Δημήτρης Μιχαηλίδης: Οι κτηνοτρόφοι Αττικής για ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040

Πραγματοποιήθηκε στις 18/5/2022 ανοικτή δημόσια διαδικτυακή ολοκλήρωση της πεντάμηνης προσπάθειας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής για να συνθέσει την πρόταση της Αττικής Υπαίθρου για το ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040, όπως έδωσε την ευκαιρία η Ευρ. Επιτροπή με την διακήρυξη της 20/12/2021.

 

Προηγήθηκε η διαβούλευση και σύνθεση του «ΟΡΑΜΑ 2040» που υποβλήθηκε στην ΕΕ στις 31/1/2021, παραδόθηκε στον Υπουργό ΑΑΤ στις 8/2/2021, εκτέθηκε στις Βρυξέλλες στις 24-25/3/2021 και παρουσιάσθηκε δημόσια στις 14/4/2021.

Από τις 20/12/2021 έως 19/5/2022 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε δέκα οκτώ (18) ανοικτές προδημοσιευμένες δημόσιες συζητήσεις διαδικτυακές συζητήσεις για το «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 Αττικής Υπαίθρου».

Στην σύνθεση της πρότασης για το «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 Αττικής Υπαίθρου» συνέβαλλαν στις 19/5/2022 οι (κατ’ αλφαβητική σειρά) : ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΑΥΓΕΝΙΚΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΙΑΤΣΟΓΛΟΥ ΑΝΔΡΟΚΛΗΣ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΙΜΟΣ, ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΔΑ, ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΛΑΓΓΟΥΡΑΝΗ ΑΡΓΥΡΩ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ-ΓΚΙΟΡΓΚΙΝΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, ΜΠΟΣΤΑΝΙΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΜΩΡΑΙΤΗ-ΚΟΡΔΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΝΑΣΤΟΥΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ, ΝΟΒΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ-ΚΑΜΗΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΡΑΠΑΤΖΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΣΑΠΟΥΝΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΤΣΙΚΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ & ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ ΙΩΑΝΝΗΣ με συντονιστή τον κ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ.

Η συζήτηση ήταν διαθέσιμη ταυτόχρονα στο facebook στο «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και βρίσκεται στο σύνδεσμο-video https://www.facebook.com/618390278198909/videos/2801169363512442

Η τελική σύνθεση για μια πιο ισχυρή, πιο συνδεδεμένη, πιο ανθεκτική και πιο ευημερούσα Αττική Ύπαιθρο με ορίζοντα το 2040, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Η κατάσταση είναι τραγική στην Αττική Ύπαιθρο και ίσως ο οραματισμός για το 2040 θα έπρεπε να «βλέπει» και το 2030, πριν εγκαταλείψουν τον αγροτικό χώρο και τα αγροτικά επαγγέλματα οι απελπιστικά λίγοι «διωκόμενοι» αγρότες.
  • Χρήσεις γης, με ΣΕΒΑΣΜΟ στην ισόρροπη ανάπτυξη και εξισορρόπηση πολεοδόμησης, φύσης & αγροτικής φροντίδας.
  • Λειτουργία Αγροτικού σχολείου Μαθητείας στην Αττική
  • «Σπίτι Αγρότη» για τους κατοίκους της Αττικής Υπαίθρου που θα λειτουργεί One stop shop για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Κέντρο διάχυσης έρευνας-καινοτομίας και πληροφοριών, ενώ θα υποστηρίζει συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών, τον εθελοντισμό, τον Συνεργατισμό και τοπικές συμπράξεις.
  • Δημιουργία πειραματικών αγροκτημάτων (με καλλιέργειες & εκτροφές), ως θερμοκοιτίδες αγροτικής επιχειρηματικότητας.
  • Διαχείριση υδάτων & επαναχρησιμοποίηση νερών για άρδευση
  • Επισκέψεις Μελέτης σε εκμεταλλεύσεις και σε ΟΤΔ (Erasmus κλπ).
  • Δημιουργία Δικτύου Επισκέψιμων Αγροκτημάτων για ανταλλαγές και για επισκέψεις αστών, ως μορφή Αγροτουρισμού, με χώρο υποχρεωτικής πρακτικής.
  • Εξασφάλιση φτηνών ψηφιακών επικοινωνιών σε όλη την Αττική ύπαιθρο.
  • Θεματικά Πάρκα. Δύο ή τρία Θεματικά πάρκα στην Αττική ή/& «city farm» & Κτηνοτροφικά Πάρκα.
  • Γιορτές Τοπικών Προϊόντων μόνο με τοπικά αγροτικά προϊόντα, χειροτεχνήματα & τοπικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
  • Ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας της Αττικής, με ανάπτυξη οικοτεχνίας από αγρότες-παραγωγούς.
  • Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα. Τοπικές στεγασμένες Αγορές Παραγωγών, Συμβολαιακές σχέσεις & Τοπικά Σύμφωνα. Σημεία συγκέντρωσης της μη τοπικά καταναλώσιμης αγροτικής παραγωγής για άλλες αγορές.
  • Η όσμωση των αγροτικών και αστικών κοινωνιών θα εξασφαλίσει την επιβίωση των τσιμεντουπόλεων, θα ανακουφίσει τις αστικές περιοχές (δροσισμός, αέρας, κατάθλιψη κλπ) και θα ενισχύσει την συλλογική ανοσία …
  • Δημιουργία Συνεταιρισμών Καταναλωτικών, Ενεργειακών & άλλων.
  • Ο σεβασμός όλων, επιβάλλει την φυσική τοπική κυκλική διαχείριση η οποία εκφραζόταν επαρκώς από την αμοιβαία σχέση μεταξύ της παραδοσιακής γνώσης και της σύγχρονης τεχνολογικής καινοτομίας. Ο νέος «σεβασμός» οδηγεί στην ενσωμάτωση της λειτουργίας του οικοσυστήματος της αγροτικής υπαίθρου σε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Χρειαζόμαστε μια νέα ηθική και «φιλοσοφία», εκεί που έχει χαθεί, για να στηρίξει τις κοινωνίες με συμβίωση όλων. Η κερδοσκοπική ιδιωτική ανταγωνιστική οικονομία οδηγεί σε μη βιώσιμες καταστάσεις για την Αττική Ύπαιθρο.
  • Ίσως μια «Ψηφιακή μέριμνα IV» να έδινε μια διέξοδο στα προβλήματα χρόνου και επικοινωνίας των κατοίκων στις αγροτικές περιοχές, με επιδότηση αγροτικών Η/Υ, βέβαια με επαρκείς υποδομές ψηφιακών υπηρεσιών.
  • Με επισπεύδοντες-πρωταγωνιστές τους κατοίκους και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών θα μπορούσαν υποστηρικτικές δομές να συμβουλεύσουν για τις καλύτερες δυνατές λύσεις με στόχο την ευημερία των κατοίκων (Επιτροπές Σοφών, Καθοδηγητικές Επιτροπές, Συμβουλευτικές δομές, .
  • Λιγότερο παρεμβατικό κράτος θα επιτρέψει την αγροτική επιχειρηματικότητα να αναζωογονήσει την ύπαιθρο με θεσμικές μόνο παρεμβάσεις.
  • Ακόμα ίσως και χωρίς άμεσες ενισχύσεις που σήμερα, όπως εφαρμόζονται καταστρέφουν την «παραγωγή». Τα ίδια χρήματα θα οδηγούνται μέσω του δεύτερου πυλώνα της Αγροτικής Ανάπτυξης στην υποστήριξη της παραγωγής.
  • Αξίζει να μελετηθούν οι επιπτώσεις στην αγροτικό κόσμο και την αγροτική παραγωγή από την κατάργηση των αμέσων επιδοτήσεων στην Νέα Ζηλανδία …
  • Αυτός που χάνει, και η κοινωνία που ζημιώνει, είναι ο ανοργάνωτος …
  • Μήπως απαιτείται και ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του ΑΓΡΟΤΗ στην Ελληνική πραγματικότητα?
  • Η αγροτική επιχειρηματικότητα αναζητεί διέξοδο-υποστήριξη με ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ή/& Ισχυρά Τμήματα στα υπάρχοντα Τοπικά Επιμελητήρια.
  • Έγινε απολύτως σαφές ότι πρέπει να εξασφαλισθεί η σύνδεση των οργανώσεων των αγροτών με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τους κοινωνικούς εταίρους. Μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να λειτουργήσει επαρκώς μια τέτοια σύνδεση. Και η περιαστική κτηνοτροφία υποφέρει πάρα πολύ, και φαίνεται να λείπει από το σκεπτικό όλων των αποφάσεων του επιτελικού κράτους.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ενημέρωσε ότι τα συμπεράσματα θα σταλούν στην Ευρ. Επιτροπή και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και σε κάθε φορέα που πιθανόν θα μπορούσε να συμβάλει σε μια ισχυρή, συνδεδεμένη, ανθεκτική & ευημερούσα Αττική ύπαιθρο.

Στις 15-16 Ιουνίου 2022 εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Υπαίθρου με έξοδα των φορέων τους, ομιλούντες αγγλικά (άρα πιθανόν όχι αγρότες …) θα συζητήσουν τις προτάσεις που θα έχουν φθάσει, ώστε να συνδιαμορφωθεί η θέση της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρ. Επιτροπής για να κατατεθεί στο σχέδιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής το φθινόπωρο και να ληφθεί υπ’ όψη στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027, πάντα με ορίζοντα το 2040.

Πληροφορίες για το «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 Αττικής Υπαίθρου» στο magdaktinotrofos@gmail.com και για το «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 Ευρωπαϊκής Υπαίθρου» στο EU-RURAL-PACT-CONFERENCE@ec.europa.eu.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Προηγούμενο άρθροΈως και την Πέμπτη 30 Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων
Επόμενο άρθροΕυχαριστήριο για συμβολή σε πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων