«Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει», δήλωσε ο πρώην υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη σημερινή συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».
«Τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει και η ελληνική κοινωνία βυθίζεται στην απόγνωση της ακρίβειας, η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο με πομπώδεις τίτλους, προκειμένου να αποδείξει το ενδιαφέρον της για το αγαθό της υγείας. Αν υπήρχε αληθινό ενδιαφέρον, θα κάναμε αυτή τη συζήτηση στην αρχή της τετραετίας κι όχι σήμερα, που καταλαβαίνουν ότι είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση, για το γεγονός ότι νομοθετεί, χωρίς να υλοποιεί τις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται και ζήτησε να κατατεθεί σχετική διάταξη, για να δεσμευθεί σχετικά με τον χρόνο υλοποίησής τους.
Στη συνέχεια, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να διευκρινίσει τη θέση του για το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε δεσμευτεί για τη στελέχωση των δομών αυτών. Είχε επίσης δεσμευτεί στις 22/02/2022, παρουσία των εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, ότι οι διατάξεις που αφορούν στα απογευματινά ιατρεία δεν θα συμπεριλαμβάνονταν στο επερχόμενο νομοσχέδιο, αλλά θα προηγείτο ένας γόνιμος διάλογος και θα ψηφίζονταν το φθινόπωρο, διάλογος που ουδέποτε έγινε και οι εργαζόμενοι εξαπατήθηκαν. Για το θέμα των απογευματινών ιατρείων, ερώτησε τον αρμόδιο υπουργό πώς κοστολογείται, συγκεκριμένα, το 30% που θα πληρώνουν οι ασθενείς στα απογευματινά ιατρεία, με βάση το συγκεκριμένο νοσήλιο για να κατανοήσουν και οι πολίτες τι ακριβώς θα πληρώνουν.
Επανερχόμενος στο θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και του προσωπικού γιατρού, ρώτησε την ηγεσία του Υπουργείου ποια είναι η έννοια του προσωπικού γιατρού και βάσει ποιας λογικής θα προβλέπεται για κάθε πολίτη και από ένας γιατρός; Πώς δικαιολογείται επιστημονικά μια οικογένεια με πέντε μέλη να έχει αντίστοιχα και πέντε προσωπικούς γιατρούς; «Ο οικογενειακός γιατρός έχει την έννοια του εκπαιδευμένου γιατρού», εξήγησε ο κ. Κουρουμπλής, «καθώς στόχος της προληπτικής ιατρικής είναι η διατήρηση της υγείας του πολίτη στο μεγαλύτερο χρόνο διάρκειας της ζωής του και κατ’ επέκταση της παραγωγικότητάς του. Ενώ το μόνο που ζητάτε εσείς από τους προσωπικούς γιατρούς είναι να κόβουν στους ασθενείς την πρόσβαση στα νοσοκομεία».
«Πρωτοβάθμια φροντίδα είναι η διεπιστημονική παρέμβαση στην κοινότητα για να μπορούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας να θεωρούνται ως οι πλέον αξιόπιστες σε μια κοινωνία» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε λέγοντας: «Δεν πιστεύετε ως κυβέρνηση στην αξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κι αυτό αποδείχτηκε στη διαχείριση της πανδημίας, η οποία ακόμη καλά κρατεί. Επειδή έγινε αναφορά στο όνομά μου, θα σας πρότεινα να μην βιάζεστε, είναι σε εξέλιξη η έρευνα για τον άδικο χαμό χιλιάδων συνανθρώπων μας και θα πρέπει να αναφέρουν οι δικαστές στα πορίσματά τους, αν υπήρξαν νοσοκομεία που δεν διέθεταν επαρκές οξυγόνο και αναγκάζονταν να επιλέγουν σε ποιους ασθενείς το παρείχαν, ώστε η δικαιοσύνη να κρίνει αν αυτό συνιστά εγκληματική πράξη ή όχι, ιδιαίτερα μετά την έκθεση των κ. Λύτρα και Τσιόδρα», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής. Έθεσε επίσης ζήτημα αναφορικά με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την κατάργηση των κοινωνικών εκπροσωπήσεων, γεγονός που χαρακτήρισε λάθος και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει.
Αναφερόμενος στο καίριο ζήτημα της ακρίβειας, εκτίμησε ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα περισσότερα νοικοκυριά και κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει τη λειτουργία της ρήτρας αναπροσαρμογής, έστω και τώρα, διαφορετικά θα αποδειχθεί ότι υπηρετεί συγκεκριμένες εταιρείες, συγκεκριμένες οικογένειες και συγκεκριμένα καρτέλ. Πρότεινε για άλλη μια φορά την τροποποίηση μέρους του προγράμματος ανάκαμψης, προκειμένου τα ευάλωτα νοικοκυριά και τα αγροτικά σπίτια να ενταχθούν σε προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών, ηλιακών θερμοσιφώνων και έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κουρουμπλής προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αν δεν προβεί εγκαίρως σε πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που υποφέρει, οι πολίτες θα πάψουν να παραμένουν απλοί θεατές των προβλημάτων που τους απασχολούν και θα αναλάβουν δράση.