Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Θα συνεχιστεί και το Μάιο η στήριξη της Κυβέρνησης οριζόντια σε όλη την κοινωνία, όπως αυτή ήταν και τον Απρίλιο και μάλιστα ενισχυμένη, καθώς έφτασε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.  Αυτή η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας στην τιμή του καταναλωτή, αυτό που πληρώνει ο καθένας δηλαδή, να είναι η 15η σε ακρίβεια στην Ευρώπη. Πιο χαμηλή από αυτή που πληρώνουν οι καταναλωτές σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία.

 

Όντως, οι τιμές οι τιμές του ρεύματος είναι πάρα πολύ υψηλές. Αποτελεί τη μεγαλύτερη, για πολλούς ανυπέρβλητη δυσκολία.  Σε αυτή τη διεθνή κρίση, η πολιτική που έχουμε εφαρμόσει, έχει οδηγήσει, μέχρι στιγμής, στο να είναι άλλες 15 χώρες ακριβότερες από εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της τέλος Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός έχει πρωταγωνιστήσει στην κατάθεση προτάσεων, για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση, έτσι ώστε να υπάρξει πιο αποφασιστική απάντηση.

Αν δεν υπάρξει, η Κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται το δικό  μας εθνικό σχέδιο, που θα είναι μια πολύ ουσιαστική, πολύ δραστική, πολύ αποφασιστική παρέμβαση. Θα έχει αποτύπωμα στον καταναλωτή και θα έχει και πολύ μεγάλη διάρκεια.

Οι δρόμοι που υπάρχουν είναι συγκεκριμένοι.  Αφορούν είτε στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή, σε σχέση και με το φυσικό αέριο, είτε με τη χρηματοδότηση των πολιτών. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να πούμε ποιον δρόμο θα διαλέξουμε και πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

Εκείνο που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να υπάρξει μία αποφασιστική παρέμβαση, έτσι ώστε να πληρώνει δραστικά λιγότερο το ρεύμα. Και ο στόχος είναι να είναι το ταχύτερο δυνατό.

Γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή προετοιμασία και επεξεργασία, σταθμίζοντας δεδομένα, μεγέθη, τιμές, αντοχές του Προϋπολογισμού, δημοσιονομικά περιθώρια για να υπάρξει μια ουσιαστική και δραστική παρέμβαση που να την αντέχει η οικονομία. Και, βεβαίως, συνεχίζουμε την πίεση και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υπάρξει και  μια κοινή απάντηση.

Έχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητα νερά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κανείς δεν μπορεί να οριοθετήσει πότε θα βγούμε από αυτή την κρίση και πόσο χρόνο θα μας πάρει, όταν με το καλό τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, να επανέλθουμε σε μια σχετική κανονικότητα. Αυτό σημαίνει ότι πάντοτε οφείλεις να κρατάς εφεδρείες, αλλά και ταυτόχρονα να μην αφήνεις τον κόσμο μόνο του. Η Ευρώπη, όντως, δεν έτρεξε με την ταχύτητα που έτρεξε στην πανδημία. Ο Πρωθυπουργός έχει πρωταγωνιστήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως η χώρα και σε αυτή, όπως και στην προηγούμενη κρίση, αυτή της πανδημίας, πολλές φορές βγήκε πριν από την Ευρώπη να στηρίξει, να πάρει μέτρα και να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, αντιλαμβάνεται ότι η ακρίβεια είναι προϊόν μιας εξωγενούς κρίσης, η οποία έχει γίνει εισαγόμενη σε όλες τις κοινωνίες της Ευρώπης. Ο λόγος για τον οποίο δεν επέλεξε η χώρα φορολογικά εργαλεία, για την καταπολέμηση των ανατιμήσεων, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Πρώτα απ’ όλα δεν έχεις τη βεβαιότητα ότι θα έχει αποτέλεσμα για όλους. Και δεύτερον τα έσοδα στη χώρα μας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό στενά συνδεδεμένα με αυτούς τους έμμεσους φόρους. Η χώρα μας ήταν από εκείνες που προτίμησαν να δώσουν στήριξη απευθείας στον καταναλωτή. Για παράδειγμα, η παρέμβαση που κάναμε στα διυλιστήρια, για τη μείωση του πετρελαίου κίνησης, είναι η διπλάσια σε αποτύπωμα, σε όφελος, στον καταναλωτή, από αυτό που θα ήταν, εάν πήγαινες να μειώσεις τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Σήμερα και αύριο αρχίζει η εκταμίευση των 200 ευρώ, σε περίπου 1,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδόματος ΑμεΑ, δικαιούχους επιδόματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, διπλή δόση επιδόματος παιδιού σε όσους το δικαιούνταν. Περίπου 1,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας, περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά με 3,2 εκατομμύρια δικαιούχους, θα δουν σήμερα και αύριο αυτήν την ενίσχυση των 200 ευρώ, που έρχεται, ν’ απορροφήσει ένα μέρος των ανατιμήσεων στην αγορά.

Για τον κατώτατο μισθό

Σήμερα ο Υπουργός Εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης, θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει αναλυτικά για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, που προβλέπει ο νόμος για τον κατώτατο μισθό. Θα τον ενημερώσει για τις απόψεις όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση αυτή, για τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις της πενταμελούς επιτροπής των ειδικών του ΚΕΠΕ. Για όλη τη διαμόρφωση της βάσης που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα, έτσι ώστε η Κυβέρνηση να έρθει, ν’ ανακοινώσει τις αποφάσεις της σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό. Είμαστε έτοιμοι ν’ ανακοινώσουμε πράγματα σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό.

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά ζυγίζει πολύ προσεκτικά και μελετημένα για να μπορεί να αντέξει την κάθε επιπλέον ενίσχυση ο κλάδος που τη δίνει. Μην ξεχνάμε ότι τον κατώτατο μισθό δεν τον πληρώνει το Κράτος, τον πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Άρα, πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, ώστε ν’ αντέχουν να τον πληρώσουν.  Πολύ μεθοδικά και ουσιαστικά, μέσα σ’ ένα περιβάλλον δύσκολο, καταβάλλεται συνεχώς μία προσπάθεια, να εξαντλούμε κάθε περιθώριο που υπάρχει και προσθέτουμε νέες δυνατότητες, για να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου.

Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να είναι μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση. Να την καταλάβει ο κόσμος. Είναι η δεύτερη. Η πρώτη ήταν πολύ μικρότερη που έγινε μέσα στη χρονιά. Είναι μία ακόμη παρέμβαση ενίσχυσης του εισοδήματος.

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ 

Η πραγματικότητα είναι ότι οι εποχές απαιτούν -και θα απαιτούσαν απ’ όλους- σύνεση, σωφροσύνη. Να μην προσπαθείς να πείσεις ότι θα «βγάλεις λαγούς από το καπέλο», όταν από το καπέλο αποδεδειγμένα έχουμε δει ότι δεν βγαίνουν λαγοί. Να μην επιμένεις σε μια ρητορική που μυρίζει ναφθαλίνη, που είναι του παρελθόντος. Παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά στα εσωτερικά του, το ξεκαθάρισμα κάποιων λογαριασμών, δεν ξέρω αν το πέτυχαν ή δεν το πέτυχαν, ούτε με αφορά. Θέλω να μείνω στα πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ 15 χρόνια. Είναι ο μακροβιότερος πολιτικός αρχηγός στο πολιτικό σκηνικό σήμερα. Έχουμε έναν κόσμο που έχει αλλάξει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την πανδημία, με την κλιματική κρίση, με τη δημογραφική πίεση, που δημιουργεί ένα σωρό διαφορετικές προκλήσεις, με την 4η βιομηχανική επανάσταση, την ψηφιοποίηση της οικονομίας. Όλα αυτά δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα που πιέζουν τις κοινωνίες. Δεν μπορεί η απάντηση στα προβλήματα αυτά να είναι η ίδια που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Ότι υπάρχουν δηλαδή κάποιοι πλούσιοι που φροντίζουν μόνο τους φίλους τους, δεν νοιάζονται για τους πολλούς. Ότι υπάρχει  ένα ακραία νεοφιλελεύθερο σύστημα, που δεν ενδιαφέρεται για τον πολίτη, όταν το Κράτος έχει δώσει 44 δισ.. Που δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία, όταν μέσα στην κρίση ενίσχυσε τα νοσοκομεία. Τα ίδια πράγματα το 2015,  το 2012, το 1989. Η ίδια ερμηνευτική διάσταση, σε έναν κόσμο, όμως, που είναι ριζικά διαφορετικός. Αυτό είναι τεράστιο χάσμα. Δεν δίνει απαντήσεις, δεν δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή προσέγγιση για τον κόσμο που ζούμε.

Για τις επόμενες εκλογές

Έχουμε πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές. Ο πολιτικός χρόνος μετράει με άλλες διαστάσεις και μεγέθη από τον οποιονδήποτε άλλο χρόνο. Όταν, ακόμα και στις έρευνες και τις δημοσκοπήσεις που βλέπουμε, η εκτίμηση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν είναι στην αυτοδυναμία, αλλά δεν απέχει και χαοτικά από αυτή, δικαιούται κανείς να πιστεύει και να υποστηρίζει ότι όταν θα γίνουν εκλογές και οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους μία κρίσιμη μάζα των κυβερνητικών πεπραγμένων, με τη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων, με τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε για να διαμορφώσουμε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο στη χώρα, από αυτό που παραλάβαμε, εκεί θα  κρίνουν, θα συγκρίνουν και θ’ αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα προχωρήσουν. Όπως, επίσης, και με βάση τη λογική και το πολύ βασικό διακύβευμα, ότι σ’ έναν κόσμο γενικευμένης αστάθειας η χώρα χρειάζεται σταθερή, στιβαρή, αποφασιστική διακυβέρνηση. Παρακολουθώντας τα χαρακτηριστικά του πολιτικού σκηνικού, το πολιτικό προσωπικό, τα σχήματα, τις ιδέες, τις απόψεις, τον τρόπο με τον οποίον ο καθένας, όταν του δόθηκε η δυνατότητα διαχειρίστηκε κρίσεις και έδωσε απαντήσεις στα προβλήματα της περιόδου του, νομίζω ότι ο κόσμος θα μπορεί με σαφήνεια να διαλέξει και ν’ αποφανθεί.

Αυτό που έχουμε πει σε ό,τι αφορά στις επόμενες εκλογές είναι ότι επιδιώκουμε και ζητούμε σταθερή διακυβέρνηση. Και θεωρούμε ότι ο τρόπος για να επιτευχθεί καλύτερα αυτό είναι μέσα από μια Κυβέρνηση αυτοδύναμη, που δεν σημαίνει αυστηρά μονοκομματική. Το έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τρόπο που κυβερνά, με τα πρόσωπα, τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις που ενσωμάτωσε.

Στις εκλογές ψηφίζει ο κόσμος και διαμορφώνει με την ψήφο του ένα αποτέλεσμα. Δεν θεωρούμε δεδομένη την ψήφο κανενός πολίτη. Πιστεύουμε όμως ότι θα είναι αυτό για το οποίο παλεύουμε και διεκδικούμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.  Παρ’ όλα αυτά, αν τα δεδομένα είναι διαφορετικά λέμε ότι η χώρα προφανώς και κάπως πρέπει να κυβερνηθεί. Οι διαστάσεις και οι δρόμοι της διακυβέρνησης στον πολιτικό χάρτη, δεν μπορεί να είναι άπειρες.

Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει κάποια στιγμή πρώτον να σταματήσει να λέει τι δεν θέλει και πρέπει να μας πει τι θέλει. Και δεύτερον: Εάν το πρώτο κόμμα στις εκλογές έχει καμιά εικοσαριά μονάδες διαφορά από το ποσοστό του κ. Ανδρουλάκη, θα έρθει ο κ. Ανδρουλάκης να πει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος  ότι δεν θα είσαι εσύ Πρωθυπουργός;

Προηγούμενο άρθροΑΕΑ: Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Επόμενο άρθροΕΛ.ΑΣ.: Από το Τμήμα Ασφάλειας Έδεσσας συνελήφθη ημεδαπός στην Πέλλα για βεγγαλικά