Η μάχη της Κρήτης είναι πάντα ζωντανή! Για τον υπερήφανο λαό της Μεγαλονήσου, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Είναι ένα ιστορικό γεγονός, που έχει καταγραφεί ανεξίτηλα στον “σκληρό δίσκο” της Ιστορίας του Ελληνισμού και δεν απαλείφεται με τίποτα! Όχι μόνο επειδή αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της παλικαριάς των Ελλήνων, αλλά και επειδή η ηρωική και λεβέντικη αντίσταση των Κρητών απέναντι στα στρατεύματα του κατακτητή αποτέλεσε “Βατερλό” για τον Αδόλφο Χίτλερ και την απαρχή της ήττας του στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο…
Ας θυμηθούμε τι ακριβώς συνέβη τότε… Τα γεγονότα συνέβησαν όταν οι Γερμανοί ναζί προσπάθησαν να καταλάβουν τη λεβεντογέννα Κρήτη, σε μία επιχείρηση που διήρκεσε από το πρωί της 20ής Μαΐου ως την 1η Ιουνίου 1941. Με συνθηματική ονομασία “Επιχείρηση Ερμής” θέλησαν οι χιτλερικοί να κατακτήσουν το νησί με τον υπερχιλιόχρονο πολιτισμό. Αμέτρητοι αυτοί, τα έβαλαν με τους λίγους, πλην όμως αποφασισμένους κατοίκους της Κρήτης… Και μπορεί μεν τελικά να τα κατάφεραν, ωστόσο οι απώλειές τους υπήρξαν τόσο μεγάλες, τόσο συντριπτικές, που η μάχη αυτή έστρεψε εναντίον τους την ως τότε πορεία του μεγάλου πολέμου!
Απόδειξη αυτού του αναμφισβήτητου γεγονότος αποτελεί η έκφραση του μεγάλου θαυμασμού για τον λαό της Κρήτης όλου του τότε πολιτισμένου κόσμου! Αλλά και η θέση της μάχης της Κρήτης στη σύγχρονη ιστορία των πολέμων, όπου με σαφήνεια διδάσκεται πως αν υπάρχει κάποια χρονική στιγμή που οι εξελίξεις άρχισαν να στρέφονται πια κατά των Γερμανών, αυτή δεν είναι παρά η μάχη της Κρήτης! Από εκεί και μετά οι κατακτητές δεν μπόρεσαν στην πραγματικότητα να συνέλθουν ποτέ. Κι ενώ ως τότε ο πόλεμος απέβαινε προς όφελός τους, τελικά τα πράγματα αντιστράφηκαν και γνώρισαν την οριστική συντριβή. Αιτία: Η μάχη της Κρήτης, η μεγάλη και ανεπανάληπτη αντίσταση των Κρητών!
Γι’ αυτό και σήμερα πρέπει όσο ποτέ να συνεχίσουμε να τιμούμε αυτό το άνευ προηγουμένου έπος! Να τιμούμε την ιερή μνήμη των ηρωικών υπερασπιστών του νησιού από έναν ξένο εισβολέα, αλλά και την προσφορά της Κρήτης στη μεγάλη υπόθεση της ελευθερίας. Όπως έκανε ο Βρετανός ιστορικός Άλαν Κλαρκ, που έγραψε ότι: “Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο ρους της ιστορίας, εάν ένα χρόνο πριν οι κάτοικοι της Δύσεως είχαν δείξει το ίδιο θάρρος με τους Κρητικούς κατά την εισβολή των Γερμανών στα εδάφη τους”; Αλλά και ο ίδιος ο Τσώρτσιλ, που είχε πει τα εξής: “Στην Κρήτη, οι Γερμανοί επέτυχαν μια Πύρρειο νίκη, διότι με τις δυνάμεις που σπατάλησαν εκεί θα μπορούσαν εύκολα να κατακτήσουν την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και ίσως ακόμη και την Περσία ”.
Τι άλλο χρειάζεται να προσθέσει σήμερα κανείς για μία τέτοια παλικαριά, για μία τόσο χρυσή σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας και της ανθρωπότητας; Η Κρήτη γεννά διαχρονικά ήρωες, και το απέδειξε για μία ακόμη φορά!