Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Από σήμερα ισχύει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 663 στα 713 ευρώ. Ουσιαστικά, ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο. Παρά τις αντιξοότητες, παρά τα όσα συμβαίνουν διεθνώς, συνεπείς σε αυτά που έχουμε πει, κάναμε αυτή τη ρύθμιση, με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά, σε αυτούς που μπαίνουν πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο σημειολογικό και συμβολικό γεγονός για την Πρωτομαγιά, για τους εργαζόμενους και κυρίως για τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας.
Νέα ουσιαστική παρέμβαση για τη μείωση της τιμής του ρεύματος
Πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν κάνει, μέχρι στιγμής, αίτηση στην πλατφόρμα για τη βενζίνη, έτσι ώστε να έχει μια αισθητή μείωση στην τιμή της, 22 λεπτά ανά λίτρο στην ηπειρωτική χώρα και 28 στα νησιά.
Η κατάσταση με την τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα σκιάζει τα πάντα. Δημιουργεί τεράστιες, ανυπέρβλητες, για πολλούς συμπολίτες μας, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δυσκολίες. Μέχρι τώρα υπάρχει μια πολύ σημαντική στήριξη της Κυβέρνησης, την οποία κυρίως έχουν αντιληφθεί αυτοί που έχουν χαμηλές καταναλώσεις, μέχρι 300 κιλοβατώρες. Οι συμπολίτες μας αυτοί έχουν δει μικρές αυξήσεις. Όμως, αυτό δεν αλλοιώνει το γεγονός ότι όλοι οι υπόλοιποι, από τις 300 κιλοβατώρες και πάνω και οι επιχειρήσεις, έχουν δει αυξήσεις, οι οποίες προκαλούν τεράστιες και ανυπέρβλητες δυσκολίες. Το καταλαβαίνουμε και νιώθουμε την αγωνία τους.
Είμαστε έτοιμοι για μία πολύ ουσιαστική, αποφασιστική παρέμβαση, η οποία θα κάνει τρία πράγματα. Πρώτο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα δουν και οι επιχειρήσεις -ήδη έχουν δει- αυτήν την ουσιαστική ενίσχυση και μάλιστα κάποιες επιχειρήσεις και αναδρομικά, σε ό,τι αφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεύτερον, θα ισχύσουν τα μέτρα αυτά και τον Μάιο. Και τρίτον -και πιο σημαντικό- θα ανακοινώσει σύντομα ο Πρωθυπουργός μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση, ένα εθνικό σχέδιο, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στην Ευρώπη, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση στην τιμή του ρεύματος που θα πληρώνει ο πολίτης.
Αυτό που θα δει, όμως, ο πολίτης που καταναλώνει πάνω από 300 κιλοβατώρες, είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος, σε σχέση με αυτό που πλήρωνε πριν. Δηλαδή, θα υπάρξει ενίσχυση αποφασιστική, ουσιαστική με μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Αυτό που θα κάνουμε, θα διαμορφώσει ένα χρονικό ορίζοντα αρκετά μεγάλο, μέσα στον οποίο οι τιμές του ρεύματος θα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτά που γνωρίζαμε πριν ξεσπάσει αυτή η κρίση. Θέλω να είμαι σαφής και ειλικρινής. Και πάλι δεν θα μηδενιστεί πλήρως το αποτύπωμα της αύξησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε αυτό το πάρα πολύ δύσκολο αποτύπωμα. Το μέτρο θα είναι οριζόντιο. Θα είναι για όλους.
Θα ρωτήσει κάποιος: «Γιατί το αφήσατε όλο το προηγούμενο διάστημα και έφτασε εκεί που έφτασε;». Διότι πρέπει να μελετώνται οι δυνατότητες και ο δημοσιονομικός χώρος και να σταθμίζεται από πού θα βρίσκει τα χρήματα αυτά, καθώς η ισορροπία που πρέπει να τηρείται, είναι ευαίσθητη.
Ο Πρωθυπουργός έχει πάρει μία πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί εδώ χρειάζονται ουσιαστικές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και για την τιμή του φυσικού αερίου, έτσι όπως διαμορφώνεται διεθνώς και για τις ενιαίες προμήθειες και για την αποθήκευση ενέργειας. Πράξεις και παρεμβάσεις που έχουν στόχο και την τιμή, αλλά και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Όμως, η Ευρώπη καθυστερεί. Αυτή είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Θέλουμε γρήγορες αποφάσεις. Γι’ αυτό έρχεται ο Μητσοτάκης και λέει ότι, με βάση το σχεδιασμό και την προετοιμασία που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, με βάση την απόδοση της οικονομίας και την καθαρή εικόνα που έχουμε τώρα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, θα κάνουμε μια αποφασιστική παρέμβαση, πού θα οδηγήσει τον κόσμο να πληρώνει το ρεύμα φθηνότερο από ό,τι το πληρώνει σήμερα.
Από την ώρα που θα εφαρμοστούν αυτά που ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση σχεδιάζουν και θα ανακοινώσουν μέσα στο Μάιο και θα εφαρμοστούν τον Ιούνιο, δεν θα ξαναδούμε λογαριασμούς ρεύματος που να είναι τέσσερις και πέντε φορές πάνω. Κάτι που αντιμετώπιζαν οι καταναλώσεις από 300 κιλοβατώρες και πάνω, καθώς συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Θα μετριαστούν πάρα-πάρα πολύ οι αυξήσεις, θα μειωθούν δραστικά οι λογαριασμοί και μάλιστα για έναν χρονικό ορίζοντα αρκετά μεγάλο. Προετοιμαστήκαμε και δρούμε μετρημένα, με μέτρα που μπορεί να είναι εφαρμόσιμα και αποφασιστικά. Χωρίς να λέμε ότι θα βγάλουμε «λαγούς από τα καπέλα» και χωρίς να παραπλανούμε τον κόσμο και να λαϊκίζουμε.
Τον κόσμο, τι τον ενδιαφέρει; Να μην ξαναδεί λογαριασμό που είναι 4 και 5 φορές πάνω. Τις επιχειρήσεις τι τις ενδιαφέρει; Να μπορούν να ανακτήσουν μέρος του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που έχασαν εξαιτίας της εκτόξευσης της τιμής του ρεύματος. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση βλέπει τι γίνεται, αισθάνεται, καταλαβαίνει και θα δράσει ουσιαστικά και πολύ αποφασιστικά το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο Πρωθυπουργός όταν αισθανθεί ότι αυτό που σχεδιάζουμε είναι στέρεο, τα χρήματα έχουν βρεθεί, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι συγκεκριμένο, θα βγει και θα το πει στον κόσμο.
Εάν είχαν εισακουσθεί πιο νωρίς και έγκαιρα οι προτάσεις Μητσοτάκη, σε επίπεδο ευρωπαϊκό, πολλές χώρες θα είχαν τη δυνατότητα να έχουν περισσότερα εργαλεία τώρα. Ο Πρωθυπουργός πρότεινε να διατεθούν αδιάθετα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος
Σε ό,τι αφορά τις διακοπές ηλεκτρικού, για να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι και ειλικρινείς. Κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην μένουν χωρίς ρεύμα οι συμπολίτες μας, μέσα από τις ενισχύσεις που δίνουμε και μέσα από τα προγράμματα που και η Δ.Ε.Η. και άλλες εταιρείες έχουν. Διακοπές ρεύματος, δυστυχώς, πάντα υπήρχαν. Και αυτό φαίνεται καθαρά από τα στοιχεία για τις διακοπές, ότι για παράδειγμα το 2017 είχαμε 233.092 περιπτώσεις, το 2018 είχαμε 220.350 περίπου περιπτώσεις, το 2019 είχαμε 172.840 περιπτώσεις, χωρίς να έχουμε την κρίση και τις τιμές που είχαμε τώρα.
Κανένας λογαριασμός δεν κόβεται, αν τον αφήσεις απλήρωτο μια φορά. Κανένας λογαριασμός δεν κόβεται ακόμα και αν τον αφήσεις απλήρωτο ενδεχομένως και δεύτερη φορά, εφόσον έχεις κάνεις ρύθμιση. Και είμαι σίγουρος ότι -και οι πάροχοι- αντιλαμβάνονται ότι είναι μια δύσκολη συγκυρία, ότι είμαστε σε ένα μεσοδιάστημα που έρχεται μια ουσιαστική ρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά στα κέρδη, νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο καθαρό μήνυμα -και ουσιαστικό και συμβολικό- από αυτό που είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι δηλαδή το 90%, όπως θα προσδιοριστούν τα παραπάνω κέρδη σε σχέση με αυτά που λογικά θα μπορούσαν να υπάρχουν, θα επιστραφούν στον κόσμο.
Για την τουρκική προκλητικότητα
Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας πήρε άμεση και γρήγορη απάντηση. Και στο πεδίο με την αντίδραση της Πολεμικής μας Αεροπορίας και τις αναχαιτίσεις, αλλά και διπλωματικά. Και νομίζω ότι στη συμπεριφορά αυτή αντανακλάται ο εκνευρισμός της Τουρκίας και εξαιτίας αυτού που θα συμβεί το επόμενο διάστημα, που είναι και πρωτοφανές και εξαιρετικά τιμητικό για την Πατρίδα μας, αλλά και για Έλληνα Πρωθυπουργό.
Αναφέρομαι στην πολύ αναβαθμισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α., όχι μόνο στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, τον κ. Biden, αλλά και σε αυτό που μόνο εβδομήντα φορές έχει γίνει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα για μεγάλους ηγέτες ξένων χωρών, να μιλήσει δηλαδή ο Πρωθυπουργός στην κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας, στο Κογκρέσο, των Η.Π.Α.. Αντιλαμβάνεται κανείς τη μεγάλη σημασία, μέσα στη συγκυρία, της παρέμβασης αυτής.
Πρόκειται για σπασμωδικές και άνευ ουσίας αντιδράσεις της Τουρκίας, διότι η χώρα μας ούτε τρομάζει, ούτε κάνει πίσω σε αυτά που υποστηρίζει. Ούτε το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να υποχωρήσει για την Τουρκία, ούτε γυρίζει πίσω ο δρόμος της αναβάθμισης και της ενίσχυσης του γεωπολιτικού «αποτυπώματος» της χώρας μας. Έχουν μια νευρικότητα οι γείτονες. Εμείς παραμένουμε ψύχραιμοι, προσηλωμένοι, σταθεροί χωρίς εκπτώσεις σε αυτά που η χώρα μας υποστηρίζει με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Εμείς δεν πρέπει να παίξουμε στο παιχνίδι των Τούρκων. Προφανώς και δεν φοβόμαστε τίποτα. Από την άλλη, όμως, η χώρα είναι ο μεγάλος παίκτης της ειρήνης και της σταθερότητας. Και αυτό ακριβώς αντικατοπτρίζεται και στην αναγνώριση που έχει σε διεθνές επίπεδο.