Οι γυναίκες αποκτούν δικαιώματα μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, αν και από την αρχαιότητα ακόμη αναγνωρίζονται κατά περιόδους κάποιες συζητήσεις και διεκδικήσεις για τη βελτίωση της θέσης τους στην κοινωνία.
Τα βήματα που έχουν γίνει ιστορικά στο ζήτημα της διάκρισης των φύλων στο οικογενειακό, εργασιακό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο και τους συσχετισμούς ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα θα εξετάσουν ιστορικοί του Δικαίου σε διεθνή ημερίδα, με θέμα «Γυναίκες και Δίκαιο από την Αρχαιότητα στη Νεωτερικότητα», που διοργανώνουν, την Παρασκευή 6 Μαΐου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2022, η Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας του Δικαίου και η Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
«Μόνο στη νεωτερικότητα, στα τέλη του 20ου αιώνα οι γυναίκες αποκτούν πλήρη δικαιώματα, μέχρι τότε δεν είχαν ούτε πολιτικά, ούτε και πολλά αστικά δικαιώματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δικαίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Δικαίου Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. Μαρία Γιούνη, εξηγώντας ότι «σε προηγούμενες εποχές υπάρχουν μόνο κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που βελτιώνουν θέση γυναικών και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται συζήτηση για κάποια δικαιώματα, αναγνωρίζεται μία διεκδίκηση κατά περιόδους».
«Σκεφτήκαμε να κάνουμε εκδήλωση που να εξετάζει τη σχέση της γυναίκας με το δίκαιο διαχρονικά, καθώς η ιστορία θέτει ζητήματα επίκαιρα στη διαχρονία και μας προκαλεί να αναστοχαστούμε την πορεία της Πολιτικής και του Δικαίου και να αντλήσουμε συμπεράσματα ουσιώδη για τους όρους της ζωής μας και σήμερα», πρόσθεσε η κ. Γιούνη.
Στην πρώτη συνεδρία της διεθνούς ημερίδας η θεματική θα καλύψει ζητήματα που συσχετίζουν τη γυναίκα με το δίκαιο της αρχαίας Ελλάδας και με το ρωμαϊκό δίκαιο, ενώ η δεύτερη συνεδρία θα εστιάσει στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια και σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις δικαίου.
Η ημερίδα θα κλείσει με στρογγυλή τράπεζα για τη σύγχρονη Ελλάδα, τις παρεμβάσεις σε διάφορα ζητήματα δικαίου που αφορούν τις γυναίκες στη σύγχρονη εποχή και την εξέλιξη των δικαιωμάτων τους. Οι εργασίες της Ημερίδας θα μεταδοθούν ζωντανά από τον σύνδεσμο https://www.auth.gr/video/video-diethnis-imerida-ellinikis-etaireia/
ΑΠΕ-ΜΠΕ