Για την παρουσία του Πρωθυπουργού στο φόρουμ του Νταβός
Μετά την ιστορική επίσκεψη στις Η.Π.Α., η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, οι συζητήσεις που είχε και η ανταπόκριση των συνομιλητών του έστειλαν και πάλι, σε διεθνές επίπεδο, το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά. Μια Ελλάδα που κάνει άλματα στον μετασχηματισμό της οικονομίας, που προσελκύει επενδύσεις οικονομικών κολοσσών, που κερδίζει όλο και περισσότερο τη διεθνή εμπιστοσύνη και κάνει πράξη ένα νέο ελληνικό θαύμα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Μια Ελλάδα που διαχειρίζεται με σωφροσύνη τις μεγάλες κρίσεις, που στέκεται με εθνική αυτοπεποίθηση στις εξωτερικές προκλήσεις, που επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους γείτονές της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και που είναι ταυτόχρονα αποφασισμένη να προστατεύσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το τελευταίο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απολύτως σαφής στην ανοιχτή συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ. Είπε ο Πρωθυπουργός: «Είμαστε γείτονες. Πρέπει πάντοτε να συνομιλούμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα συνομιλούμε με τους γείτονές μας. Από την άλλη, εάν ο Πρόεδρος Erdoğan πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος».
Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών κατά την παρουσία του στο Νταβός με τους επικεφαλής παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών όπως η Google, η Meta, το επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, η Mubadala, η Bridgewater Associates και άλλες μεγάλες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Φόρουμ στο Νταβός σε ανοιχτή συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό μίλησε για «ελληνικό θαύμα» που κανένας δεν περίμενε και υπογράμμισε την ηγετική παρουσία του Πρωθυπουργού στο διεθνές περιβάλλον. Χαρακτηριστικές επίσης ήταν και οι εκτιμήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Microsoft που τόνισε ότι είναι φανταστικό να βλέπει κανείς την πρόοδο που συντελείται στην Ελλάδα, σε τέτοια κλίμακα και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τους συνομιλητές του επισημάνθηκαν τα πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Τα χαρακτηριστικά τα οποία πιστοποιούν ότι η χώρα μας επέστρεψε δυναμικά. Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά είναι:
-Τo νέο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και η γενικότερη εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας.
-Η ραγδαία ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα και η δυναμική νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
-Το σύνθετο στρατηγικό πλεονέκτημα που προσφέρει η γεωγραφική θέση της χώρας μας.
-Το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας, στη η γειτονιά μας.
-Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον, όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
-Το υψηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό και η συνδεσιμότητα που έχουμε με διάφορους τομείς αιχμής.
-Η σημαντική πρόοδος στην ψηφιοποίηση του Κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών την τελευταία τριετία.
-Η πρόωρη αποπληρωμή του Δ.Ν.Τ..
-Η πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας μας.
-Η πρόσφατη 10η συνεχής θετική έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν που ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και καθιστά εφικτό τον εθνικό στόχο για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.
-Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που επισημαίνει ότι η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση μισθωτών το 2021. Όπως επισημαίνεται την περίοδο 2019-2021 η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, που ανέρχεται στο 3,7%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρους μείωσης είναι 0,3%. Ο μέσος φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα διαμορφώνεται, πλέον, στο 22,4%, χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που ήταν 24,6%.
Η Ελλάδα, λοιπόν, επέστρεψε δυναμικά, μετά τη δεκαετή κρίση των μνημονίων, σε κάθε επίπεδο. Η δυναμική της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς και ελκύει το ενδιαφέρον όλων. Η πλήρης αναστροφή της κατάστασης δεν έγινε δια μαγείας, ούτε φυσικά προέκυψε αυτόματα. Είναι αποτέλεσμα σχεδίου, αδιάκοπης προσπάθειας, επαγγελματισμού, αλλά και υψηλού επιπέδου διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας από τον Πρωθυπουργό. Η χώρα πια βαδίζει στο δρόμο της ευημερίας, της προόδου και της αρετής. Η δυναμική που έχει τη βοηθά να μένει όρθια μέσα σε ένα εφιαλτικό διεθνές περιβάλλον και θα την βοηθήσει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της όταν υπερβούμε την περίοδο των κρίσεων.
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Μείζονος σημασίας είναι και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην εφαρμογή μιας εμβληματικής μεταρρύθμισης, που αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους και τη βούλησή της να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα που αναπτύσσονται σε βάρος τους σε ορισμένες περιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Γιατί στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων κάτι το οποίο συνδέεται άμεσα με τις αποδοχές, αλλά και τον τρόπο άσκησης της εργασίας τους. Είμαστε μια φιλεργατική και φιλοεπενδυτική Κυβέρνηση και αυτό το αποδεικνύουμε με πράξεις, με τις πολιτικές μας που παράγουν αποτέλεσμα όχι με λόγια. Γιατί καμιά μεγάλη επένδυση δεν ευδοκιμεί -και δεν μπορεί να ευδοκιμήσει- χωρίς δίκαιες συνθήκες για τους εργαζομένους.
Αναφέρομαι στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας και μπαίνει σταδιακά σε πλήρη εφαρμογή. Το ξεκίνημα γίνεται την 1η Ιουλίου με την εφαρμογή της στους κλάδους των Τραπεζών και των σούπερ μάρκετς, που έχουν πάνω από 250 εργαζόμενους, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλες τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα εργαλείο για την προστασία των εργαζόμενων έναντι ενδεχόμενων αυθαιρεσιών του εργοδότη, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας και την πλήρη καταγραφή των υπερωριών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας κατοχυρώνονται το ωράριο και οι αμοιβές των εργαζομένων καθώς εισάγονται δύο νέες δικλείδες ασφαλείας: Πρώτον η έναρξη και η λήξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ II». Και δεύτερον, ο ελεγκτής θα γνωρίζει, προτού επισκεφθεί τον χώρο εργασίας, πόσους εργαζόμενους θα πρέπει να βρει εκεί. Οι εργοδότες δεν θα μπορούν να καταστρατηγούν τις υποχρεώσεις τους, τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, καθώς θα υπάρχει άμεση ψηφιακή καταγραφή του εργασιακού χρόνου και οι εργαζόμενοι θα αμείβονται πραγματικά για τις ώρες τις οποίες απασχολούνται.
Η επέκταση της κάρτας θα ξεκινήσει από κλάδους όπως οι εταιρείες security, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι ΔΕΚΟ και η βιομηχανίες, με στόχο να εφαρμοστεί και στον τουρισμό την επόμενη περίοδο, δηλαδή το 2023. Καμία επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους, πλήθους εργαζομένων, κανένας κλάδος δραστηριότητας και κανένας εργαζόμενος δεν θα εξαιρεθεί από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας.
Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων, αλλά και υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού. Πρόκειται για μια εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων. Διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, σε συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού, αλλά διασφαλίζονται με τον τρόπο αυτό και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι σε τελική ανάλυση μια εμβληματική μεταρρύθμιση που αποδεικνύει αφενός τη βούληση της Κυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και αφετέρου αναδεικνύει την υποκρισία όσων έχουν το θράσος να μιλούν για δήθεν φιλοσοφία και αντεργατική πολιτική από αυτή την Κυβέρνηση.