Γ. Γεραπετρίτης: Εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, η ακυβερνησία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στον ιστότοπο “Newsbomb”, για τα μέτρα στήριξης των πολιτών, τα μετεκλογικά σενάρια κ.α., ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης πήρε θέση για δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που προκάλεσαν αντιδράσεις, όπως και για το θέμα που ανέκυψε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ. Έθεσε όμως και το βασικό εκλογικό δίλημμα, λέγοντας ότι «η ακυβερνησία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για τη χώρα εν μέσω πολλαπλών κρίσεων».

Απαντώντας εν πρώτοις στις αιτιάσεις για επιδοματική πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης, αντέτεινε ότι αυτή «δεν βρίσκεται στη γονιδιακή βάση της δικής μας κυβέρνησης, ήταν απολύτως αναγκαία δεδομένων των συνθηκών κρίσης που βιώσαμε. Όταν βρίσκεσαι σε ένα καθεστώς κλειστής οικονομίας για μια περίπου διετία, θα πρέπει να κρατηθεί όρθιο το δυναμικό μας. Με τα όποια λάθη, τουλάχιστον έχουμε κρατήσει το εργατικό μας δυναμικό, έχουμε φέρει την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο 20ετίας, ήταν στο 17,2%, σήμερα είναι στο 13,8%», επεσήμανε.

Για το εθνικό σχέδιο κατά της ακρίβειας που εκ των πραγμάτων θα είναι εστιασμένο στο ζήτημα της ενέργειας, αποκάλυψε ότι θα εμπεριέχει δύο  πυλώνες, «ο ένας μεταβατικός, με πυροσβεστικά μέτρα που θα κατατείνουν στο να απαμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες της μεγάλης κρίσης στον ενεργειακό τομέα, και ο δεύτερος διαρθρωτικός, με μόνιμα μέτρα».

Στο θέμα που ανέκυψε με τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου, ξεκαθάρισε ότι «σε καθεστώς πολέμου κάθε χώρα θα πρέπει να διασφαλίζει και τα εθνικά της συμφέροντα -κι αυτό, πολλές φορές, δημιουργεί εντάσεις διότι υπάρχουν και αντιτιθέμενα συμφέροντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», για την οποία είπε ότι έδειξε «χρονική υστέρηση».

Σε κάθε περίπτωση, «ανεξαρτήτως του χρόνου και του τρόπου αντίδρασης της Ε.Ε., η Ελλάδα θα αναλάβει να φέρει τα μέτρα εκείνα που θα είναι ωφέλιμα  και λειτουργικά για την απάμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης», συμπλήρωσε εξάλλου. Όμως, συνέχισε, «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, η ελληνική κυβέρνηση πήρε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, που είναι η χονδρική αγορά».

Αναφερόμενος μάλιστα στην εξαγγελία του πρωθυπουργού  για 90% φορολόγηση στα ευκαιριακά κέρδη που παράγονται από τους παραγωγούς ενέργειας, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν έχει δώσει ακόμη το πόρισμα, αλλά μόλις δοθεί, «θα τηρηθεί η εξαγγελία και θα επιστραφεί στα νοικοκυριά ως επιδότηση». Σύμφωνα πάντως με την τελευταία ενημέρωση από τη ΡΑΕ, «τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τον οριστικό πίνακα, στηρίζεται δε, και σε στοιχεία από τις ίδιες τις εταιρείες, άρα, χρειάζεται σχετική επεξεργασία». Εν κατακλείδι, «εντός του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί τόσο το ζήτημα των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση όσο και εκείνο της έκτακτης φορολογίας που θα αναφέρεται στα ευκαιριακά κέρδη», δεσμεύτηκε.

Συγγνώμη από τους πολίτες

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις υπουργών κατά το τελευταίο διάστημα, υπογράμμισε ότι «η αλαζονεία είναι κάτι που δεν ταιριάζει καθόλου στο δικό μας ύφος διακυβέρνησης, συναισθανόμαστε απολύτως την κατάσταση την οποία βιώνουν οι πολίτες, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλα τα νοικοκυριά, για όλες τις επιχειρήσεις. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι την συναισθάνονται όλοι. Υπό συνθήκες πίεσης μπορεί πολλές φορές η εκφορά του λόγου να οδηγήσει σε παρερμηνείες ή ακόμη και σε άστοχες δηλώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απόλυτη ενσυναίσθηση».

Από την άλλη, «δεν είναι στο δικό μας στυλ το να χαϊδεύουμε τα αυτιά των πολιτών, δεν έχουμε εύκολες λύσεις. Δεν θα ακούσετε από εμάς να μην πληρώνουν οι πολίτες γιατί αυτό είναι μη ρεαλιστικό και θα μας οδηγήσει σε εποχές που κανείς μας δεν θέλει να θυμάται. Η κυβέρνηση αυτή έχει σοβαρότητα η οποία θα υποστηριχθεί μέχρι τέλους».

Και για τις δηλώσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, απάντησε ότι «ο αριθμός των διακοπών (στο ηλεκτρικό ρεύμα) σε απόλυτα μεγέθη δεν έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο». Όμως, ο Γ. Γεραπετρίτης έκανε ένα βήμα πιο πέρα ζητώντας ο ίδιος συγγνώμη «εκ μέρους όλων όσοι εκφέρουν το λόγο με τον τρόπο αυτό».

‘Αλλωστε, πρόσθεσε, «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει βοηθήσει κατ’ αναλογία πληθυσμού και ΑΕΠ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης τα ευάλωτα νοικοκυριά κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, όπως συνέβη και με την υγειονομική κρίση. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους πολίτες, με λάθη ή παραλείψεις πολλές φορές, κάνουμε όμως αυτό το οποίο αισθανόμαστε ότι είναι το σωστό».

Να εκπέμπουμε εικόνα σεμνότητας και ταπεινότητας

Για τη ΔΕΗ και τον Γιώργο Στάσση, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε εν πρώτοις ότι «η ΔΕΗ έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα εξέλιξης, παραλάβαμε μια ΔΕΗ υπερχρεωμένη το 2019 και στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Σήμερα θα συζητούσαμε με πολύ διαφορετικούς όρους αν η ΔΕΗ δεν είχε εξυγιανθεί όλο αυτό το διάστημα. Είναι πολύ νωπή η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης και η ΔΕΗ μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής».

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «η εικόνα που εκπέμπεται, πρέπει να είναι πάντοτε μια εικόνα σεμνότητας και ταπεινότητας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΔΕΗ δεν διοικείται από δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς, είναι μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα πρέπει να παίρνει τα πιο ικανά στελέχη τα οποία βρίσκονται ανά τη χώρα και ανά την Ευρώπη. Αν θέλουμε μια ΔΕΗ που θα παραμένει στη μιζέρια και την αυτοκαταστροφή των προηγούμενων ετών, να το συζητήσουμε», για να καταλήξει: «το ζήτημα της εξοχικής κατοικίας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ είναι ζήτημα πολύ προγενέστερο της ανάληψης των καθηκόντων τουλάχιστο».

Πολιτική αλαζονεία

Για τα πολιτικά σενάρια, επέμεινε στην θέση του Μεγάρου Μαξίμου: «δεν νομίζω να έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση που να έχει σεβαστεί τους θεσμούς με τον τρόπο που εμείς έχουμε σεβαστεί. Στην περίπτωση που (στη δεύτερη κάλπη) η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος δεν αποδώσει αυτοδυναμία την οποία αποζητούμε, τότε θα κινηθούμε στα όρια που μας επιτρέπει και μας επιβάλλει το Σύνταγμα. Θα αναζητήσουμε τις πολιτικές εκείνες συμμαχίες έτσι ώστε να μην υπάρξει ζήτημα ακυβερνησίας. Όταν με τόσο κόπο έχουμε κερδίσει αυτήν την οικονομική αξιοπιστία και ισορροπία, η ακυβερνησία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για τη χώρα εν μέσω πολλαπλών κρίσεων».

Με αυτά τα δεδομένα, «εμείς θα αναζητήσουμε προγραμματική συμφωνία, δηλαδή εκείνους τους πολιτικούς σχηματισμούς που κινούνται σε ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να συγκλίνουμε. Υπάρχουν κάποιες αξιακές θέσεις από τις οποίες δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε π.χ. το ζήτημα των λιγότερων φόρων, της μεγαλύτερης ανάπτυξης, ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Επ’ αυτής της βάσης θα κινηθούμε, δεν είναι μια εύκολη άσκηση. Ήδη το ΚΙΝΑΛ με δηλώσεις του αρχηγού του έχει σχεδόν αποκλείσει μια τέτοιου τύπου συνεργασία», παρατήρησε ακόμη.

Και ειδικώς για τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ότι δεν θα συνεργαστεί με κυβέρνηση με πρωθυπουργό είτε τον κ. Μητσοτάκη είτε τον κ. Τσίπρα, απάντησε ότι είναι μια δήλωση που «δεν σέβεται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Αν έχεις φτάσει σε μια οριακή αυτοδυναμία της τάξης του 35% ή του 37% και παρά ταύτα δηλώνεις ότι εσύ αγνοείς αυτήν την αυτοδυναμία έχοντας μια αρνησικυρία της τάξης του 10% – 12%, αυτό είναι πολιτική αλαζονεία.

Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θα συζητήσουμε, αν χρειαστεί, και με το Κίνημα Αλλαγής, σκοπός μας όμως είναι να πάμε σε μια κυβέρνηση σταθερή και στιβαρή για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Βρισκόμαστε σε ένα ρευστό περιβάλλον, και γεωπολιτικά, γνωρίζουμε τα προβλήματα με τη γείτονα, γνωρίζουμε τα του πολέμου, έχουμε πολλαπλές κρίσεις, καταλαβαίνουμε ότι η πολιτική ρευστότητα είναι το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε».

Και στο ερώτημα αν η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, «όπως τίθεται το πολιτικό πλαίσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης», υποστήριξε εξηγώντας συγχρόνως το «γιατί»: «υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση και πολιτική και υφολογική για να μπορέσουμε να έχουμε την οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο διάστημα έχει αποδειχθεί δύσκολη η συνεργασία και στα βασικά ζητήματα κι αυτό μου είναι δύσκολο να το κατανοήσω. Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση έρχεται  με μια ρητορική του εύκολου λαϊκισμού, του τύπου “δεν πληρώνω”, “θα καταργήσω συμβάσεις”, “θα αγνοήσω το ευρωπαϊκό δίκαιο”, δεν μπορούμε να συζητήσουμε».

Στο ερώτημα αν ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα αλλάξει ο παρών εκλογικός νόμος, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «εφόσον το είπε ο πρωθυπουργός, παρέλκει κάθε δική μου τοποθέτηση. Η παρούσα κυβέρνηση δεν θα χειραγωγήσει τον εκλογικό νόμο, όπως δεν έχει χειραγωγήσει και κανέναν από τους πολιτικούς και συνταγματικούς θεσμούς. Έφερε έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος διασφαλίζει στο μέτρο του δυνατού την κυβερνητική σταθερότητα, από την άλλη είναι ένας ισόρροπος νόμος, διότι λαμβάνει υπόψη και το ύψος του ποσοστού του πρώτου κόμματος».

Τελευταίο θέμα της συνέντευξης ήταν η τελευταία δημοσκόπηση της «διαΝΕΟσις», ειδικότερα τα πορίσματα ότι οι νέοι άνθρωποι σε ποσοστό άνω του 70% δηλώνουν διατεθειμένοι να ξενιτευτούν αναζητώντας καλύτερο επαγγελματικό μέλλον: «είναι από τα ζητήματα που πληγώνουν την κυβέρνηση και πολύ περισσότερο εμένα προσωπικώς που ήμουν πάντοτε πολύ κοντά στα νέα παιδιά, υπό την πανεπιστημιακή μου ιδιότητα. Υπάρχει ένα πλαίσιο που ενθαρρύνει σταθερές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ήδη έχουν δημιουργηθεί 250.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες υψηλών προσόντων», είπε ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, παραπέμποντας και στο πρόγραμμα νεανικής στέγης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΥγεία: Η τρίτη δόση εμβολίου μετά από μόλυνση με κορονοϊό αυξάνει ελάχιστα την προστασία έναντι της Όμικρον, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες
Επόμενο άρθροΕκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αντιμετώπισαν επισιτιστικές κρίσεις το 2021 εξαιτίας των συγκρούσεων, των οικονομικών κρίσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων