Ανεπαρκής στελέχωση πωλητηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Ανεπαρκής εμφανίζεται η στελέχωση των πωλητηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου.

 

Στις αρμοδιότητες του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) εναπόκειται η στελέχωση των πωλητηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με την προκήρυξη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, καθώς μετά την αναμόρφωση του Οργανισμού δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν θέσεις υπαλλήλων πωλητών. Σήμερα ο ΟΔΑΠ διαθέτει μόλις έντεκα (11) θέσεις πωλητών για τα πωλητήρια όλης της χώρας, τις οποίες κατέχουν μόνιμοι υπάλληλοι. Κατά την τρέχουσα περίοδο όλες οι συμβάσεις πωλητών ορισμένου χρόνου έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ ο ΟΔΑΠ βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας νέων αιτήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, στέλνονται στον ΑΣΕΠ, όπου με τη σειρά του ανακοινώνει τις τελικές προσλήψεις του προσωπικού, με την όλη διαδικασία να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι να λειτουργούν χωρίς πωλητήρια, γεγονός που δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα, ειδικότερα μετά την έναρξη της θερινής τουριστικής σεζόν και την εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας 08:00 έως και 20:00 καθ’ εκάστην, όπου στην πράξη δεν μπορεί να τηρηθεί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να στελεχωθούν τα πωλητήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με το απαιτούμενο προσωπικό, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους, ειδικότερα μετά την έναρξη της θερινής τουριστικής σεζόν;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος»
Επόμενο άρθροO ΕΦΕΤ συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία EU Choose Safe Food