Πρόκειται για τη θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα η οποία κυκλοφορεί από τον περασμένο Μάρτιο στην Αμερική, την Αυστραλία καθώς και σε μερικές χώρες της Ευρώπης – στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους
Με ένα νέο σκεύασμα εμπλουτίζεται η θεραπευτική φαρέτρα για την πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας, την πιο κοινή νευρολογική αυτοάνοση πάθηση που εκδηλώνεται σε νέους ενήλικες και δη γυναίκες. Παγκοσμίως οι ασθενείς εκτιμώνται σε 2,5 εκατ., ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 10.000-12.000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Πρόκειται για τη θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα η οποία κυκλοφορεί από τον περασμένο Μάρτιο στην Αμερική, την Αυστραλία καθώς και σε μερικές χώρες της Ευρώπης – στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Περισσότεροι από 100.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα μέσα από το εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών αλλά και από την κυκλοφορία του.
Από το 1993 και την κυκλοφορία της πρώτης ιντερφερόνης β-1b μέχρι σήμερα έχουν παρασκευαστεί και κυκλοφορήσει εννέα ακόμη θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου.
Η έγκριση της νέας θεραπείας βασίστηκε σε ένα ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο περιελάμβανε δύο κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, την DEFINE και την CONFIRM, καθώς και μία τρέχουσα μελέτη ανοιχτής επέκτασης (ENDORSE), στην οποία ασθενείς παρακολουθούνται από 5 και ως 6,5 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Δρα Ραλφ Γκολντ, M.D., καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Νευρολογίας στο Νοσοκομείο St. Josef του Νοσοκομείου του Μπόχουμ κι επικεφαλής μίας εκ των δύο μελετών «η μελέτη ENDORSE απέδειξε πως ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας προσφέρει θετικά αποτελέσματα σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση συμπεριλαμβανομένων και των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών, γεγονός που υπογραμμίζει την αξία της θεραπείας». Το νέο χάπι αποδείχθηκε ότι μειώνει τις υποτροπές και τις εστίες του εγκεφάλου και καθυστερεί την εξέλιξη της αναπηρίας, παρουσιάζοντας παράλληλα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανοχής.
Τη νέα θεραπεία έχουν λάβει και Έλληνες ασθενείς στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, με τα αποτελέσματα που καταγράφονται μέχρι τώρα να χαρακτηρίζονται πολύ καλά από τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ, κατά το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ),που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, « η θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα ενεργοποιεί το «μονοπάτι» Nrf2 μέσω του οποίου επιτυγχάνεται αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση». Οι παρενέργειες του φουμαρικού διμεθυλεστέρα στους ασθενείς σύμφωνα με τον καθηγητή ήταν μικρής κλίμακας και εκδηλώνονταν με ένα αίσθημα καύσου ή με προβλήματα γαστρεντερολογικής φύσης.