Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να «κινήσουν γη και ουρανό» προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενώπιον εκπροσώπων από περίπου 40 χώρες που συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Γερμανία για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές ικανότητες του Κιέβου.
«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», δήλωσε ο Όστιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία.
Την ώρα που η Ρωσία στοχεύει τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και της περιοχής του Ντονμπάς, «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μέσω της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Όστιν.
«Θα συνεχίσουμε να κινούμε γη και ουρανό ώστε να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός που μετέβη την Κυριακή στο Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από κοινού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Οι ΗΠΑ, που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, θέλουν να της «δώσουν το είδος της υποστήριξης, του πυροβολικού και των πυρομαχικών που θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στάδιο της μάχης», είχε διευκρινίσει ο επικεφαλής του Πενταγώνου σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Το Κίεβο ζητά κυρίως βαρύ πυροβολικό και τεθωρακισμένα άρματα μάχης ώστε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στις αχανείς πεδιάδες της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, όμως ο εξοπλισμός ρωσικής κατασκευής στον οποίο έχουν εκπαιδευθεί οι ουκρανικές δυνάμεις εξαντλείται.
Ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν ακόμη αποθέματα τα στέλνουν στο Κίεβο, μερικές φορές με αντάλλαγμα αμερικανικό οπλισμό νέας γενιάς, όπως μπόρεσαν να διαπιστώσουν οι δημοσιογράφοι που συνόδευσαν τον Όστιν στην Πολωνία.
Έτσι ο επικεφαλής του Πενταγώνου και ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησαν στους δημοσιογράφους χθες, Δευτέρα, από έναν αποθηκευτικό χώρο όπου στοιβάζονταν τόνοι στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, προειδοποίησε πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια ασφαλείας –τώρα– που θα τη βοηθήσει να αμυνθεί απέναντι σε μια εν εξελίξει ενδεχομένως αποφασιστική ρωσική επίθεση στα ανατολικά. Είπε πως οι ερχόμενες εβδομάδες είναι «κρίσιμες».
«Ο χρόνος δεν είναι με την πλευρά της Ουκρανίας», είπε ο Μίλεϊ, σε σχόλια σύσκεψης κεκλεισμένων των θυρών που διανεμήθηκαν στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του. «Η έκβαση αυτής της μάχης, εδώ, σήμερα, εξαρτάται από τους ανθρώπους σε αυτό το δωμάτιο».
Ο Μίλεϊ πρόσθεσε: «Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τα μέσα να πολεμήσουν».
Αφού απωθήθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια αποτυχημένη επίθεση στο Κίεβο στον βορρά, η Μόσχα αναδιέταξε τα στρατεύματά της στα ανατολικά για μια χερσαία επίθεση σε δύο επαρχίες που είναι γνωστές ως Ντονμπάς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτιμούν πως η Ρωσία θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε πλήγματα πυροβολικού, προσπαθώντας να σφυροκοπήσει ουκρανικές θέσεις, καθώς θα εγκαθιστά χερσαίες δυνάμεις από διάφορες κατευθύνσεις στην προσπάθεια να περικυκλώσει και να κατανικήσει ένα σημαντικό κομμάτι του ουκρανικού στρατού.
Όμως οι ΗΠΑ εκτιμούν παράλληλα πως πολλές ρωσικές μονάδες είναι αποδυναμωμένες, με ορισμένες να λειτουργούν με απώλειες προσωπικού που φθάνουν έως το 30% — ένα επίπεδο που οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εκτιμούν είναι αρκετά υψηλό ώστε να συνεχίσουν να πολεμούν, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η διάσκεψη έχει επίσης στόχο να παράσχει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα.
«Η Ουκρανία έχει ανάγκη τη βοήθειά μας προκειμένου να νικήσει σήμερα και θα έχει ακόμη ανάγκη τη βοήθειά μας όταν ο πόλεμος θα τελειώσει», επέμεινε σήμερα ο Όστιν.
Η διάσκεψη δεν διεξάγεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, παρότι εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας συμμετέχει σε αυτήν.
Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ χρειάστηκε να ακυρώσει τη μετάβασή του για λόγους υγείας.
Μεταξύ των 40 χωρών που συμμετέχουν, βρίσκονται ευρωπαϊκές χώρες που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά και πιο μακρινές χώρες, όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία που φοβούνται πως μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα αποτελέσει προηγούμενο και θα ενθαρρύνει τις εδαφικές φιλοδοξίες της Κίνας.
Η Φινλανδία και η Σουηδία, χώρες παραδοσιακά ουδέτερες που εξετάζουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, εκπροσωπούνται επίσης στη διάσκεψη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ