο των 30.000 ευρώ, που αφορά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχει και για το πετρέλαιο κίνησης, το Diesel, με την οριζόντια μείωση με την επιδότηση της τιμής που έχει κάνει η Κυβέρνηση.  Βρίσκεται σε εξέλιξη και μια πολύ μεγάλη, πολιτική στήριξης σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, την ακρίβεια στο ρεύμα. Μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων που κατέβαλαν οι καταναλωτές.

Περιθώρια του να αξιοποιήσει κανείς φορολογικά εργαλεία για να ρίξει τις τιμές στα καύσιμα, με τη δημοσιονομική κατάσταση που έχει η χώρα και με τη φύση που έχουν τα έσοδα του Προϋπολογισμού, δεν φαίνεται να υπάρχουν. Και αυτό  διότι υπάρχει πολύ μεγάλη εξάρτηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά τα έσοδα με τα χρήματα που παίρνουμε από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και από τον Φ.Π.Α..

Μην ξεχνάμε σε τι σκηνικό ζούμε. Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη. Είμαστε απέναντι στη μεγαλύτερη κρίση που μεταπολεμικά ζει ο κόσμος κι αυτό έχει τις συνέπειές του.

Μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αστάθειας και αβεβαιότητας, σε ό,τι αφορά και στα οικονομικά, μια χώρα με τα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας οφείλει να κάνει ταυτόχρονα δύο πράγματα: Και να αξιοποιεί κάθε περιθώριο που υπάρχει και να ανακαλύπτει νέες δυνατότητες για να στέκεται στο πλευρό του πολίτη, προκειμένου να μετριάσει την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καταναλωτικά αγαθά, στα καύσιμα. Και από την άλλη, να διασφαλίσει ότι η οικονομία δεν θα τιναχθεί στον αέρα. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο Φ.Π.Α., σε ό,τι αφορά στα καύσιμα, είναι ένα πάρα πολύ βασικό κομμάτι εσόδων του Προϋπολογισμού. Αν αυτό λείψει, για να αξιοποιηθεί στη δυνατότητα αντιμετώπισης της ακρίβειας στα καύσιμα, πώς θα αναπληρωθεί; Θα βάλουμε καινούργιους φόρους; Θα ξαναγυρίσουμε πίσω στις λογικές ΣΥΡΙΖΑ, που έδιναν κάτι από τη μία τσέπη και έπαιρναν από την άλλη;

Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι δυσκολίες θα ήταν απείρως πιο δυσβάστακτες για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε ποια είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον, που όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρωτόγνωρα μεγέθη πληθωρισμού, ακρίβεια και πίεση σε καταναλωτικά αγαθά, σε ενέργεια, εξαιτίας των εξωγενών κρίσεων και κυρίως του πολέμου της Ουκρανίας. Καλούμαστε να διαχειριστούμε μία κατάσταση, την οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς -είναι εισαγόμενη η κρίση και η ακρίβεια- κτίζοντας γραμμές άμυνας για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο κόσμος  απαιτεί από την Κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό του και αυτό κάνουμε. Αυτό κάνουμε με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτό κάνουμε με μια πολιτική που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μη βάζουν «λουκέτα» και να υπάρχουν μέσα σε αυτό το γενικευμένο περιβάλλον κρίσης και αστάθειας. Αυτό κάνουμε, ρίχνοντας την ανεργία σε ποσοστά-ρεκόρ, με τους μεγαλύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη. Αυτό κάνουμε, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό. Αυτό κάνουμε, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε η χώρα  να σταθεί όρθια και να ανακάμψει πολύ γρήγορα.

Αυτό που πρέπει να κάνει ο ελεγκτικός μηχανισμός, με τις δυνατότητες, με τους ανθρώπους, με τα συστήματα και κυρίως με τα εργαλεία που θεσμοθετήσαμε, το κάνει. Το κάνει σε όλο το φάσμα της αγοράς. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α., τα συνεργεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, όλοι οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με το ελεγκτικό έργο,  καθημερινά κάνουν ελέγχους.

Για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος 

Σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ως προς τις διακοπές ρεύματος. Κάθε περίπτωση δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, ακόμα και στην κατηγορία του προσδιορισμού της ευπαθούς ομάδας.  Η δική μας η βούληση, η δική μας η προτροπή είναι να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια -κυρίως στους ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη- να μην διακόπτεται το ρεύμα. Με το πρόγραμμα της πολιτικής που έχουμε εφαρμόσει για τη στήριξη στην ενέργεια και γι’ αυτό που θα τρέξει  κυρίως από τον Ιούλιο και μετά που επί της ουσίας αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, φροντίζουμε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις έτσι ο κόσμος να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και να πληρώνει τους λογαριασμούς του.

Προηγούμενο άρθροΣυνεδρία Υποδοχής του Καθηγητή κ. Irad Malkin ως Ξένου Εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών
Επόμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Αλεξάνδρειας στο πλαίσιο παγκόσμιας ημέρας ποδηλασίας.