Δημήτριος Μιχαηλίδης: Τομεακό Πρόγραμμα Αιγοπροβατοτροφίας?

Πραγματοποιήθηκε, στις 20/4/2022, η τελευταία προ της προσδοκίας της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με κύριο θέμα την αποτύπωση προτάσεων για ένα πιθανό Τομεακό Πρόγραμμα Αιγοπροβατοτροφίας στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης-ΠΑΑ της Ελλάδος 2023-2027, το οποίο με το ν+3 θα καλύπτει την περίοδο μέχρι και το 2030.

Το θέμα του Τομεακού Προγράμματος έγινε επίκαιρο μετά τις παρατηρήσεις της Ευρ, Επιτροπής στο προταθέν από την Ελλάδα Σχέδιο ΠΑΑ, όπου η ΕΕ επεσήμανε στην Ελλάδα ότι πέραν των γνωστών και «συνήθων» Τομεακών Προγραμμάτων για τον οίνο, για το μέλι, για το ελαιόλαδο και για τα οπωροκηκηπευτικά υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός και προγραμματικός χώρος και για άλλα Τομεακά Προγράμματα, χάριν παραδείγματος θα μπορούσε να γίνει ένα νέο Τομεακό Πρόγραμμα Αιγοπροβατοτροφίας.

Στην τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που γίνεται κάθε Τετάρτη, στις 21.00 η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής υποδέχθηκε στις 20/4/2022 τους/τις: κ Νίκος Δημόπουλος (Καβάλα), κ Γιάννης Κοντογιάννης (Αττική), κα Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι-Αχαρναί), κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Μεγαρα), κ Δημήτρης Μιχαηλίδης (Θεσσαλονίκη), κ Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα), κ Θανάσης Ντόβας (Γαλάτσι, Αθήνα), κ Πάνος Παπαϊωάννου (Αθήνα), κ Δημήτρης Ρουκάς (Πιερία), κ Στράτος Τσικουράκης (Χανιά), κ Δημήτρης Χατζαντώνης (Αθήνα) & κ Γιάννης Χερουβείμ (Αίγινα).

Με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη (6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus) η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση προσέγγισε πολλά θέματα της Αιγοπροβατοτροφίας, των δυνατοτήτων συμβολής της Αιγοπροβατοτροφίας στην εθνική Οικονομία, του ρόλου της Αιγοπροβατοτροφίας στην κοινωνική συνοχή του αγροτικού κόσμου και πολλά άλλα μεταξύ των οποίων:

  1. Η ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είναι το μόνο σύστημα που εξυπηρετεί την σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος και δίνει διέξοδο στην τοπική ισορροπία.
  2. Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΟΙΜΕΝΙΚΗΣ αιγοπροβατοτροφίας, προσαρμοσμένης στο Ελληνικό περιβάλλον και την βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και της Ελλάδος
  3. Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ επιβάλλει πραγματικά αγροτικά σχολεία με την μέθοδο της μαθητείας σε κάθε Περιφερειακή ενότητα και σύγχρονα εργαλεία
  4. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ μπορεί να δημιουργήσει ευελιξία, εξοικονόμηση εξόδων και έσοδα από πώληση δικαιωμάτων CO2.
  5. H ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑΣ ΜΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ σε τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας Τουρισμού & νέες κοπές.
  6. Η ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ μπορεί να αυξηθεί με αριθμό ζώων στους υπάρχοντες βοσκότοπους και αξιοποίηση υπολειμμάτων εστιατορίων.
  7. Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΔΑΣΟΥΣ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ διαμορφώνει νέες συνθήκες «Στοχευμένης βόσκησης» και συμβίωσης παραγωγικών ζώων & δάσους
  8. Η ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ-LOCALITY και τα παραδοσιακά είναι η νέα δυναμικά ανερχόμενη τάση μετά την ταλαιπωρία της παγκοσμιοποίησης …
  9. Τα ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ με ντόπιες ποικιλίες & αυτόχθονες φυλές ζώων βοηθούν στην τμηματοποίηση και διαφοροποίηση της αγοράς
  10. Οι ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΣΚΗΣΗ με ψηφιακά συστήματα και παρακολούθηση της αλυσίδας αξίας των ζωικών προϊόντων
  11. Η ΔΙΚΤΥΩΣΗ, οι ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ & οι νέες ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ πρέπει να ξεκινήσουν από τα δημοτικά σχολεία, από τα αγροτικά σχολεία και να ολοκληρωθούν με πλέγμα κινήτρων και προγράμματα υποστήριξης.
  12. Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑΣ πρέπει να απελευθερώσει την μεγάλη ποικιλία των τοπικών τυριών με όρους ποιότητας.

Η συστηματική έλλειψη συμφωνημένης με όλους του κοινωνικούς εταίρους Αγροτικής Πολιτικής μας υποψιάζει ότι όσα καταγράφει ο Σπύρος Σελιανίτης στο βιβλίο του «Οι σκοτεινές διαδρομές της γεωργικής πολιτικής» (Αθήνα, 1999, ISBN 978-960-7057-50-1, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού) είναι μια πραγματικότητα. Ίσως έτσι μπορεί να εξηγηθεί (!) γιατί διαχρονικά υποχωρεί συνεχώς η βοοτροφία στην Ελλάδα και επιδοτείται η πάχυνση εισαγόμενων μόσχων, γιατί καταστράφηκε η ισορροπία στα δάση της Ελλάδος με τον διωγμό της κτηνοτροφίας και γιατί κανένας καρεκλοκένταυρος δεν προώθησε Τομεακό Πρόγραμμα για την Αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα … Ίσως για τις ίδιες «σκοτεινές διαδρομές» ακόμα και τα σχολεία να αποξενώνουν συστηματικά τα παιδιά μας από τον σεβασμό της κτηνοτροφίας και να υποβιβάζουν κοινωνικά στους κτηνοτρόφους και την συμβολή της κτηνοτροφίας στην επιβίωση του ελληνικού έθνους και της δομής του κράτους.

Για πολλοστή φορά μνημονεύθηκε η πάρα πολύ σοβαρή πρόταση του Δρ Φωτίου Βακάκη «Η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και εκείνων της πανδημίας του κορονοϊού, ως ΕΙΚΑΙΡΙΑ Στρατηγικού Σχεδιασμού αξιοποίησης του μεγάλου δυνητικού παραγωγικού δυναμικού της Ελληνικής Γεωργίας» (Αθήνα, Ιούνιος 2020, www.vakakis.gr). Ιδιαίτερα η επισήμανσή του ότι: Το μέλλον της Ελληνικής «γεωργίας & κτηνοτροφίας» πρέπει να σχεδιασθεί σε περιβάλλον όπου η εφαρμογή των θεσμών θα συνιστά ανελαστική κοινωνική δέσμευση, ώστε σταδιακά να γίνει επαναπροσέγγιση το επιπέδου κοινωνικής ευημερίας με περισσότερη συλλογική δράση και με νέους θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η πρόσφατη πανδημία, που ενίσχυσε την αλληλεγγύη μεταξύ του πληθυσμού αλλά και την καλύτερη προσαρμογή της κοινωνίας στους περιορισμούς που προσδιορίζει η κυβέρνηση και η επιστήμη, θα αποδεχθεί την πρόσκληση για κοινή προσπάθεια συμφωνημένης προσχεδιασμένης στρατηγικής αξιοποίησης του υψηλού δυνητικού παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής «γεωργίας & κτηνοτροφίας», που σήμερα τελεί «εν εφεδρεία» (εν υπνώσει …), προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας, της Ελληνικής Κοινωνίας, της τοπικής Οικολογίας, της ελληνικής υπαίθρου γενικότερα και των γεωργών & κτηνοτρόφων ειδικότερα»

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη επεσήμανε τις ευκαιρίες που προσφέρει το διαδίκτυο στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των κτηνοτρόφων που είναι δεμένοι με την γη τους και με την καθημερινή φροντίδα των παραγωγικών ζώων τους. Η εμπειρία από την υπερδιετή λειτουργία των δημοσίων διαδικτυακών συζητήσεων έχει προάγει το επίπεδο επικοινωνίας, έφερε τις κρίσιμες πληροφορίες άμεσα σχεδόν για εφαρμογή, και προλείανε συνεργασίες.

Κάθε Τετάρτη στις 21.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συζητάει και την Τετάρτη, 18 Μαΐ 2022, 18.00-22.00 το θέμα είναι: ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 ΑΤΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, που είναι μεν ανοιχτό σε όλους, όπως πάντα, αλλά ΠΡΟΣΚΑΛΛΟΥΝΤΑΙ ειδικά οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (Σύλλογοι, σωματεία, ενώσεις, επιτροπές κλπ) να συνδιαμορφώσουν σκέψεις για περισσότερο ελκυστική ύπαιθρο με ευημερούντες όλους τους κατοίκους της.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, AgroBus
Προηγούμενο άρθροΠεριφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μονή Αγίων Νηπίων Οινόης – Αττικής
Επόμενο άρθροΣ. Καλαφάτης: “Το φως της Ανάστασης  να σημάνει το τέλος του πολέμου και της φρίκης”